Bağış: Avrupa'daki sosyal demokratlarla iyi anlaşıyoruz   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-08-2010 (15:38)   Son Mesaj: 12-08-2010 (15:38)    Cevap: 0    Gösterim: 420  

    12-08-2010

    Bağış: Avrupa'daki sosyal demokratlarla iyi anlaşıyoruz

    Bağış: Avrupa'daki sosyal demokratlarla iyi anlaşıyoruz


    Danimarka'daki temaslarını sürdüren Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Bertel Haarder ve Danimarka parlamentosunun AB İşleri ve Dış İlişkiler komiteleri ile görüştü.

    Bağış, ziyaretinin ikinci gününde ilk olarak Danimarka parlamentosuna giderek, burada AB İşleri ve Dış İlişkiler komiteleri üyeleri ile bir araya geldi. Bakan Bağış, görüşmenin sonunda komitelerin Türk asıllı Sosyal Demokrat Partili üyeleri Hüseyin Araç ve Yıldız Akdoğan ile birlikte basına açıklama yaptı.
    Görüşmede Türkiye hakkında bilgi verdiğini ve komite üyelerinin sorularını yanıtladığını anlatan Bağış, Danimarka parlamentosu üyeleri Araç ve Akdoğan'ın entegrasyondaki başarıyı siyasete taşıyan kişiler olduğunu kaydetti. İki milletvekilinin Danimarka'nın çıkarlarını savunduğunu, bu ülkenin parlamentosuna hizmet ettiklerini, ancak kendi köklerinden ve geleneklerinden vazgeçmediklerini, bunun çok önemli bir husus olduğunu belirten Bağış, "Biz Avrupa'da yaşayan 5 milyon kardeşimizin her birinin, Türkiye'nin adeta bir elçisi gibi, bulunduğu ülkede bir sorumluluğu olduğunu her vesilede vurguluyoruz" dedi.

    Bakan Bağış, görüşmede her konunun gündeme geldiğini söyleyerek, gerek Danimarka'da yaşayan Türklerin meselelerini gerekse Türkiye'nin terörle mücadele, müzakere süreci ve vize konularındaki beklentilerini aktardıklarını kaydetti.

    Bağış, Kıbrıs konusunun da ele alındığını, ayrıca Türkiye'deki farklı inanç ve etnik grupların sorunlarının nasıl çözümlenmeye başlandığını anlattığını ifade etti. Bağış, "Ben Türkiye'nin mükemmel olduğunu hiçbir zaman iddia etmedim, ama Türkiye'nin bugün dünden çok daha iyi olduğunu, yarının da bugünden bile daha iyi olacağını vurguladım" dedi.

    Milletvekili Araç da görüşmenin çok dostane bir havada geçtiğini söyleyerek, Türkiye'deki her konuyu artık konuşabildiklerini belirtti ve Bağış'ın da kendisine yöneltilen sorulara samimi yanıtlar verdiğini kaydetti. Araç, "Biz bunu istiyoruz, daha fazla demokrasi, daha fazla insan hakları, sadece Türkler için değil herkes için önemli" diyerek, görüşmenin politikacıların birbirlerine karşı göstermesi gereken centilmenlik ve dostluk çerçevesinde geçtiğini bildirdi.

    Araç, görüşmede Danimarka heyetinde kendisi dışındaki bütün üyelerin kadın olmasının, Türk heyetinde ise sadece iki kadın bulunmasının dikkatini çektiğini söyledi. Bağış da bunu doğruladı.

    Yıldız Akdoğan da Bağış'ın eskiden tabu olarak düşünülen konular dahil pek çok konuda verdiği bilginin çok yararlı olduğunu söyleyerek, Danimarka'da Türkiye hakkındaki belli önyargıların aşılması için bu bilgilendirmenin gerektiğini kaydetti. Akdoğan, bu görüşme ile AB zirvelerine Türkiye'nin katılımı ve vize konusundaki Türkiye'nin beklentileri hususlarının komitelerde ele alınmaya başlanacağını bildirdi.

    Bakan Bağış, bu iki konuya ek olarak terörle mücadelede daha fazla işbirliği, Kıbrıs konusunda adil bir çözüm ve müzakerelerde adil bir yaklaşım sergilenmesini beklediklerini kaydetti. Bağış, "Gördüğünüz gibi arkadaşlar Avrupa'daki Sosyal Demokratlar ile çok iyi anlaşıyoruz, darısı Türkiye'ye" dedi.

    Egemen Bağış, parlamentodaki görüşmesinin ardından Danimarka İçişleri ve Sağlık Bakanı Bertel Haarder ile bir araya geldi. Bağış daha sonra da Danimarka'nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Michael Zilmer-Johns'un verdiği öğle yemeğine katıldı.




    Bağış: Avrupa'daki sosyal demokratlarla iyi anlaşıyoruz Yorumları