Ermeni Vakfı'nın 150 milyon dolarlık talebine ret   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-06-2010 (12:57)   Son Mesaj: 12-06-2010 (12:57)    Cevap: 0    Gösterim: 498  

    12-06-2010

    Ermeni Vakfı'nın 150 milyon dolarlık talebine ret

    Ermeni Vakfı'nın 150 milyon dolarlık talebine ret


    Ermeni Katolik Surp Agop Vakfı, Taksim'deki Şan Tiyatrosu'nun yanan binasının bulunduğu arazi üzerine 48 bin metrekarelik alışveriş merkezi yapmak için yaptığı başvuru reddedildi.

    Ercan SARIKAYA'nın haberi
    Ermeni Katolik Surp Agop Vakfı, Taksim'deki Şan Tiyatrosu'nun yanan binasının bulunduğu arazi üzerine 48 bin metrekarelik alışveriş merkezi yapmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvurdu.

    Ancak vakfın 150 milyon dolarlık rant yaratacak talebi Belediye Meclisi'nde onaylanmadı. AB uyum yasaları çerçevesinde, azınlık vakıflarının mal edinmesi ve var olan malları üzerinde tasarruf hakkı tanıyan yasal değişiklikten sonra birçok vakıf, arazilerini değerlendirme yoluna gitti. Bu vakıflardan biri de Ermeni Surp Agop Vakfı oldu. İstanbul'un kalbi sayılan, Taksim-Talimhane ve Elmadağ'ın kesiştiği alanda yanan Şan Tiatrosu'un arazisinde ticaret alışveriş ve kültür merkezi yapmak isteyen vakıf İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kapısını çaldı.

    İLÇE BELEDİYESİNDEN GEÇTİ

    Daha önce başvurduğu Şişli Belediyesi'nden uygulama imar planında istediği değişikliği yaptıran vakıf, kararı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne götürdü. İmar Komisyonu hazırladığı raporda normal şartlarda sadece 17 bin 662 metrekarelik alışveriş merkezi ve rezidans tarzı ticari yapılaşma izni olan arazide, 48 bin metrekarelik inşaat yapılmak istenmesine karşı çıktı. Raporda vakfın isteğinin, var olandan yüzde 170 daha fazla olduğu dile getirildi. Değişikliğin gerçekleşmesi halinde 30 bin metrekareden fazla inşaat alanının bölgedeki emsal inşaat metrekareleri göz önüne alındığında 150 milyon dolarlık bir rant yarattığına dikkat çekildi. Planlama Müdürlüğü, talebin, plan hükümlerine aykırı olduğunu belirtti. Bunun üzerine vakfın 48 bin metrekarelik inşaat talebi Belediye Meclisi'nden döndü. Meclis oybirliğiyle Ermeni Surp Agop Vakfı'nın bu isteğini geri çevirdi.

    AKŞAM




    Ermeni Vakfı'nın 150 milyon dolarlık talebine ret Yorumları