Gilani'den Türkiye'ye 2 milyar dolarlık söz   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-08-2010 (16:23)   Son Mesaj: 12-08-2010 (16:23)    Cevap: 0    Gösterim: 481  

    12-08-2010

    Gilani'den Türkiye'ye 2 milyar dolarlık söz

    Gilani'den Türkiye'ye 2 milyar dolarlık söz


    Pakistan Başbakanı Seyid Yusuf Rıza Gilani, Pakistan ile Türkiye arasındaki güçlü bağların sağlıklı bir ticarete dönüşemediğini belirterek, 'İkili ticareti 2012 yılına kadar en azından 2 milyar dolara çıkarmayı vadettik'' dedi.

    Dış Ekonomik İlişkileri Kurulu (DEİK), Pakistan Başbakanı Gilani onuruna Conrad Otel'de öğle yemeği verdi.
    Yemekte konuşan Gilani, Türkiye'ye yaptığı ziyaretin iki odak noktası bulunduğunu, bunun da ticari ve ekonomik ilişkilere stratejik yönlendirme sağlamak olduğunu söyledi.

    Pakistan ile Türkiye'nin sadece iki dost ülke değil, kardeş ülkeler olduklarını ifade eden Gilani, ''Bizim dostluğumuz ve kardeşliğimizin temeli yüzyıllar boyu gelen tarihi, kültürel ve dini bağlara dayanıyor. Ayrı coğrafi bölgelerde bulunuyoruz, ama kalbimizde birbirimize ayrı yer tahsis ettik. Ancak bu güçlü bağlar sağlıklı bir ticarete dönüşmemiş bulunuyor. Pakistan ile Türkiye arasında 782 milyon dolar olan ticaretimiz, ne bu potansiyeli ne de imkanları yansıtıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan ziyaretinde özellikle bunun altını çizdi. İkili ticareti 2012 yılına kadar en azından 2 milyar dolara çıkarmayı vadettik. Ortak çabalarla sadece bu hedefe varmakla kalmayacağız, ötesine de geçeceğiz'' diye konuştu.

    Gilani, ülkesinde çeşitli yatırım fırsatları bulunduğunu belirterek, hükümet olarak ticaret ve dış yatırımı artırmak için aldıkları tedbirleri anlattı.

    Küresel kriz, ekonomideki dengesizlikler, petrol fiyatlarındaki dalgalanmaya rağmen ekonominin yine de büyüme gösterdiğini, sel ve terörün ise ticarete ilave yük getirdiğini ifade eden Gilani, bütün bu sıkıntılara kararlı şekilde karşı koymaya kararlı olduklarını söyledi.

    -PAKİSTAN'DAKİ YATIRIM ALANLARI-

    Gilani, cari açığı istikrara kavuşturmayı ve istikrarı artırmayı amaçladıklarını, yabancı yatırımları çekmek istediklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

    ''Mali açık büyük çapta indirildi. Döviz rezervlerinde iyileşme var. Enflasyon indirildi. Ama gene de biz değişen dünya gelişmelerine ve taleplerine ayak uydurmaya çalışmalıyız. Pakistan enerji, tekstil, altyapı, tarım bazlı sanayi, petrol, gaz, madencilik ve birçok diğer alanlarda cazip yatırım imkanları sunmaktadır. Geniş kapsamlı reformlar yaptık. Hem yerel ve yabancı yatırımlar için daha rahat yatırım alanı geliştirmeye çalıştık. Vergi kolaylıkları sağlanıyor. Gümrük için tavizler veriliyor. Etkili altyapı tesis edildi. Bunlardan biri de Yatırım Kurulu tarafından sağlanan kolaylıklardır. Özellikle vize açısından bütün Türk vatandaşları Amerika, İngiltere ve Shengen vizesi varsa 30 gün ülkemizde kalabilir. İş adamlarının ziyareti için vize kaldırılacak. Ülkemize yatırıma gelmenizi istiyoruz. Ortak yatırımlar yapalım, iki taraf için de kazan-kazan anlayışıyla çalışalım istiyorum.''

    Seyid Yusuf Rıza Gilani, ülkesindeki enerji alanında yapılan yatırımlara da işaret ederek, alternatif enerji sektöründe rüzgar enerjisi projesinin Türk şirketi Zorlu Grubu tarafından yapıldığını belirtti.

    ''Daha fazla Türk şirketlerinin Pakistan'ın bu önemli sektöründe yatırım yapmaya davet ediyoruz. Özellikle hidro enerji tesislerine yatırım yapmalarını istiyoruz'' diyen Gilani, tekstil sektörüne de yatırım yapılmasını, bu alanda eğitilmiş insan gücüne ihtiyaç duyduklarını söyledi.

    Gilani, tarım sektöründe de Türk yatırımcıların büyük fırsatlardan yararlanabileceklerini ve petrol zengini körfez ülkelerine ihracat yapabileceklerini kaydetti.

    Süt ve peynircilik, üretilen spesifik makineler, soğuk depolama, damla sulama sistemleri ve et üretme tesisleri hakkında da bilgi veren Gilani, Pakistan'ın dünyada 4. büyük süt üreticisi olduğunu vurguladı.

    Balıkçılık açısından da ülkesinin zengin balık çeşidine sahip olduğunu, Karaçi Balıkçılık Limanı'nın yenilendiğini ve bunun için 1 milyar dolar harcanacağını anlatan Gilani, Türk iş adamlarından bu sektöre de yatırım yapmalarını istedi.

    Gilani, ülkesinde nüfusun giderek arttığını ve buna paralel olarak konut talebinin de sürekli arttığını belirterek, kentleri modernleştirme planlarıyla birlikte bu sektörün de yabancı yatırımlar için büyük fırsatlar sunduğunu söyledi.

    Mevcut telekomünikasyon, demiryolu ve karayolunu da yenilediklerini, doğal kaynakların çok olduğunu dile getiren Gilani, ''Yabancı yatırımları davet ediyoruz ve teşvik veriyoruz, madencilik sektörüne yapacakları yatırımlar için. Petrol ve gaz sektörü birlikte çalışılacak alan. Sadece petrol araştırma ve üretim değil, rafineri kurmak ve boru hattı tesis etmek gibi... Pakistan'da banka şubeler açın. Büyük iş potansiyeli var, ondan yararlanabilirsiniz.'' dedi.

    Pakistan Başbakanı Gilani, Türkiye ile daha büyük, yaygın ve sağlıklı ekonomik ilişkilere girmek istediklerini vurgulayarak, konuşmasını ''Size yardımcı olmaya ve iyi bir çevre hazırlamaya çalışacağız. Pakistan-Türkiye dostluğuna uzun ömürler dilerim'' diyerek tamamladı.




    Gilani'den Türkiye'ye 2 milyar dolarlık söz Yorumları