Çin ekonomisinin en büyük engeli   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-07-2010 (12:19)   Son Mesaj: 12-07-2010 (12:19)    Cevap: 0    Gösterim: 416  

    12-07-2010

    Çin ekonomisinin en büyük engeli

    Çin ekonomisinin en büyük engeli


    ABD'de bulunan Morgan Stanley Yatırım Bankasının Asya Yönetim Kurulu Başkanı Stephen Roach, Çin ekonomisinin karşısındaki en büyük engeli açıkladı. Sanıldığı gibi enflasyon değil...

    Çin, özellikle son yıllarda hızla gelişen ekonomisiyle sık sık adından söz ettirirken uzmanlar, Çin ekonomisinin karşı karşıya kaldığı en büyük problemin enflasyon olmadığını, aksine ekonomiyi yeniden yapılandırırken "sürdürülebilir büyüme ile devam ettirebilmesi" olacağını belirtti.
    Şinhua ajansına konuşan merkezi ABD'de bulunan Morgan Stanley Yatırım Bankasının Asya Yönetim Kurulu Başkanı Stephen Roach, Çin ekonomisinin karşısındaki en büyük engelin ekonomisini büyüterek yeniden yapılandırması olduğunu kaydetti.

    Roach, Çin'in, ekonomisini dengeli bir şekilde yapılandırarak sürdürülebilir ekonomik büyümeyi başarmasının ülkenin karşısındaki en büyük zorluk olarak değerlendirdi.

    "Kriz sonrası dönemlerde değişim, tüketici kaynaklı ekonomiyi inşa etmek anlamına gelir ve bu durum Çin ekonomisindeki en büyük mücadele alanıdır" diyen Roach, bu durumun Çin hükümetinin yüksek enflasyon riskini göz ardı etmesi anlamına gelmediğinin de altını çizdi.

    Standart Çinlilerin gelirlerinin alt seviyelerde olduğuna dikkati çeken Roach, halkın gelirinin ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 42'sini oluşturduğunu, ABD'de bu oranın yüzde 86'larda olduğunu kaydetti.

    Roach, bu nedenle Çin'in, yurt içi kişisel tüketim oranını yükseltmek istiyorsa halkın gelirini de yükseltmesi gerektiğini vurguladı.

    ÇİN'DE ENFLASYON ARTIYOR

    Enflasyonun en büyük göstergesi olan tüketici fiyat endeksi Çin'de son 25 ayın en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 4.4 olarak açıklandı.

    Bu durumu da enflasyondaki kesin bir artış göstergesi olarak nitelendiren Roach, söz konuşu artışın Çin ekonomisindeki gelecek 12 aydaki problem olabileceğini kaydetti.

    Roach, Çin hükümetinin bu duruma hemen tepki gösterip hızlı hareket etmesi durumunda enflasyon artışını yavaşlatabileceğini, aksi takdirde Çin'in 2012 yılında enflasyon artışıyla da karşı karşıya kalacağını ifade etti.

    Çin'de enflasyon ile mücadele için de geniş ve kapsamlı yeni girişimlerde bulunulması gerektiğinin altını çizen Roach, Çin'in orta vadede elde edebileceği başarının büyüyen ekonomik yapısını korumak olduğunu sözlerine ekledi.




    Çin ekonomisinin en büyük engeli Yorumları