Topbaş: Yerel yönetimler halka rağmen adım atmaz   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-03-2010 (15:56)   Son Mesaj: 12-03-2010 (15:56)    Cevap: 0    Gösterim: 454  

    12-03-2010

    Topbaş: Yerel yönetimler halka rağmen adım atmaz

    Topbaş: Yerel yönetimler halka rağmen adım atmaz


    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Halka en yakın ve onların sorunlarını çözmekle sorumlu yerel yönetimlerin, halka rağmen farklı adım atmaları mümkün değildir'' dedi.

    Topbaş, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) başkanlığına seçilmesi dolayısıyla Türkiye'deki yabancı basın mensupları ile bir araya geldiği kahvaltılı basın toplantısında yaptığı konuşmada, mevsimin son güneşli günlerinin yaşandığını belirterek, pazar günü kar yağışı beklendiğini söyledi.
    Başkanlık görevinin, 21 Kasımda Mexico City'de yapılan kongrede kendisine verildiğini anımsatan Topbaş, bunun ciddi bir sorumluluk olduğunu ve yerel yönetimlerle bütün birimlerin çalışmalarını yakından takip edeceğini ifade etti.

    Kadir Topbaş, dünyada kentlerin nüfusunun yüzde 70'lere ulaştığını aktararak, buna bağlı olarak da insanların şehirlerden beklentilerinin de giderek farklılaştığını anlattı.

    İnsanoğlunun, var olduğundan beri dünyada ciddi yerleşim ve yönetim evrelerinden geçtiğini anlatan Topbaş, ''Bu yönetim anlayışında hızlı bir değişim var. Günümüzde insan odaklı, insanı yönetime katmayı önde tutan bir anlayış dünyada hızla gelişmekte. Katılımcı ve şeffaf bir yönetim, dünyanın gündeminde. Bunu başaranlar hem halkını refaha götürebilmekte hem de ülkeleri gelişmekte. Böyle bir süreçte Türkiye Hükümetimiz de reform niteliğinde çok ciddi düzenlemeler yaparak bizim yetkilerimizi genişletti ve artırdı'' diye konuştu.

    Topbaş, diğer ülkeler ve şehirlerle bilgi ve deneyim paylaşımı içerisinde çalışmalarını yürüttüklerini anlatarak, şöyle devam etti:

    ''Hükümetler siyasi kuruluşlardır, ama halka en yakın ve onların sorunlarını çözmekle sorumlu yerel yönetimlerin, halka rağmen farklı adım atmaları mümkün değildir. Bu anlayış, dünyamızın barışına ve geleceğine önemli ışık tutacak ve önemli katkılar sağlayacak. Böyle bir süreçte dünya nüfusunu yarısından fazlasını ilgilendiren ve yöneten yerel birliklerin, yönetimlerin çatısını altına girdiği UCLG çok aktif bir rol oynamakta.''

    UCLG'nin 6 yıllık bir geçmişi olduğunu belirten Topbaş, şimdi yeni bir dönemin başladığını ve eş başkanlar ile iklim değişikliği, insanların refahı ve mutluluğu, demokrasinin yaygınlaşması için, doğal kaynakların adil ve eşit paylaşımı, kadın-erkek eşitliği gibi konularda çalışacaklarını kaydetti.

    Birçok kararı hükümetlerin aldığını, bu kararların uygulama alanlarının yerel yönetimler ve halk olduğunu ifade eden Topbaş, ''Biz UCLG olarak diyoruz ki 'O halde bu kararlar içerisinde biz aktif olarak olmak istiyoruz'. Bunun üzerinde ısrarla duruyoruz. Bu dönemde BM nezdindeki girişimlerimizle de UCLG'nin daha aktif rol oynayacağını, oynaması gerektiğini dile getireceğiz ve çalışmalarımızı sürdüreceğiz'' dedi.

    Topbaş, İstanbul'a 6,5 yıl içinde 25 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını dile getirerek, bu yıl için de 7,5 milyar dolarlık bir yatırım öngördüklerini aktardı.

    Türkiye Belediyeler Birliği başkanlığı görevini de yürüttüğünü anımsatan Topbaş, bu kapsamda Türkiye'deki belediyelere örnek ve öncü olma sorumluluğunu yerine getirmeye çalıştığını kaydetti.

    Kadir Topbaş, İstanbul'un 2012 Avrupa Spor Başkenti seçildiğini hatırlatarak, 2011'de Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nın İstanbul'da yapılacağını, bu gelişmelerin Türkiye'yi spor dalında olimpiyatlara götürebileceğini söyledi.

    İstanbul'un hızla geliştiğini aktaran Topbaş, ''Bununla ilgili dünya büyükşehirler arasında 'Global Metro Monitor Araştırması'na göre dünyada 150 büyükşehir içinde İstanbul en iyi performans ile birinci oldu. İstanbul'un, yüzde 5,5'lik gelir ve yüzde 7,3'lük istihdam artışı ile bunu başardığını görmekteyiz'' dedi.

