Öztürk: Yabancı doktorun ülkeye girişi hakarettir   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-05-2010 (11:58)   Son Mesaj: 12-05-2010 (11:58)    Cevap: 0    Gösterim: 481  

    12-05-2010

    Öztürk: Yabancı doktorun ülkeye girişi hakarettir

    Öztürk: Yabancı doktorun ülkeye girişi hakarettir


    Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Öztürk, paralı tıp fakültelerinde eğitim almış Türk ve yabancı uyruklu doktorlar ülkemize gelecekse, bu Türk milletine hakaretten başka bir şey değildir'' dedi.

    Prof. Dr. Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yabancı uyruklu doktorların Türkiye'de çalıştırılmasına yönelik çalışmaları değerlendirdi. ABD ve Batı Avrupa'daki okullarda eğitim almış doktorların Türkiye'de çalışmasının Türk tıbbına önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, şöyle konuştu:
    'Ancak, Rusya ve eski Doğu Bloku ülkeleri ile bazı Türk Cumhuriyetlerinde olduğu gibi paralı tıp fakültelerinde eğitim almış Türk ve yabancı uyruklu doktorlar ülkemize gelecekse, bu Türk milletine hakaretten başka bir şey değildir. Bu şu an ülkemizde kaçak olarak çalışan Afgan, Azeri, İranlı doktorların yaptığı gibi Türk halkının sağlığı ile oynamaktan başka bir işe yaramayacaktır. Bu şekilde getirilecek doktorları kendi doktorlarımıza yaptığımız gibi mecburi hizmete sokabilecek miyiz? Onlar bu şartlarda çalışmazlarsa yaptırımı ne olacaktır? Kendi doktorlarımıza eziyet çektirirken, ithal doktorları refah içerisinde çalıştırmak hekimlerimize reva mıdır?

    'İthal doktor' adı altında uluslararası büyük sermayenin Türk sağlık hizmetlerinin rantını almak için Türkiye'de büyük hastaneler ve sağlık merkezleri açmasına izin verilecekse, bu ülkemiz tıp camiasına hakaretten başka bir şey değildir ve tamamen sermayenin bir oyunudur. Buna da asla müsaade edilmemelidir. İnşallah böyle bir arka planın ön yatırımını konuşmamaktayız.''

    -YARDIMCI SAĞLIK PERSONELİ AÇIĞI-

    Prof. Dr. Öztürk, yardımcı sağlık personeli açığına da dikkati çekerek, ''Sağlık Meslek Yüksek Okullarının sayısı ve kadrosu artırılmalı, gerekirse 4 yıllık eğitim yaz dönemini de içine alacak şekilde 3 yıla düşürülerek hızla hemşire açığı kapatılmalıdır'' dedi.

    Prof. Dr. Adnan Öztürk, açıklamasında, mevcut hekimlerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi için şu önerilerde bulundu:

    ''Tam gün belirsizliği giderilmeli, ekonomik ve çok faydalı olmayan bugünkü aile hekimliği sistemi yeniden düzenlenmeli, doktorların mezuniyet sonrası eğitimleri mutlaka yasalarla sağlanmalı, doktorlarımızın kendilerini geliştirmeleri ve bilgilerini tazelemeleri için ulusal BORD sistemi acilen kurulmalı, bilgisiz, sadece reçete yazan ve sevk yapan hekim anlayışından bir an önce aktif hastalıkları bilen bilgili bir hekim topluluğunu yaratmalıyız. Eğer böyle yapılmaz, yabancı hekim gibi ucuz ve kolay yolları denersek, Türk futbolunun yabancı oyuncular nedeniyle bugün içine düştüğü durum gibi ya da hayvancılığı unutmuş, et ithal eden bir ülke konumuna geldiğimiz gibi, yakında bilgisiz, beceriksiz yabancı doktor hurdalığı olan bir ülke haline geleceğiz.''

    Prof. Dr. Öztürk, sağlık hizmetlerinde günü kurtaracak, bugünden yarına değişen değil kalıcı tedbirler alınması gerektiğini sözlerine ekledi.




    Öztürk: Yabancı doktorun ülkeye girişi hakarettir Yorumları