Danıştay Başkanı'ndan Anayasa uyarısı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-03-2010 (20:57)   Son Mesaj: 12-03-2010 (20:57)    Cevap: 0    Gösterim: 447  

    12-03-2010

    Danıştay Başkanı'ndan Anayasa uyarısı

    Danıştay Başkanı'ndan Anayasa uyarısı


    Danıştay Başkanı Mustafa Birden, ''Referandumun ardından yeni oluşan Anayasa ile artık kesinleşen bir düzenleme var. Biz de kanunlara ve Anayasa'ya bağlı insanlarız'' dedi.

    Ziyaretlerde bulunmak için Ordu'ya gelen Birden, Vali Orhan Düzgün'ü makamında ziyaret etti. Burada Vali Düzgün ile bir süre sohbet eden Birden, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
    Bir gazetecinin, ''12 Eylülde yapılan referandumun ardından yargının var olan sorunları biraz giderildi mi'' sorusu üzerine Birden, ''Bunların hakkında bir şey diyemem, yargının sorunlarıyla ilgili veya bu değişiklikle ilgili bizim düşüncelerimiz önceden hep belliydi'' diye konuştu.

    Kamuoyuyla daha önce paylaştıkları düşüncelerin bazılarının Anayasa değişikliğine yansıdığını, bazılarının ise yansımadığını ifade eden Birden, şunları söyledi:

    ''Ama burada kararı parlamento verdi, kararı referandum süreci verdi. Anayasa'nın bu çıkan halinde artık kesinleşen bir kurul, kesinleşen bir düzenleme var. Biz de kanunlara ve Anayasa'ya bağlı insanlarız. Biz, 'bu böyle olmasıydı, şöyle olsaydı' diyebiliriz. Herkes diyebilir, bu hukuki bir tartışmadır. Onun için yeni bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemenin uygun kanunları çıkacak. Ondan sonra da kurul çalışacak. Göreceğiz yani uygulamalar orada nasıl bir sonuç verecek.''

    -YARGININ PROBLEMLERİ-

    Birden, bir başka gazetecinin, ''Türkiye'de yargının en önemli problemi sizce nedir'' sorusu üzerine de ''Yargıda dosya yükü çok ama bunun da çözümleri var'' dedi.

    Danıştayda 200 bin civarında dosya bulunduğunu vurgulayan Birden, şöyle konuştu:

    ''Biz, yanılmıyorsam, Şubat ayında bazı işlemlerimizin bölge idare mahkemesine devredilmesi için bakanlığa başvurduk. Çıksaydı, bayağı bir işimiz gidecek, yeni işler gelmeyecekti. Ben idari yargı için konuşuyorum. Adli yargıda ise bölge adli mahkemelerin çalışması olacaktı. Bu tür düzenlemelerin bir an önce gerçekleşmesi lazım. O zaman örneğin Danıştaydan belli sayıda bir iş Türkiye'deki bölge idare mahkemelerine dağılacak. Bu yolla 1, 1.5 yıl içinde hem Danıştayın iş yükü azalır hem de mahkemeler daha çabuklaşır.''

    Vali Düzgün, Danıştay Başkanı Birden'e, ziyaretinin anısına Ordu'yu anlatan bir tablo hediye etti.




    Danıştay Başkanı'ndan Anayasa uyarısı Yorumları