AYİM'in ret gerekçesi: Hukuka aykırılık yok   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-05-2010 (13:57)   Son Mesaj: 12-05-2010 (13:57)    Cevap: 0    Gösterim: 480  

    12-05-2010

    AYİM'in ret gerekçesi: Hukuka aykırılık yok

    AYİM'in ret gerekçesi: Hukuka aykırılık yok


    AYİM Daireler Kurulu, 3 generalin 'açığa alma işleminin durdurulması' talebini, 'hukuka aykırılığı bulunmaması', 'açığa almanın kanunen yetkili makamca yapılması' nedeniyle reddettiği öğrenildi.

    LÜTFİ KAPLAN'ın haberi
    Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Daireler Kurulu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından 22 Kasımda açığa alınan Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından açığa alınan Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu"nun itirazını reddetme gerekçesi ortaya çıktı. Kurul, "kararın davacıya verebileceği zararın telafisinin güç veya imkansız olmadığını ve idari işlemin açıkça hukuka aykırılığı bulunmadığına" hükmetti.

    4'E KARŞI 6 OYLA REDDEDİLMİŞTİ

    Balyoz sanığı Tümgeneraller Kaya ve Helvacıoğlu ile Tuğamiral Garemoğlu"nun "açığa alma işleminin yürütmesinin durdurulması" talebini 4"e karşı 6 oyla reddetmişti. AYİM, generallerin "açığa alma işleminin iptali" ile ilgili başvuruyu ise önümüzdeki günlerde karara bağlaması bekleniyor. AYİM, 3 paşanın yaptığı yürütmeyi durdurma talebinin "idari işlemin açıkça hukuka aykırı olmaması" nedeniyle reddedildiğini açıkladı.

    İŞLEMİ YETKİLİ MAKAM YAPMIŞTIR

    AYİM, söz konusu başvurularda bu şartların oluşmadığının altı çizildi. AYİM, "Dava konusu işlem yetkili makam tarafından tesis edilmiştir" diyerek TSK Personel yasasının 65/1-a maddesine atıf yaptı. Gerekçede, söz konusu maddedeki "objektif nedenin hukuken mevcut olduğu" ifade edildi. Gerekçeli kararda "yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için kanunun aradığı idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması olgusunun da gerçekleşmediği değerlendirilmektedir" denildi.

    HUKUKA AYKIRILIK BULUNAMADI

    Kararda şöyle denildi: ""Yapılan ihnceleme sonunda, belirtilen nedenlerle, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının gerçekleşmediği kanaatine varıldığından, 1602 sayılı kanunun 62. maddesi uyarınca yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verildi.""

    Karar tamam ama yargı tekliği şart

    Halkın Sesi Partisi (Has Parti) GİK üyesi Şeref Malkoç, AYİM"in hükümet tarafından açığa alınan üç generalin kararını yürütmesinin durdurulmasına ilişkin talebini reddetmesinin hukuk ve demokrasi için çok olumlu bir uygulama olduğunu söyledi.

    Bu durumun yeterli olmadığını vurgulayan Malkoç, yargı tekliğinin sağlanması için bu alanda mutlaka yasal değişikliğin şart olduğunu ifade etti. Has Parti"nin hukukçu kurmaylarından Malkoç "AYİM verdiği kararla hukuka uygun davranmıştır. Türkiye"de problem çift başlı yargının olmasıdır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir hukuk anlayışı ve uygulaması yok. Askeri alanla ilgili askeri özel bir hukukun olması normaldir ama disiplin suçları sözkonusu olduğunda mahkemelerin bir birliği söz konusu olmalıdır. Bu kararı olumlu bulurken, yargı birliğini de önemsiyoruz ve bunu şart görüyoruz. Anayasa değişikliği ve ilgili mevzuatlarda bunun düzeltilmesi gerekiyor. Bunu önemsiyoruz ve ısrarla bunun düzeltilmesi için çalışıyoruz" dedi.

    Başsavcı yürütmeyi durdurma talep etti

    Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Daireler Kurulu"nun 3 generalle ilgili karar toplantısında, AYİM Başsavcısının yürütmeyi durdurma talebinde bulunduğu belirtildi. Başsavcının, açığa alma işleminin telafisi imkansız sonuçlara yol açacağını işlemin hukuka açıkça aykırı olduğu iddiasında bulunduğu öğrenildi.

    STAR GAZETESİ




    AYİM'in ret gerekçesi: Hukuka aykırılık yok Yorumları