Çek kanununda değişiklik teklifi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-03-2010 (15:38)   Son Mesaj: 12-03-2010 (15:38)    Cevap: 0    Gösterim: 540  

    12-03-2010

    Çek kanununda değişiklik teklifi

    Çek kanununda değişiklik teklifi


    CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, çekin karşılıksız çıkması ile ilgili fiilin suç olmaktan çıkarılması için kanun teklifi verdi.

    Öztürk'ün, TBMM Başkanlığına sunduğu teklifin gerekçesinde, yürürlükteki Çek Kanunu'nda, karşılıksız çek işleminin adli para cezası ve güvenlik tedbiri yaptırımlarını gerektiren suç olarak düzenlendiği, şikayetten vazgeçme veya ödeme durumunda davanın düşmesinin öngörüldüğü ifade edildi. Gerekçede, bu durumun, yargının da önemli ölçüde zamanını aldığı ifade edildi.
    Teklife göre, tacir çekleri ve tacir olmayan kişi çekleri ile hamiline düzenlenecek çeklerin, bankanın ödemekle yükümlü olduğu miktara göre, A, B ve C olmak üzere üçer tip olarak bastırılacak.

    Teklif, karşılıksız çek keşide etme fiilini de suç olmaktan çıkarıyor. Buna göre, karşılıksız çekle ilgili hamilin şikayeti, savcının talebi üzerine, sulh ceza hakimi tarafından karşılıksız çıkan her bir çekle ilgili koruma tedbiri olarak, ''çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı'' verilecek. Hakkında çek hesabı açma ve keşide etme yasağı verilen kişinin, şikayetçiyle, borcun vadelerle ödenmesi konusunda anlaşmaya varmaları halinde, anlaşmada öngörülen süre kadar, çek hesabı açma ve keşide etme yasağının infazı ertelenebilecek.




    Çek kanununda değişiklik teklifi Yorumları