'Çocuk gelin' sorunu Meclis'e taşındı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-03-2010 (15:38)   Son Mesaj: 12-03-2010 (15:38)    Cevap: 0    Gösterim: 462  

    12-03-2010

    'Çocuk gelin' sorunu Meclis'e taşındı

    'Çocuk gelin' sorunu Meclis'e taşındı


    BDP'liler F Tipi cezaevleri ile küçük yaşta evlendirilen kızlara ilişkin Meclis araştırması açılmasını istedi.

    Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, ''Türkiye'de, çeşitli tiplerde 368 cezaevi bulunduğu'' ifade edildi. Bunlardan birinin de F Tipi cezaevleri olduğu belirtilen gerekçede, ''4 bin 966 kişi kapasiteli 13 F Tipi cezaevi bulunmaktadır'' denildi. F Tipi cezaevlerinin ''1 ve 3 kişilik hücrelerden oluştuğu'' belirtilen gerekçede, bu şekilde ''mahkumların diğer mahkumlardan ve dış dünyadan yalıtıldığı'' görüşüne yer verildi.
    F Tipi cezaevlerindeki bazı uygulamaların da aktarıldığı gerekçede F Tipi cezaevleri ve cezaların infazı konusunda bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talep edildi.

    Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ve arkadaşlarının imzasını taşıyan araştırma önergenin gerekçesinde ise çocuk yaştaki kızların aile baskısıyla evlendirilmesinin bütün bölgelerde yaygın olduğu, bu durumdaki kızların her türlü şiddete maruz kaldığı ifade edildi. Gerekçede, Türkiye'nin imza koyduğu uluslararası düzenlemelere de değinilerek, yasal düzenlemelere rağmen kız çocuklarının evlendirildiği, ''devletin üzerine düşen sorumluluğu yeterince yerine getirmediği'' savunuldu. Önergede, bu konuda acilen alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için Meclis Araştırması açılması istendi.




    'Çocuk gelin' sorunu Meclis'e taşındı Yorumları