UBP Kurultayı, AK Parti, CHP ve SPyi buluşturdu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-04-2010 (20:58)   Son Mesaj: 12-04-2010 (20:58)    Cevap: 0    Gösterim: 509  

    12-04-2010

    UBP Kurultayı, AK Parti, CHP ve SPyi buluşturdu

    UBP Kurultayı, AK Parti, CHP ve SPyi buluşturdu


    KKTC'de iktidarda olan Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) 18. olağan kurultayına katılan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Saadet Partisi (SP) temsilcileri KKTC'ye desteklerini belirtti.

    Kurultaya katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Oyan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Oya Akgönenç, kurultayda birer konuşma yaptı.
    Kapusuz, kurultayda yaptığı konuşmada, Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkinin menfaate dayalı olmayan kardeşlik ilişkisi olduğunu, ''gönül'' kavramını anlamayanların iki ülke arasındaki ilişkinin niteliğini anlamasının zor olduğunu söyledi.

    AK Parti'nin Kıbrıs Türkünün haklı davasına ve refahının yükseltilmesine her zaman destek verdiğini belirten Kapusuz, Türkiye'den Kıbrıs Türkünün egemenliğinden ve haklarından taviz vermesini kimsenin beklememesi gerektiğini vurguladı.

    Türkiye'nin BM parametreleri temelinde Kıbrıs Türkünün haklarını koruyacak bir antlaşmaya destek verdiğini ifade eden Kapusuz, bulunacak adil bir çözümün sadece adada değil bölgede barışın yerleşmesine yardımcı olacağını kaydetti.

    BM Genel Sekreterinin BM Güvenlik Konseyine sunduğu son raporda müzakere sürecinin sonsuza kadar devam edemeyeceğinin vurgulandığına işaret eden Kapusuz, Kıbrıs Rum yönetiminin dürüst ve samimi bir tutum sergilemesi gerektiğini belirtti.

    Salih Kapusuz ayrıca, KKTC'de ekonominin gelişmesi için gerekli adımların süratle atılması gerektiğini, KKTC ile Türkiye arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi için çalıştıklarını bildirdi.

    -CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI OYAN-

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Oyan da konuşmasında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultayın başarılı geçmesi temennisini ileti.

    Oyan, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla devam eden müzakerelerin başarı ile sonuçlanması için sorumluluk içerisinde hareket edildiğini söyledi.

    2004'te yapılan referandumun Kıbrıs'ta yeni rotanın ne olması gerektiğini ortaya koyduğunu ifade eden Oyan, adada varılacak bir anlaşmanın sürdürebilir olabilmesi için iki kesimli, iki toplumlu, siyasi eşitlik, garanti ve ittifak anlaşmalarının devamında mümkün olabileceğini belirtti.

    Kıbrıs Rum tarafının müzakere sürecini yavaşlatmaya ve Türkiye'nin AB üyelik sahasına taşımaya çalıştığını da kaydeden Oyan, Kıbrıs Rum tarafının ayrıca KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu çözüm istemeyen taraf olarak göstermeye çalıştığını, ancak Eroğlu'nun çözüm inisiyatifini elinden bırakmamasının Kıbrıs Rum tarafının çabalarını boşa çıkarttığını da kaydetti.

    Oyan, aralık ayı içerisinde yer alacak CHP kurultayına UBP'yi davet etti.

    -OYA AKGÖNENÇ-

    Saadet Partisi Genel Başkanı Başdanışmanı Akgönenç ise, başkanları Necmettin Erbakan'ın iyi dileklerini ilettikten sonra Saadet Partisinin KKTC'nin her zaman yanında olduğunu söyledi.

    ''KKTC'nin 21. yüzyılda enerji savaşları ve su mücadelesinin yoğun olacağı Akdeniz'in ortasında olduğuna'' işaret eden Akgönenç, KKTC ve Türkiye arasındaki ilişkilerin her zaman iyi olması ve yanlış anlaşılmaların olmaması gerektiğini kaydetti.

    Kıbrıs'ın etrafından pek çok enerji hattı geçtiğini bu çerçevede Kıbrıs Rum tarafının müzakereleri uzatma çabasının ve Türk askerinin adadan çıkartılması taleplerinin iyi incelenmesi gerektiğini belirten Akgönenç, ''İsrail, Mısır ve Suriye'nin gizli antlaşmalar imzaladığı bir dönemde KKTC'nin sağlam durması gerektiğini'' ifade etti.




    UBP Kurultayı, AK Parti, CHP ve SPyi buluşturdu Yorumları