Kayıtdışının 1 puan azalması milli geliri böyle etkiliyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-04-2010 (17:21)   Son Mesaj: 12-04-2010 (17:21)    Cevap: 0    Gösterim: 374  

    12-04-2010

    Kayıtdışının 1 puan azalması milli geliri böyle etkiliyor

    Kayıtdışının 1 puan azalması milli geliri böyle etkiliyor


    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kayıtdışılığın topyekun mücadele edilmesi gereken sorunlardan birisi olduğunu belirtti. Dinçer bir puanlık kayıtdışında düşüşün rakamsal karşılığını verdi

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kayıtdışılığın topyekun mücadele edilmesi gereken sorunlardan birisi olduğunu belirterek, '1 puanlık kayıtdışını azaltmamız halinde ülkemizin geliri 820 milyon lira artacak' dedi.
    Dinçer, Gaziantep Valiliği'ni ziyaretinde yaptığı konuşmada, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi'nin açılışı ve kamuoyuna duyuruluşu nedeniyle geldiğini, ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu, İŞKUR ve bakanlığına bağlı olan kurumlarda denetimler yapacağını ve kurumlarda çalışanların performansını gözden geçireceklerini belirtti.

    Dinçer, yarın da AK Parti İl Başkanlığının Danışma Kurulu'na katılacağını ifade etti.

    Bir gazetecinin, Türkiye'de kayıtdışılık oranını sorması üzerine Bakan Dinçer, şunları söyledi:

    ''Şu anda istihdamda kayıtdışılık yüzde 43,7 civarında, yaklaşık yüzde 44. Kayıtdışılık ülkemizin en ciddi sorunlarından birisi. Bu sorunun boyutlarını göstermesi açısından ve ülkenin kaybını ifade etmesi açısından şunu söyleyeyim; 1 puanlık kayıtdışını azaltmamız halinde ülkemizin geliri 820 milyon lira artacak.

    Dolayısıyla topyekun mücadele etmemiz gerekmen sorunlarından birisi. Biz elimizden geleni yapıyoruz. 2002 yılından bu zamana kadar oldukça önemli mesafe kat edildi, yaklaşık yüzde 49'lardan yüzde 43'e kadar düşürmeyi başardık. İnşallah önümüzdeki yıl çok daha aktif şekilde mücadele edeceğiz. Kısa zamandaki hedefimiz yüzde 40;lara doğru çekmeyi başarmak.''

    Ziyarette, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Fatma Şahin, Özlem Müftüoğlu, Mehmet Erdoğan ve Halil Mazıcıoğlu, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer de bulundu.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ekonomik büyümeyle beraber istihdamda artışların gelmesine rağmen istihdam yaratmaya yönelik ciddi sorunlar olduğunu belirterek, ''İstihdam dostu bir büyümeye sahip değiliz. Her yıl yüzde 5,5-6 civarında son 8 yıldır büyümüş olmamıza rağmen, maalesef istihdam yaratma kapasitemiz sınırlı kaldı. Çünkü, çalışma hayatımız çok katı'' dedi.

    Bakan Dinçer, Gaziantep Sanayi Odası'nda düzenlenen Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi açılış toplantısında yaptığı konuşmada, günümüzde ulusal ve uluslararası alanda ilişki kurma kapasitesi yüksek olan kentlerin yaşanabilir ve sürdürülebilir kentler olduğunu, bu açıdan Gaziantep'i uzaktan imrenerek takip ettiğini söyledi. Dinçer, kentin 2023 yılı ihracat hedefinin 30 milyar dolar olduğuna dikkati çekti.

    Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisinin işsizlik olduğunu belirten Dinçer, şunları söyledi:

    ''Biz her ay işsizlik istatistikleri yayınlıyoruz. Ama işsizlik meselesi bir istatistiki mesele değil bir sosyal meseledir. İstatistiklerde işsizliğin artması veya azalması, bize içinde bulunduğumuz durumu gösterir ama çoğu kere bunun sosyal yapı içerisinde nasıl bir etki yaptığını anlatmaya yetmiyor.

    Bir şehre gittiğinizde önünüze çıkan insanların sizden iş istediklerini gördüğünüzde yüreğinizin nasıl dağlandığını anlayabiliyorsunuz. Öyleyse bir kente etki yapabilecek tüm insanlarla bu sorunu hissetmek ve çözmeye çalışmak lazım.''

