Hayvanlarına küpe takmayana para cezası   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-03-2010 (18:23)   Son Mesaj: 12-03-2010 (18:23)    Cevap: 0    Gösterim: 426  

    12-03-2010

    Hayvanlarına küpe takmayana para cezası

    Hayvanlarına küpe takmayana para cezası


    Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, büyükbaş hayvanlarını küpeletmeyen ve kayıt altına aldırmayan yetiştiricilerin mağdur olmaması için uyardı.

    Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, büyükbaş hayvanlarını küpeletmeyen ve kayıt altına aldırmayan yetiştiricilerin mağdur olmaması için işletmelerinde bulunan her yaş ve cinsteki büyükbaş hayvanların 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu 13 Aralık'ta yürürlüğe girinceye kadar küpelenmesi ve ''Türkvet Veri Ağı'' sistemine kaydedilmesinin sağlanması için kampanya başlattıklarını söyledi.
    Koçkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu kapsamda müdürlük olarak oluşturdukları 25 ekiple 800'ü köy, 500'ü belde toplam 1300 yerleşim yerinde küpeleme çalışmalarına başladıklarını belirten Koçkaya, hayvan yetiştiricilerine bu uygulamaya duyarlılık göstererek hayvanlarını küpeletmeleri yönünde çağrıda bulundu.

    Koçkaya, Diyarbakır'daki hayvan varlığının yüzde 20'sinin kayıt altına alınamadığına dikkati çekerek şöyle dedi:

    ''Batıda bu konuda sıkıntı olmayabilir ancak bölgemizde kayıtsız hayvan varlığı biraz fazla. Dolayısıyla bakanlığın desteklerinden aldığımız pay da o oranda düşüyor.

    Kayıtsız hayvanlardan iki türlü zarar yaşıyoruz. Birincisi envanter çıkartmakta sıkıntı yaşıyoruz. İkincisi de o hayvanların yetiştiricilerine 'Anaç sığır desteği' veremiyoruz. Bu destekleme de yetiştiriciye hayvan başına 225 lira veriyoruz.

    Kayıtlı hayvandan doğan buzağıya da 60 lira ödüyoruz. Ayrıca aşı yaptırdığı için de 20 lira ödeme yapıyoruz. Bu üçünü topladığımız zaman yetiştiricilerimizin hayvan başına yılda 305 lira destek alması mümkünken kayıt dışı olduğu zaman maalesef bu destekten mahrum kalıyor.''

    Koçkaya, yetiştiricilerin yeşil kartları ellerinden alınır düşüncesiyle hayvanlarını küpeletmekten kaçındıklarını, 2-3 hayvanı olanların dahi bu endişeyle hayvanlarını kayıt altına almadıklarını ifade ederek, bu tür söylentilerin asılsız olduğunu bildirdi.

    ''AB uyum sürecinde Türkiye'de hayvansal kayıt envanterinin çıkartılması gerekli. Vatandaşların çekinmeden hayvanlarını küpeletmelerini ve desteklerden faydalanmalarını bekliyoruz.

    Yetiştiricilerimiz hayvanlarını küpeleterek, koyun, keçi ve damızlık sığır birliklerine üye olmalarını istiyoruz'' diyen Koçkaya, takılan küpeler sayesinde Türkvet Veri Ağı sisteminde bu hayvanların tek tek kaydının tutulduğunu, küpeleme sayesinde hayvanların kaç kez el değiştirdiği, hangi hastalığa hangi aşının yapıldığı, laboratuvar tahlil sonuçlarının değerlendirilmesi, yine insanlara bulaşan hastalıkların takibi, ıslah çalışmaları dahilinde yapılan değerlendirmeler ve hayvanlara yapılan desteklemelerin ve prim ödemelerinin takibinin yapıldığını söyledi.

    Koçkaya, 13 Aralık 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan 5996 sayılı yasanın 36. maddesinin F bendine göre küpesiz her büyükbaş hayvan için 300 lira, küpesiz her küçük baş hayvan için de 50 lira idari para cezası verilerek en yakın mezbahanede zorunlu kesime gönderileceğini belirtti.




    Hayvanlarına küpe takmayana para cezası Yorumları