Bütün kredi ve konut kredisi batağındaki iller   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-06-2010 (15:19)   Son Mesaj: 12-06-2010 (15:19)    Cevap: 0    Gösterim: 535  

    12-06-2010

    Bütün kredi ve konut kredisi batağındaki iller

    Bütün kredi ve konut kredisi batağındaki iller


    Ev satın almak isteyenlerin bankalardan aldıkları kredileri ödeyememesi nedeniyle, konut kredisi batağındaki beş il belli oldu. Düzce ilk sırada.

    Ev satın almak isteyenlerin bankalardan aldıkları kredileri ödeyememesi nedeniyle, konut kredisi batağında Düzce 81 il içinde birinci sıraya yükseldi.

    Düzce'nin ardından batık konut kredisi alanında, Muğla ikinci, Aydın üçüncü, Şırnak dördüncü, Sakarya ise beşinci sırada yer alıyor.

    Bütün kredilerin toplamında ise batık kredilerde Iğdır birinci, Diyarbakır ikinci, Denizli üçüncü, Düzce, Artvin ve Kayseri 4. sırayı paylaşırken, en az batık olan iller sıralamasında ise Siirt yüzde 17 ile birinci, Bingöl yüzde 18'lik oranla ikinci, Karaman ve Tunceli ise üç ve dördüncü sırayı paylaşıyor.


    Ekonomik krizlerden hızla çıkan Türkiye'nin 81. ili olan Düzce'de, Organize Sanayi ve teşvik kanunları il ekonomisinin canlanmasına yetmedi. Konu ile ilgili görüşlerini ifade eden Banka ve Ticaret Hukuku ile ilgilenen avukat Yıldıray Sayar'a göre, batık kredilerin asıl nedeni üretim ve planlı ticaretin olmaması.
    KREDİ TEMİNİNDEKİ GÜÇLÜK GERÇEK OLMAYAN SATIŞ YÖNTEMİNE BAŞVURMADAN KAYNAKLANIYOR

    Avukat Yıldıray Sayar, kredi ihtiyacı olan esnaf ve tüccarların olumsuz sicillerinden dolayı bankalardan kredi temininde yaşadıkları güçlüğün, gerçek olmayan satış yöntemine başvurmaları sonucu meydana geldiğini ifade etti. Çeşitli borçlarından dolayı kullandıkları kredileri geri ödeyemeyen Düzceliler, kendilerine ait evleri başkasının üzerine satış gösterip, bankalardan faizi düşük konut kredisi alma yönünde gerçek olmayan satışlar yapıldığını belirten Avukat Sayar, şöyle dedi:

    "Bu satışlar sonucu gerçekten satılmayan bir konut için bankadan kredi temin edilmektedir. Bu kredi bedeli doğal olarak alıcıya ödenmesi gerekirken, ödenmemektedir ve satıcı için nakit para haline gelmektedir. Tapuda yapılan satışların bir çoğu, gerçek satış olmayıp para teminine dayalı hayali satışlardır. Kredi batıklarının asıl nedeni, üretim ve planlı ticaretin söz konusu olmamasıdır. Planlı üretim olmayınca doğal olarak kişi ve işletmeler borcunu ödeyememektedir ve bankalardan olumsuz sicil almaktadırlar. Düzce, perakende ticarete dayalı olarak ticari yaşamını devam ettirmekteydi. Düzenli ve planlı sanayi üretiminin olmamasından dolayı kişilerin satın alma güçleri düşmüştür. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki işçi çıkartmaların çoğalması, tarım ürünlerindeki girdi fiyatlarının artmasına rağmen destekleme ürünü fiyatlarının yeterli olmaması kişilerin tüketim alışkanlıklarını frenlemektedir. Tüketim düşünce satışlar azalmaktadır. Bu durumda da nakit tahsilat güçlüğü olan firmalar doğal olarak kredilerini ödeyememektedirler."

    VATANDAŞLAR ÇIKIŞ YOLU İÇİN HUKUK BÜROLARINA AKIN EDİYOR

    Bu tür durumda olan vatandaşların çıkış yolu bulabilmek için fikir danışmak amacıyla hukuk bürolarına akın ettiklerini belirten Avukat Sayar, kendi bürosuna da günde en az 5 kişinin müracaat ettiğini söyledi.

    Bütün kredilerin toplamında ise batık kredilerde Iğdır birinci, Diyarbakır ikinci, Denizli üçüncü, Düzce, Artvin ve Kayseri 4. sırayı paylaşırken, en az batık olan iller sıralamasında ise Siirt yüzde 17 ile birinci, Bingöl yüzde 18'lik oranla ikinci, Karaman ve Tunceli ise üç ve dördüncü sırayı paylaşıyor.

    Sayar; ülke ekonomisine katkısı bulunan Denizli'nin de sıralamadaki yerinin, yaşanan küresel krizden kaynaklandığını ifade etti. Sayar, ihracata dayalı bir sanayisi olan Denizli'nin bu durumdan çabuk kurtulacağını söyledi. Denizli, batık konut kredi sıralamasında 24. sırada bulunuyor.




    Bütün kredi ve konut kredisi batağındaki iller Yorumları