AKP'liler AYİM'in 3 general kararını yorumladı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-03-2010 (14:39)   Son Mesaj: 12-03-2010 (14:39)    Cevap: 0    Gösterim: 487  

    12-03-2010

    AKP'liler AYİM'in 3 general kararını yorumladı

    AKP'liler AYİM'in 3 general kararını yorumladı


    AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı AYİM'in 3 generalin başvurusunu reddetmesi kararını değerlendirdi.

    AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) açığa alınan 3 generalle ilgili kararını değerlendirirken, ''Şahsi kanaatim, tek bir yargı sisteminin olması'' dedi.
    TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Elitaş, AYİM'in açığa alınan 3 generalle ilgili kararının hatırlatılması üzerine, ''Hayırlı, uğurlu olsun'' dedi.

    Türkiye'de yüksek yargının çok başlılığının, hukuk düzenini olumsuz etkilediğini savunan Elitaş, ''Hukuk, tek başlı olmalı. Askerle, sivilin yargılanmasının farklı farklı olmaması gerekir. Nasıl ki farklı ticaret, çocuk, aile mahkemeleri gibi ihtisas mahkemeleri varsa diğer yargı organlarının da bu şekilde ihtisas mahkemelerine bölünmesi önemli bir kazanım, değişim... Türkiye'de bu, hukuk sisteminin güvenliliğini artıracaktır'' diye konuştu.

    Elitaş, ''Bu konuya ilişkin yasal düzenleme düşünüyor musunuz?'' sorusuna da, ''Bildiğim kadarıyla Askeri Yüksek İdare Mahkemesi anayasal bir kuruluş. Yasal düzenleme düşünülürse anayasa ile ilgili arkadaşlarımız, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler de yapacakları anayasa değişikliğinde bunun olmaması gerektiğine kanaat getirirlerse herhalde koymazlar, kaldırırlar diye düşünüyorum. Şahsi kanaatim, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin olmaması, tek bir yargı sisteminin olması'' yanıtını verdi.

    -''TERFİLER ÜZERİNDEN SİYASET YAPMAK...''-

    AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç da ''İsviçre'deki hesaplara ilişkin olarak gizliliğin ortadan kaldırılmasıyla ilgili Sayın Başbakan'ın talimat verdiği ve çalışma başlatıldığı ifade ediliyor. Değerlendirmeniz nedir?'' sorusu üzerine, ''Türkiye'nin idaresini Wikileaks'te yayımlanan sansasyonel belgelere dayandıracak değiliz'' dedi.

    Türkiye'nin, demokratik bir hukuk devleti olduğuna dikkati çeken Kılıç, şöyle konuştu:

    ''Demokratik bir hukuk devletinde olması gereken şeffaflık da millet iradesi de bu ülkede vardır. Hiç kimse Wikileaks belgelerinden iç siyaset malzemesi yapmak için medet ummasın. Hiçbir siyasal parti ve genel başkanı Wikileaks belgelerine dayalı olarak kendi siyasetini inşa etme çabası içine girmesin.

    Sayın Başbakan, banka hesaplarıyla ilgili olarak söylemesi gerekenleri en kararlı, en keskin, en net ve olabilecek en sert üslupla ifade etmiştir. Dolayısıyla, bu kadar açık, aleni şekilde ifade edilmiş bir konuda yeni sansasyon arayışlarına girmek, hiç kimseye hiçbir şey kazandırmayacaktır. Demokrasinin birinci önceliği saydam, şeffaf olmaktır.''

    Kılıç, AYİM'in kararına ilişkin olarak da, ''Hükümetin yetkisinde olan terfiler konusunu hiçbir zaman parti politikası ya da söylemi haline getirmedik. Getirmeyi doğru da bulmadık'' dedi.

    Bu konuda, mahkemelerin de hukukun da yasaların gereğini uygulama çabası içerisinde olacağını belirten Kılıç, ''Generallerin, terfileri üzerinden siyaset yapmak ve terfiler meselesini iç siyasetin tüketim malzemesi haline getirmek, hiç kimseye, hiçbir şey kazandırmayacaktır. Bu konuda muhalefet partilerinin de çok özenli, dikkatli olmalarını arzu ediyorum. Şu anda bahçesinde bulunduğumuz kurum TBMM'dir ve kurumun birinci önceliği, (Egemenlik, kayıtsız, şartsız milletindir)'' diye konuştu.

    -''YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR''-

    Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da gazetecilerin, AYİM'in kararına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, yargı sürecinin devam ettiği anımsattı. Yazıcı, mahkemenin verdiği karar üzerinde yorum yapmasının doğru olmadığını söyledi.

    ''Başbakan Erdoğan'ın İsviçre bankalarındaki hesaplarının gizliğinin kaldırılmasına ilişkin çalışma talimatı verdiğine ilişkin bilgiler geldi'' sözleri üzerine Yazıcı, ''Onu bilemiyorum. Sayın Başbakan O konuya ilişkin açıklama yaptı'' değerlendirmesinde bulundu.

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine devam edilen devam edilen ''Torba Tasarı'' hakkında bilgi veren Yazıcı, tasarı ile kamu idarelerinin birikmiş mali sorunlarının tasfiye edilmesinin amaçlandığını ifade etti.

    Tasarının, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren maddeler barındırdığını anlatan Yazıcı, ''Burada herhangi kesime bir kuruş dahi olsa mükellefiyet getirilmesi söz konusu değil. Birikmiş sorunları tasfiye etmeyi amaçlayan bir kanun. Referandumda milletimizin onayladığı anayasa değişikliği kapsamında, memurların kınama ve uyarma cezalarına karşı yargı yoluna başvurmalarına ilişkin anayasada düzenleme yapmıştık. Bu düzenlemeye uygun uyum maddesi de ilk defa bu tasarıda var'' dedi.




    AKP'liler AYİM'in 3 general kararını yorumladı Yorumları