Torba yasada memurları ilgilendiren maddeler   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-03-2010 (18:22)   Son Mesaj: 01-19-2011 (22:57)    Cevap: 1    Gösterim: 2232  

    12-03-2010

    Torba yasada memurları ilgilendiren maddeler

    Torba yasada memurları ilgilendiren maddeler


    Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, daha önce TBMM'ye sevk edilen 23 maddelik Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıyı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda anlattı. İşte memurları ilgilendiren değişiklikler

    Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, kamu alacaklarını yeniden düzenleyen tasarıda, anayasa değişikliğine yönelik uyum maddesinin yer aldığını; Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yaparak, uyarma ve kınama cezalarına karşı yargı yolunu kapatan maddeyi değiştirdiklerini belirtti.
    Kamuoyunda ''torba tasarı'' olarak adlandırılan, Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki sunumunu 3 bakan yaptı.

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in ardından Yazıcı, tasarıda bakanlığını ilgilendiren bölümlere ilişkin bilgi verdi.

    Yazıcı, tasarının, işçiden öğrenciye, esnaftan tüccara, memurdan özel kesime bütün vatandaşları ilgilendiren konuları içerdiğini belirterek, tasarının, bu kesimlerin devlet, kamu idareleriyle olan birikmiş sorunlarını tasfiye etmeyi amaçladığını söyledi. Yazıcı, tasarının, ''her tarafa soluk aldırdığını'' dile getirdi.

    Tasarının, bireylere, kurum, kuruluşlara vergi, harç veya benzeri isimler altında hiçbir yükümlülük getirmediğini bildiren Yazıcı, vergi borçlarının ana parası üzerinde herhangi bir tasarrufun söz konusu olmadığını kaydetti.

    Yazıcı, hukuk devleti ölçülerine aykırı bir düzenlemenin tasarıda yer almadığını ifade etti.

    Tasarıyla, bakanlığına bağlı Gümrük Müsteşarlığının, mükelleflerle olan borç ve ihtilaflarının da tasfiye edildiğini belirten Yazıcı, Müsteşarlığının 100 binin üzerinde ihtilaflı dosyası olduğunu, tasarıda bunların nasıl tasfiye edileceğinin detaylı şekilde yazıldığını anlattı.

    Yazıcı, ''Daha önce Gümrük Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı ile birlikte faaliyetini yürütürken, gümrük borçları, vergileri nedeniyle bir uzlaşma söz konusuydu. Ayrıldıktan sonra, benzer işlemler yapmasına, bütçe gelirlerinin yaklaşık yüzde 18'ini tahsil ediyor olmasına rağmen gümrük vergi ihtilaflarıyla ilgili bir uzlaşma prosedürü yoktu. Tasarıyla, Maliye'dekine benzer uzlaşma düzenlemesi getiriliyor. Gümrük Kanunu'nda tanımlanan suç ve kabahat olarak nitelen eylemler, Uzlaştırma Komisyonun gündemine girmeyecek'' diye konuştu.

    TASARININ GETİRDİKLERİ

    Daha önce TBMM'ye sevk edilen 23 maddelik Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının da, bu tasarıya eklendiğine işaret eden Yazıcı, tasarıyla getirilen yeni düzenlemeleri şöyle sıraladı:

    ''Devlet Memurları Kanunu'na göre, memurların izin, mazeret izni kullanmalarına, yurt içi ve dışı kamu kurum ve kuruluşlarında veya uluslararası kuruluşlarda görev yapan memurların eşlerinin ücretsiz izinli sayılmasına ilişkin düzenlemeler var.

    Kadınların ve özürlülerin mesai düzenlemelerinin yer aldığı tasarıda, kadınların hamilelik ve doğumdan sonra gece nöbetine bırakılamayacağı hükmü yer alıyor. Özürlülerin görev yaptığı yerin koşulları gözetilerek, mesailerinin, bulunduğu yerdeki mülki idare amirlerince düzenlenmesi öngörülüyor.

    Devlet Memurları Kanunu'na göre, kamu görevlilerinin, görev yaptığı yeri izinsiz terk etmesi disiplin suçudur. Tasarıyla, bunu kaldırıyoruz.

    Tasarıyla ilk kez 12 Eylülde yürürlüğe giren anayasa değişikliğiyle ilgili uyum maddesi yer alıyor. Anayasa değişikliğiyle uyarma ve kınama cezalarına karşı yargı yolunu açtık. Uyarma ve kınama cezalarına karşı yargı yolunu kapatan Devlet Memurları Kanunun 135. maddesini değiştiriyoruz.

    Kamuda kariyer uzmanlık sistemini yeniden düzenliyoruz. Bütün bakanlıklar, bağlı genel müdürlüklerde uzman yardımcılığı ve uzmanlık alanını düzenliyoruz. Kamunun değişik idarelerinde uzman yardımcıları, uzmanlar çok farklı ücret alıyor ve bunlar arasında uçurum var. İlk kez bu tasarıyla, kamu personel rejiminde adaleti gözeten bir düzenleme getiriyoruz. Tasarının yasalaşması halinde, kamu kurum ve kuruluşlarında uzman yardımcısı olarak çalışmaya başlayacaklar, taşra hariç aynı ücreti alacak. Kazanılmış haklar korunacak. Skala tutturmalıyız, tuttururken bazı kesimler için haksızlık olabilir. Ama bir yerden başlamalıyız.

    TASARI ALTKOMİSYONDA

    Sunumların ardından söz alan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, şu görüşleri savundu:

    ''Merkez Bankası niye İstanbul'a taşınmasın, niye parti genel merkezleri mecburen Ankara'da olsun. Niye emek meslek örgütlerinin genel merkezleri, en çok üyelerinin olduğu yerde olmasın.

    Demokrasilerde Allah'ın kelamı değil. Hatta başkentlerin bile değiştirilmesi tartışılıyor. Bonn Almanya'nın başkentiydi, Berlin'e döndü, Osmanlı'nın tarihine bakıldığında İstanbul'du, Edirne'ydi, bunlar konuşulup, tartışılabilir. Önemli olan kamuoyu ne diyor.

    O kadar katı ve statükocu olmaya gerek yok. Biz rahatsız; Genel Merkezimiz Balgat'ta ikide bir deliler gelip saldırıyor, oradan alsak Bağlar'a getirsek, delilerden siz de biz de kurtuluruz.''

    Daha sonra tasarının, alt komisyona gönderilmesi kabul edildi.

    CHP, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber'in başkanlığını yapacağı alt komisyona, ''konuyu değerlendireceklerini'' söyleyerek üye vermedi.

    Berber, alt komisyonun çalışma süresinin belli olmadığını, üyelerin çalışmasına bağlı olduğunu belirterek, komisyonun ilk toplantısını bugün yapacağını kaydetti.




    Torba yasada memurları ilgilendiren maddeler Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  01-19-2011, 22:57

    --->: Torba yasada memurları ilgilendiren maddeler


    torba yasasında Uzman Jandarmaların derece ve kademe ilerlemeleri ile ilgili özlük haklarının düzeltilmesine yönelik herjangi bir değişiklik yok mu yine mi yok yoksa!.....
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci