Vali: Asker uğurlama sevinci, üzmemeli   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-03-2010 (13:56)   Son Mesaj: 12-03-2010 (13:56)    Cevap: 0    Gösterim: 376  

    12-03-2010

    Vali: Asker uğurlama sevinci, üzmemeli

    Vali: Asker uğurlama sevinci, üzmemeli


    Vali Mutlu, Swissotel'de düzenlenen Uluslararası İşbirliği Platformu toplantısından ayrılırken gazetecilerin Bayrampaşa'da asker uğurlama konvoyunda meydana gelen kazada, 16 yaşındaki bir kızın hayatını kaybetmesine ilişkin sorularını yanıtladı.

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Bayrampaşa'da, asker uğurlamak için oluşturulan konvoy içindeki bir olumsuz hareketin, tehlikeli araç kullanmanın, tamamen araçtan sarkmış 16 yaşındaki bir genç kızın ölümüne neden olduğunu belirterek, ''Sevincimizi acıya dönüştürmememiz, Askerimizi uğurluyoruz derken, üzüntüye sebebiyet vermemiz lazım'' dedi.
    Asker uğurlamalarının geleneklerde olduğunu belirten Mutlu, ''Asker ocağına gönderdiğimiz Mehmetçikleri her zaman davulla zurnayla, yani düğüne gider gibi göndeririz. Ama bunu, maalesef zaman zaman biraz konvoy haline getirerek uğurlama şeklinde veya farklı şekillerde de yapıyorlar. Bunlar fevkalade yanlış'' dedi.

    Özellikle 3-5 araçlık uğurlamaya gidişleri makul gördüklerini, ancak pencereden sarkma gibi şeylerin bazen üzücü sonuçlar doğurabildiğini ifade eden Mutlu, bu tür konvoyları tespit ettikleri andan itibaren trafik ekiplerinin yasal bütün cezaları uyguladıklarını söyledi.

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Vali Mutlu, şunları kaydetti:

    ''Araçtan sarkma varsa, trafiği tehlikeye sokmaktan, klakson çalınıyorsa, gürültü kirliliğinden dolayı ceza veriliyor. Dolayısıyla bu tür uğurlamalarda dikkat çeken olumsuz hareketler, Trafik Kanunu gereğince cezalandırılıyor. Gayemiz, cezalandırmak değil, bu tür uğurlamaları, sevinçli günlerimizi üzüntüye çevirmeme noktasında. Bu noktada kültürümüzü, eğitimimizi çok daha münasip bir şekilde kullanmamız lazım. Askerimizi uğurluyoruz derken, üzüntüye sebebiyet vermememiz lazım. Bizim toplumumuzun düğünlerde de maalesef bu tür olumsuz davranışları var. Havaya silahla ateş ediyor. Bunu farklı yerlerde görebiliyoruz. Bütün bunlar azaldı. Eskiden bu tür uğurlamalarda da görebiliyorduk. Giderken bu tür üzücü hadiseler cereyan edebiliyordu. Ama trafikte de bu tür olumsuzluk yaşanmış olması üzücü.''

    Mutlu, Bayrampaşa'daki olayın özünün de ''asker uğurlamak için oluşturulan konvoydaki olumsuz bir hareketin, tehlikeli araç kullanmanın, tamamen pencereden sarkmış olan 16 yaşındaki bir kız çocuğunun vefatıyla sonuçlanması'' olduğunu söyledi.

    ''Bu bir trafik kazası'' diyen Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Bunun sonucunda da hepimizi üzen bir hadise yaşandı. Sevincimizi acıya dönüştürmememiz, kültürümüzde var olan bu güzel geleneklerimizi yerine getirirken de çok özenli ve düzenli davranmamız hem uğurlayanlara hem de topluma üzüntü verecek olumsuzluklara da sebebiyet vermemiz lazım. Bu tür farklı yanlışlıkların da devam etmemesi noktasında herkesin özen göstermesi gerektiğini paylaşmak istiyorum. Emniyetimiz ve trafik birimlerimiz son derece hassas hareket ediyorlar. Ekiplerimiz yakinen takip ediyor. Tehlikeli araç kullanmaktan dolayı ve diğer trafik suçlarıyla ilgili neler varsa orada klakson çalmasına varıncaya kadar hepsini tek tek cezalandırıyoruz. Ümit ediyoruz başka acılar olmasın.''

    Denetimlerin sıklaştırılıp sıklaştırılmayacağı yönündeki bir soru üzerine de Vali Mutlu, ''Kesinlikle. Zaten bu konuda Emniyetimizin bütün birimleri fevkalade hassas takip ediyorlar. Bundan sonra yoğunlaştıracağız manasında söylemiyorum. Bu konuda tedbirlerimiz zaten yoğundur. Bu yoğunluğu aynı yoğunlukta sürdüreceğiz'' dedi.




    Vali: Asker uğurlama sevinci, üzmemeli Yorumları