İhsanoğlu: İKT ve AGİT'in işbirliği şart   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-06-2010 (10:58)   Son Mesaj: 12-06-2010 (10:58)    Cevap: 0    Gösterim: 499  

    12-06-2010

    İhsanoğlu: İKT ve AGİT'in işbirliği şart

    İhsanoğlu: İKT ve AGİT'in işbirliği şart


    İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı zirvesinin ardından, İKT ve AGİT'in işbirliğinin önemli olduğunu söyledi.

    Astana'daki AGİT toplantısıyla ilgili AA'ya değerlendirmede bulunan İhsanoğlu, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile de biraraya geldiğini, bu görüşmede İslam dünyasındaki gelişmelerin ele alındığını kaydetti.
    İhsanoğlu, 2011 yılında İKT Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısının Astana'da yapılacağını da hatırlattı.

    İKT Genel Sekreteri, 2001 yılı mart ayında Mısır'da yapılacak İKT Üye Ülkeler Devlet Başkanları zirve toplantısı ile ilgili Nazarbayev'i bilgilendirdiğini ve İKT ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin önemini vurguladığını anlattı. Kazakistan, İKT Dışişleri Bakanları Konseyinin dönem başkanlığını bir yıl süreyle Tacikistan'dan devralacak.

    Bu arada İhsanoğlu, Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev ile de biraraya geldi. İhsanoğlu, bu görüşmede de, Orta Asya ülkelerinin demokrasi yolunda bağımsızlık mücadelesinin İKT tarafından desteklendiğini ve bu desteğin bundan sonra da devam edeceğini ifade etti.

    AGİT zirvesinde İhsanoğlu bir konuşma da yaptı. Zirveye, 56 üye, 12 ortak ülkeden devlet ve hükümet Başkanları ile çeşitli uluslararası teşkilatlardan genel sekreterleri katıldı. Zirvede konuşma yapmasına imkan verilen tek uluslararası teşkilat temsilcisi İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu oldu. İhsanoğlu, konuşmasında, İKT ve AGİT'in işbirliğinin önemini vurguladı.

    Bu konuşmada İhsanoğlu, Filistin sorununa ve Avrupa'da İslam karşıtlığının yükselişine dikkati çekti. İhsanoğlu, bu çerçevede İKT ile AGİT'in Avrupa'da işbirliği yapmasının önemli olduğunu bildirdi.




    İhsanoğlu: İKT ve AGİT'in işbirliği şart Yorumları