    Topbaş, 21-22 Aralıkta Brüksel'deki ofisi, daha sonra Barcelona'daki merkezi ziyaret edeceğini aktaran Topbaş, ocak ayı içerisinde de eş başkanlarla Barcelona'da ilk toplantılarını yapacaklarını bildirdi.

    -SİRKECİ GARI'NDA MODERN SANAT GALERİSİ OLUŞTURULACAK-

    Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Topbaş, kadın-erkek eşitliği konusunda belediyenin çalışmalarının sorulması üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 35 yıldır siyaset yaptığını belirterek, bu süreçte kadınların aktif olarak siyasete katıldığında başarıya ulaştıklarını söyledi.

    Konuyla ilgili olarak çalışmalar yürüttüklerini ve kadın örgütlerine ciddi destekler verdiklerini aktaran Topbaş, Belediye bünyesinde bir kadın meclisinin kurulması için girişimlerinin de olduğunu bildirdi.

    Topbaş, İstanbul'da bir sanat müzesi açılıp açılmayacağının sorulması üzerine, İstanbul'da önemli ölçekte özel müzeler ve sanat galerilerinin hızla geliştiğini anlattı.

    Kadir Topbaş, şunları kaydetti:

    ''Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de Sirkeci Garı'nın Ulaştırma Bakanlığından Belediyemize talebini yaptık ve orayı modern sanat galerisi merkezi olarak düşünmekteyiz. Belki kentin geçmişinden günümüze kadar değerlerini yansıtan bir şehir müzesi ile paralel olarak sanat galerisi düşünmekteyiz. Buna benzer şekilde, Tophane-i Amire binasının yanında eski mektep diye bilinen yerde de bir sanat galerisi oluşturmak istiyoruz.''

    Bir gazetecinin Asya yakasına yapılan yatırımların Avrupa yakasına göre daha az olduğunu düşündüğünü söylemesi üzerine Topbaş, bunun bir yanlış algılama olduğunu ve yatırımları İstanbul'un tamamına yaptıklarını aktardı.

    Kartal-Kadıköy metro hattına 1,5 dolarlık bir yatırım yapıldığını belirten Topbaş, 1 milyar doların üzerinde yatırım yapılan Üsküdar-Ümraniye-Altunizade metro hattının da ihalesinin gerçekleştirildiğini kaydetti.

    Kadir Topbaş, Marmaray ile ilgili yapılan yatırımların ortada olduğunu vurgulayarak, Maltepe'de 14 tane kavşak-alt geçit yapıldığını, Bostancı'dan Tuzla'ya kadar bütün sahil düzenlemelerinin hayata geçirildiğini ve bisiklet yollarının oluşturulduğunu anlattı.

    İstanbul'un Unesco Dünya Mirası Listesi'nden çıkarılabileceği ile ilgili soru sorulan Topbaş, İstanbul'un çok ciddi bir mirasa sahip olduğunu dile getirerek, kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini söyledi.

    Topbaş, ''İstanbul'un tehlikeli miras listesine alınması söz konusu değil. Bu konuda bazı çevreler bunu ısrarla istediler ve bu konuyu UNESCO'ya taşıdılar. Bunu başarmak istediler, UNESCO bunu reddetti. Bazı çevrelerin UNESCO nezdinde yaptığı aktiviteler tamamen siyaset amaçlı'' diye konuştu.

    -HALİÇ'E AKTİVİTE VE EĞLENCE MERKEZİ-

    Bir basın mensubunun turistlerin İstanbul'da lunapark olmamasından yakındığını söylemesi üzerine, yakın bir zamanda Haliç'e yakın bir noktada 500 bin metrekarelik bir alanda aktivite ve eğlence merkezinin oluşturulacağının müjdesini verdi.

    Topbaş, Kadıköy'de park sorunu yaşandığını ve içkili lokantaların masalarla kaldırımları işgal ettiğini, buna müdahale edip etmeyeceği sorulması üzerine, şunları söyledi:

    ''İlçe belediyelerin kendi alanlarındaki sorumluluklarını kendilerinin yerine getirmesi gerekir. Bizim kaldırım işgaliyle ilgili müdahale etme imkanımız yok. Halkın da bizzat bu işgallerle ilgili tepkisini ortaya koyması gerekiyor. O zaman işgalden vazgeçer, zorlamayla bu pek olmuyor.''

    Ulaşımda teleferiğin kullanılmasıyla ilgili bir soru sorulan Topbaş, yolculuk taleplerinini yoğunluğuna göre ulaşım sistemlerinin seçildiğini söyledi.

    Topbaş, teleferiğin çok ciddi yolcu taşıma kapasitesi bulunmadığını belirterek, ''İstanbul Boğazı'nda, aynı şekilde Altunizade'ye Etiler bölgesinden bir teleferik çalışmamız var. Bir iki noktamız da var zaten. Eyüp-Pierre Loti hattını Miniatürk'e kadar uzatmayı düşünüyoruz'' diye konuştu.

    Bu arada basın mensuplarına Kadir Topbaş'ın yeni görevi ile ilgili kart vizit dağıtıldı.




    Topbaş: Yerel yönetimler halka rağmen adım atmaz Yorumları