Lise mutemetinin zimmet davası başaldı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-08-2010 (12:08)   Son Mesaj: 12-08-2010 (12:08)    Cevap: 0    Gösterim: 561  

    12-08-2010

    Lise mutemetinin zimmet davası başaldı

    Lise mutemetinin zimmet davası başaldı


    Adana'daki bir lisede mutemet olarak çalışan memur, zimmetine 130 bin 361 lira geçirdiği iddiasıyla yargılanmaya başlandı.

    Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın duruşmasına, tutuklu sanık Mehmet Özavşar (37) ile tanıklar lisenin eski müdürü Sait Karadağ (51), lisenin müdür vekili Mehmet Pan (51), Seyhan Mal Müdürü İlhan Batuk ile Seyhan Mal Müdürlüğünden bazı personel katıldı.
    Cumhuriyet Savcısı, okuduğu iddianamede, sanık Özavşar'ın Adana Fen Lisesinde ambar memuru, muhasebe yetkilisi ve mutemet olarak görev yaptığını kaydetti.

    Lise yetkilileri tarafından, Özavşar'ın yaklaşık 15 bin TL'lik alındıları kasa defterine işlemediğinin bildirilmesi üzerine Adana Defterdarlığı tarafından inceleme yapıldığını belirten Cumhuriyet Savcısı, incelemede 18 Şubat 2008 ve 5 Kasım 2009 tarihleri arasında toplam 130 bin 361 lirayı Seyhan Mal Müdürlüğü veznesine yatırmayıp, zimmetine geçirdiğinin belirlendiğini söyledi.

    Cumhuriyet Savcısı, Özavşar'ın zimmet olayını okulun müdürü Sait Karadağ'ın işlediğini söylese de, alındıların üzerindeki tüm imzaların kendisine ait olduğu ve bu nedenle ifadesine itibar edilmesine olanak bulunmadığı görüşüne yer vererek, ''zimmet'' suçundan cezalandırılmasına ve paranın tahsiline karar verilmesini istedi.

    Özavşar ise duruşmadaki ifadesinde, üzerine atılı zimmet suçlamasını kabul etmedi.

    Memur olarak ilk görev yerinin Adana Fen Lisesi olduğunu belirten Özavşar, şöyle devam etti:

    ''Bana istemediğim halde mutemetliği verdiler. Paraları genelde idare tahsil ediyordu. Ben sadece idarenin bana söylediği rakamlarla ilgili makbuz kesiyordum. Kayıt dönemlerinde paraları vezneden bizzat tahsil ettiğim oldu. Bu paraları Maliye'ye götürüp yatırdım.

    Müdür yardımcısı bana yaklaşık 15 bin TL para verdi. Defter dökümünü, işlerim yoğun olduğu için o gün yapamadım ve parayı kasaya koydum. Ertesi gün kasaya baktığımda para yoktu. Anahtar benden başkasında yoktu. Ama benden önceki memurun, emekli olurken yedeğini müdüre verdiği söyleniyor. Zimmetime, iddia edilen diğer paraların hiçbirini de geçirmedim.''

    -''YAŞAM TARZI'' ŞÜPHESİ-

    Tanık olarak dinlenen okulun eski müdürü Sait Karadağ ise 22 yıllık idareci olduğunu belirterek, ''Sanık okulumuzdaki tek memurdu. Daha önce de Yüreğir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde görevliydi ve ihale dosyaları hazırlıyordu. 2009 yılı başında sanığa 'hesaplarımızı getir, ne kadar paramız var görelim' dedim. Bana bazı rakamlar getirdi. Mal Müdürlüğü ile görüştüm. Rakamlar birbirine yakın olduğu için pek şüphelenmedim'' dedi.

    Ancak, sanığın yaşam tarzının dikkatini çektiğini ifade eden Karadağ, şöyle devam etti:

    ''İkimiz de lojmanda oturduğumuz için eve giriş çıkışlarını görebiliyordum. Bazı geceler saat 2'de 3'te geliyor, arabasıyla sürekli geziyordu. Okulda uykusuz oluyordu. Neden böyle olduğunu sorduğumda cevap vermiyordu. Şüphemin artması üzerine defterleri ve belgeleri istedim. Ancak, her defasında beni oyaladı. 2 kez tutanak tuttum, resmi yazı yazdım, okulda inceleme komisyonu kurdum. Daha sonra sanığın basın kuruluşlarına ve resmi yerlere aslı astarı olmayan yazılar yazması üzerine görevden alındım. Ben gittikten sonra komisyon zimmet olayını ortaya çıkardı.

    Sanığın kendi odası ve muhasebe için gerekli ekipmanı vardır. Müdür yardımcılarının para tahsilatı yapması genel olarak söz konusu değildir. Zaruret karşılığı nadiren tahsil edilmiş, sanığa verilmiş ve makbuzu alınmış olabilir. Ancak, ben böyle bir para tahsilatı yapmadım.''

    Okulun mevcut Müdür Vekili Mehmet Pan ise olayın gerçekleştiği dönemde baş müdür yardımcısı olduğunu belirtip, Karadağ'ın ifadelerini doğrularken, Seyhan Mal Müdürü İlhan Batuk da lise yetkililerinin bildirimi üzerine yaptıkları incelemede zimmet olayını belirlediklerini söyledi.

    Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilerek, yapılan muhasebe işlemlerine ilişkin belgelerin incelenmesi için Adana Defterdarlığına gönderilmesine karar verip, duruşmayı erteledi.




    Lise mutemetinin zimmet davası başaldı Yorumları