    ''İSTİHDAM DOSTU BİR BÜYÜMEYE SAHİP DEĞİLİZ''

    Tüm dünyanın işsizlik sorununu yaşamaya başladığını, 2008 yılından ve daha öncesinden itibaren bu sorunu çözdüğü düşünülen ülkelerin çoğunun 2009 kriziyle birlikte ciddi sorunla karşılaştıklarını belirten Dinçer, şunları kaydetti:

    ''2009 yılında 50 milyon insan işsiz kaldı. Bunun 2010 yılında birazcık azalacağı varsayılıyordu, ama fark edildi ki azalmıyor. Özellikle gelişmiş ülkelerin pek çoğunda işsizlik artmaya devam etti.

    Çok şükür ülkemizde 2009 yılının son çeyreğinden itibaren bu alanda çok ciddi mesafe katettik, aşağı yukarı 2009 yılında krize rağmen 1 milyon 300 bine yakın insanımıza istihdam sağlamayı başardık. Ekonomik büyümeyle beraber istihdamdaki artışlar da beraberinde geldi.

    Ancak, hem ekonomik büyüme şartlarımız ayrıntılı şekilde analiz edildiğinde hem de çalışma hayatının dinamikleri gözden geçirildiğinde aslında istihdam yaratmaya yönelik çok ciddi sorunlarımızın olduğunu da ifade etmek mümkün.

    Mesela istihdam dostu bir büyümeye sahip değiliz. Her yıl yüzde 5,5-6 civarında son 8 yıldır büyümüş olmamıza rağmen, maalesef istihdam yaratma kapasitemiz sınırlı kaldı.

    Çünkü, çalışma hayatımız çok katı. Çalışma hayatımızda şimdiye kadarki bütün ilişki sistemi geleneksel tarza ve modele dayalıydı. Bunu son birkaç yıldır yoğun şekilde ve hızla değiştirmeye çalışıyoruz.''

    ''YENİ FELSEFEMİZ İNSAN ODAKLI ÇALIŞMA HAYATI''

    Yeni felsefelerini, ''insan odaklı bir istihdam, bir çalışma hayatı'' yaratmak olarak açıklayan Dinçer, daha önce ise iş odaklı istihdam ve çalışma hayatı üzerine yoğunlaşıldığını, o yüzden pek çok insanın kamu işine girmeyi tercih ettiğini anlattı.

    Çalışma Bakanlığı olarak, meslek liseleri ve meslek yüksek okullarının yanında insanlara hayat boyu meslek öğrenebilecekleri fırsat kapısı açmaya çalıştıklarını belirten Dinçer, bu açıdan UMEM Projesi'nin çok büyük anlam taşıdığını vurguladı.

    UMEM Projesi ile piyasa ihtiyaçlarına uygun eğitim verileceğine işaret eden Dinçer, Haziran 2009'dan itibaren Türkiye'de meslek standartlarını da tanımlamaya başladıklarını, yıl sonuna kadar 220 civarında standardı tanımlayacaklarını ifade etti.

    Bütün meslek liselerinin ve meslek yüksek okullarının müfredatının bu standarda göre uyarlanması için prensip kararı aldıklarını söyleyen Dinçer, ''UMEM Projesi'nin ikinci önemli anlamı ise katılımın sağlanmasıdır. Biz şimdiye kadar devlet olarak bizim yaptığımız işin sorumluluğunu size aktarıyoruz. Direksiyona ticaret ve sanayi odası başkanlarını, işverenleri oturtuyoruz. Ama biz size her türlü kolaylaştırıcı tedbiri alacağız. Bu proje piyasa aktörlerinin hizmet tasarımına katılımını göstermesi açısından büyük önem arz ediyor. Bu proje eğer başarılı olursa inanın Türkiye'de kamu yönetimi zihniyetinde biz devrim yapacağız'' diye konuştu.

    Projenin çalışma hayatında verimliliği artıracağını ifade eden Dinçer, Gaziantepli işverenlerin İstanbul'dan sonra en fazla staj imkanı vermek için talepte bulunduğunu ve yaklaşık 2770 staj talebi olduğunu vurgulayerak Gaziantepli iş adamlarına teşekkür etti.

    Projenin açılış toplantısına, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Fatma Şahin, Özlem Müftüoğlu, Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu, Mehmet Sarı, Ak Parti İl Başkanı Ahmet Uzer ile GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, GSO Başkanı Nejat Koçer ile iş adamları katıldı.

    Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, ildeki sanayiciler içerisinde sigortasız işçi çalıştıranların sayısının yüzde 2 ya da 3 olduğunu belirterek, ''15 yıl önce bu yüzde 20-30'du. Ama zaman içerisinde bütün sanayici arkadaşlar bilinçlendi. Türkiye'de artık sigortasızlığın çağdışı kaldığını öğrendi'' dedi.

    Gaziantep'te ''Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi'' açılış toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in katılımıyla, Gaziantep Sanayi Odası'nda yapıldı.

    Konukoğlu, Türkiye'nin hayallerini gerçekleştirmeye başladığını belirterek, şunları söyledi:

    ''1960'lı yıllara baktığınız zaman bir işçi çalıştırmak hele hele sigortalı çalıştırmak çok büyük lüks, lüksün lüksü... Şu anda Gaziantep sanayicileri içerisinde sigortasız çalıştıranın sayısı yüzde ya 2 ya 3'tür. 15 yıl önce bu yüzde 20-30'du. Ama zaman içerisinde bütün sanayici arkadaşlar bilinçlendi. Türkiye'de artık sigortasızlığın çağdışı kaldığını öğrendi. Baktığınız zaman şu anda sanayide çalışan bilhassa organizede çalışan arkadaşlara bir tane sigortasız bulamazsınız. Rahmetli babam bize şu talimatı vermişti, 'Oğlum kapıdan içeri girmeden sigortanızı yapacaksınız'. Hakikaten de aynı şeyi yaptık. Bu yüzden memnunuz.''

    ''SANAYİCİDEN İŞE ALMA SÖZÜ''

    GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer de, Gaziantep'in üretim, ihracat ve istihdamda üstüne düşen vazifeyi her ortamda yerine getirdiğini, global krizde de en az işçi kaybı olan illerin başında geldiğini söyledi.

    Koçer, ''Her sanayicimiz yaşadığı her ortamda öncelikle işçisine sahip olmaya çalışan anlayış içinde. Gaziantep 2008 eylül ayında yaklaşık 140 binler seviyesinde girdiği kriz ortamında yüzde 2-3 kayıpla, bugün 170 bin çalışana ulaştı. İşçi kaybetmeden bugün kriz öncesi rakamların yaklaşık 30 bin kişi üzerinde bulunmaktadır''diye konuştu.

    Başarılarının anahtarının ''ortak akıl'' olduğunu ifade eden Koçer, kentin bu yıl 4 milyar dolar ihracat yapacağını, 2023 yılında hedefinin 30 milyar dolar olduğuna dikkati çekti.

    Koçer, mesleki eğitimin önemini vurgulayarak, şunları kaydetti:

    ''Bu kadar yoğun göç ve yüksek işsizliğin yanında bir de mesleksizlik var. 'ne iş olsa yaparım' mantığıyla hareket eden bir kitle var ve bu kitlenin mutlaka eğitilmesi, sanayicinin istediği ara eleman haline getirilmesi lazım. UMEM Projesi, Türkiye için çok önemli. Gaziantep ayağını, GSO olarak biz yürüteceğiz. Saha çalışması bitirildi, 200'e yakın sanayicimizle anket yapıldı. Bu projede şu meslek eğitimi alırsam bu arkadaşımızı işe alırım diyen 200 firmamız, meslek edindirme kursundan mezun olduktan sonra yüzde 90'ını işe almayı garantiliyor.''

    Nejat Koçer, kamu alacaklarının yapılandırılmasının krizin izlerinin silinmesi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

    ''AŞ VE İŞ KAZANDIRMA PROJESİ''

    Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı da konuşmasında, kentte birçok alanda özel ve kamu yatırımının devam ettiğini, bunu gerçekleştirirken en büyük güven ve sermayelerinin ''genç ve dinamik nüfus'' olduğunu söyledi.

    Kamçı, ''Nitelikli insan kazandırma yolunda çok büyük hedefleri olan UMEM Projesi bir yandan inanımıza beceri kazandırırken diğer yandan kısa zamanda evine aş ve iş kazandırma projesi olarak ilimizdeki tüm kesimlerce yakından benimsenmiştir'' dedi.




    Kayıtdışının 1 puan azalması milli geliri böyle etkiliyor Yorumları