YÖK Başkanı, başörtülü Prof.'a kapı açtı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-07-2010 (07:53)   Son Mesaj: 12-07-2010 (07:53)    Cevap: 0    Gösterim: 468  

    12-07-2010

    YÖK Başkanı, başörtülü Prof.'a kapı açtı

    YÖK Başkanı, başörtülü Prof.'a kapı açtı


    Üniversitelerdeki başörtüsü yasağının kaldırılması için etkin rol oynayan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, devrim niteliğinde açılım yaptı. Özcan başörtülü öğretim üyesi için 'sorun teşkil etmez' dedi.

    Mehmet Çetingüleç'in haberi

    YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Özcan dün Turkuvaz Medya Grubu'nun kahvaltı konuğuydu.
    Yusuf Hoca çok samimi konuşan, sıra dışı bir insan. Sohbet sırasında her soruyu açık yüreklilikle yanıtladı. Önce "kopya" iddiaları ve sınav sisteminde düşünülen değişiklikler...

    ***
    "Kopya"nın mutlaka bitirilmesi gereken ciddi bir sorun olduğunu söyleyen Prof. Özcan, KPSS için 20 bin dolar, TUS için 70 bin dolarlık rakamlardan söz edildiğine dikkat çekti. "Kopya" işleminin büyük bir organizasyon olduğunu vurgulayan YÖK Başkanı, soruların ya depodan çalındığını, ya da kapılar kapatılıp sınavlar başladıktan sonra öğretmenler yardımıyla kopya çekildiğini söyledi. "Kopya"yı bitirmek için ÖSYM büyük bir hazırlık içerisinde.

    Prof. Yusuf Özcan'ın verdiği bilgilere göre, soruların basımı dijital matbaada yapılacak. Sınav kağıtları kişiye özel çipli, hologramlı olacak. Herhangi bir kağıdın sınavdan önce çalınması ve açılması durumunda çip sinyal verecek.

    Önemli bir tedbir daha: Her adayın cevap anahtarı farklı olacak. Böylece birbirinden kopya çekilmesi de önlenecek. Adaylar için soru-cevap kağıtları, kalem, silgi gibi tüm evraklar ve ihtiyaç malzemeleri yine özel çipli bir imtihan seti halinde dağıtılacak.. "Aslında" diyor Prof. Özcan, "kesin çözümü var ama pahalı. Her adaya bir laptop verebilsek, kopya imkansız hale gelir. Laptopları dağıtırız. Sınav başlayınca herkese soruları göndeririz."

    YÖK Başkanı, ileride bu yönteme geçilebileceği umudunu dile getiriyor.

    ...Ve başörtüsü.

    YÖK Başkanı, genelge yayınlayarak sorunu fiilen çözme konusunda kendilerini cesaretlendiren şeyin, siyasi partiler ve kamuoyundaki "mutabakat" havası olduğunu belirtti. "Biz Türkiye'de yaratılmış konsensüsün gücünden yararlandık. Sayın Kılıçdaroğlu'nun konuşmaları bizi cesaretlendirdi. MHP zaten destekliyordu" diyen Prof. Özcan, kalıcı çözüm için görevin siyasi iradede olduğunu söyledi.

    Peki öğretim üyeleri de başörtüsü takabilir mi?
    Özcan "Türbanlı öğretim üyesi de sorun teşkil etmez. Üniversiteler özgür olmalı" dedi.

    ***

    Bir başka tartışma konusu. YÖK kalmalı mı? "Kalmalı ama yetkileri sınırlandırılmalı" diyor YÖK Başkanı. "Sadece denetim ve düzenleme yetkisi olmalı. Şu anda rektörler izine ayrılırken bile bizim imzamız gerekiyor. Bunlara gerek yok."

    ***

    ...Ve Başbakan Erdoğan'ın rektörlerle yaptığı toplantıda gündeme gelen bir konu. "Kardeş üniversite" uygulaması. Gelişmiş üniversitelerle, az gelişmiş üniversitelerin eşleştirilmesi.
    Gelişmiş üniversitelerden az gelişmişlere hoca desteği. YÖK Başkanı, bu uygulamanın etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Türkiye'de askerler, polisler, öğretmenler şark hizmeti yapıyor. Öyle görünüyor ki, sıra öğretim üyelerine geliyor...

    Takvim




    YÖK Başkanı, başörtülü Prof.'a kapı açtı Yorumları