ABD'li Cummins'ten Türkiye'ye yatırım   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-08-2010 (15:21)   Son Mesaj: 12-08-2010 (15:21)    Cevap: 0    Gösterim: 496  

    12-08-2010

    ABD'li Cummins'ten Türkiye'ye yatırım

    ABD'li Cummins'ten Türkiye'ye yatırım


    ABD merkezli yakıt sistemleri, emisyon çözümleri ve elektrik üreten sistemler dahil olmak üzere motor ve ilgili teknolojiler tasarlayan ve üreten Cummins, Türkiye'ye yatırım yapma kararı aldı.

    Şirket, Ege Serbest Bölgesinde 70 milyon dolar yatırımla filtre ve jeneratör üretecek, 5 yıllık dönemde 800'ün üzerinde kişiye istihdam yaratacak.
    Cummins'in yatırımın detayları düzenlenen basın toplantısı ile duyuruldu. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, toplantıdaki konuşmasında, dünyada alanında çok büyük etkinliği olan Cummins'in Türkiye'de yatırım yapma kararının önemine işaret etti.

    Cummins'in yatırımının, diğer yatırımlar için de sinerji doğuracağını ifade eden Demir, şirketin katma değeri yüksek bir alanda yatırım yapacağını söyledi.

    Türkiye'nin bugün hayal edilemeyecek iyi yerlere geldiğini anlatan Demir, ülkenin yatırım açısından en cazip ülkelerin başında geldiğini kaydetti.

    Demir, Türkiye'nin tüm yatırımcılara eşit muamele yapabilen bir yönetim tarzı benimsediğini belirterek, uluslararası tahkim sistemini uyguladığını hatırlattı.

    Demir, ülkeye çekilen yatırımın bugünkü istikrarın yanı sıra gelecekteki istikrarın görülmesine de işaret ettiğine dikkati çekti.

    Bayındırlık ve İskan Bakanlığı olarak Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırım çekebilmesi noktasında ciddi katkılar sağlamanın gayreti içinde bulunduklarını dile getiren Demir, özellikle bürokratik süreçlerin kısaltılmasında önemli mesafe alındığını anımsattı.

    Yatırımın gerçekleşmesinde her ilave gecikmenin Türkiye için kayıp olduğunu ifade eden Demir, olaya bu bakış açısıyla yaklaştıklarını anlattı.

    Demir, Cummins şirketinin yöneticilerine, yatırım sürecinde yaşanabilecek herhangi bir aksaklık durumunda her zaman yardıma hazır olduklarını ifade ederek ''Yatırımınızda başarı sağlamanız bizim dileğimizdir'' dedi.

    -''BU YATIRIM TESADÜF DEĞİL''-

    Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Hüseyin Aslan da Cummins'in yatırımı konusunda 1,5 yıldır çalıştıklarını, bu süreçte Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa ülkeleriyle yarıştıklarını söyledi.

    Aslan, Cummins'in Türkiye'ye yatırım yapabilecek önemli şirketlerden biri olduğunu, dolayısıyla bu süreçte tüm imkanları seferber ettiklerini anlattı.

    Hiçbir şirketin yatırıma kısa sürede karar vermediğine dikkati çeken Aslan, Cummins'in 1,5 yıllık süre içinde Türkiye'yi defalarca ziyaret ettiğini, bu yatırımın tesadüf olmadığını söyledi.

    Aslan, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın Türkiye'yi yatırım için değerlendiren, Türkiye'ye yarar sağlayabilecek şirketleri desteklemeye hazır olduğunu dile getirdi.

    Otomotiv sektörünün önemli hedef sektörlerden biri olduğuna işaret eden Aslan, Cummins'in yatırımıyla istihdam ve ihracata önemli destek sağlanacağını bildirdi

    -TÜRKİYE, KUZEY AFRİKA VE AVRUPA ÜLKELERİNİ GERİDE BIRAKTI-

    Cummins Başkan Yardımcısı ve Üretim Direktörü Ignacio Garcia da Cummins'in enerji sektöründe lider olduğunu, 190 bölgede 5 bin 200 bayileri ve 40 bin çalışanları bulunduğunu belirterek, geçen yılki gelirlerinin 11 milyar dolar civarında gerçekleştiğini bildirdi.

    Bu yatırımları için Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa'da ciddi araştırmalar yaptıklarını anlatan Garcia, sonunda İzmir Ege Serbest Bölgesinde filtre ve jeneratör üretimi konusunda 70 milyon dolarlık yatırım yapmaya karar verdiklerini söyledi.

    Garcia, bu yatırımla 800 kişiye istihdam sağlayacaklarını, üretimlerinin yüzde 85'inin ihraç edileceğini kaydetti.

    Geçen yıl 25 ülkeyi ileride büyüme beklentilerini karşılayacak bir imalat alanı olarak incelemeye aldıklarını belirten Garcia, çok ayrıntılı değerlendirmeler sonucunda Türkiye üzerine yoğunlaştıklarını ve Türkiye'de yer aradıklarını anlattı.

    Türkiye'deki sanayi bölgelerini, serbest bölgeleri yakından tanıdıklarını ve ziyaret ettiklerini söyleyen Garcia, sonunda Ege Sanayi Bölgesini seçtiklerini ve filtre ve jeneratör teknolojilerindeki yatırımlarını buraya yapmaya karar verdiklerini ifade etti.

    Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Garcia, BMC ile ortaklarına ilişkin bir soru üzerine, bu ortaklığın kendileri için stratejik olduğunu, yakın çalışma içinde bulunduklarını ve ilişkilerini devam ettireceklerini kaydetti.

    -''GELECEKTE TAM BİR ÜRÜN PORTFÖYÜ İLE TÜRKİYE'DE OLMAYI DÜŞÜNÜYORUZ''

    Türkiye'deki yatırımlarındaki emisyon yönetmeliklerinin yerine getirilmesi ve verimliliğin artırılması konusunda en son teknolojiyi kullanacaklarının altını çizen Garcia, yatırımın geri dönüşü konusunda ise yatırımı uzun vadeli düşündüklerini, Türkiye'yi stratejik bir konumda değerlendirdiklerini vurguladı.

    İlk olarak filtrasyon tesisinin devreye gireceğini daha sonra jeneratör üretiminin başlayacağını anlatan Garcia, ''Bugün bir sonraki aşamayı düşünmeye başladık. Filtre ve jeneratör Türkiye'ye gelen iş kollarımız. Gelecekte ise tam bir ürün portföyü ile Türkiye'de olmayı düşünüyoruz'' dedi.

    Cummins Filtrasyon İş Kolu Başkanı Joseph Saond ise Cummins'in Türkiye'deki ilk yatırımının, diğer yatırımlarının lokomotifi olacağını söyledi.

    Cummins'in filtrasyon ürünleri konusunda önemli tecrübeye sahip olduğunun altını çizen Saond, Türkiye'deki yatırımlarının 2011 yılının ilk çeyreğinde devreye alınacağını 2012 yılında ilk ürün teslimatlarının yapılacağını bildirdi.

    Türkiye'nin konumu itibariyle köprü olduğunu ifade eden Saond, özellikle bu bölgede büyümeyi istediklerini anlattı.




    ABD'li Cummins'ten Türkiye'ye yatırım Yorumları