Kardiyoloji'deki araştırma sona erdi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-02-2010 (22:58)   Son Mesaj: 12-02-2010 (22:58)    Cevap: 0    Gösterim: 777  

    12-02-2010

    Kardiyoloji'deki araştırma sona erdi

    Kardiyoloji'deki araştırma sona erdi


    İkinci ''Ergenekon'' davası kapsamında tutuklu bulunan Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi (İÜ) Kardiyoloji Enstitüsünde, polis ekiplerince yapılan inceleme sona erdi.

    Alınan bilgiye göre, Haseki Caddesi'ndeki İÜ Kardiyoloji Enstitüsünde özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığının talimatı doğrultusunda polis ekiplerince yapılan arama tamamlandı.
    Öte yandan, Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın avukatları Köksal Bayraktar ve Dilek Helvacı'nın, sağlık durumuna ilişkin Kardiyoloji Enstitüsü Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanlığına yazılı olarak ilettikleri soruların cevabında Haberal'ın beklemediği bir şekilde tutuklanmasının ''posttravmatik stres sendromuna bağlı yoğun anksiyete ve müteakiben muhtemel psikoz eşdeğeri iki uçlu major depresyon gelişmesine neden olduğu'' kaydedildi.

    Prof. Dr. Nazmi Gültekin, Prof. Dr. Zerrin Yiğit, Doç. Dr. Barış Ökçün ve Doç. Dr. Alev Arat Özkan imzalı 23 Kasım 2010 tarihli yazıda, tutuklama halinin sürekliliğinin hastanın ruhsal çöküntüsünün ciddiyetini gün geçtikçe arttırdığı, Haberal'ın söz konusu rahatsızlıklarının yoğun anksiyete, şok stresler ve ani psikolojik travmalar tarafından tetiklenmesiyle öldürücü olabileceği ifade edildi.

    Yazıda, ''5 Nisan 2010 tarihinde Enstitümüzde video konferans yöntemiyle naip hakim huzurunda alınan ifadesi sırasında ciddi hipertarsiyon ve potansiyel ani ölüm riski yüksek, öldürücü tipte katekolaminerjik ventriküler taşikardi atakları gelişmiş olup, bu durum o sırada hazır bulunan Doç. Dr. Barış Ökçün tarafından tespit edilerek, aynı tarihte düzenlenen raporda açık olarak ifade ve tescil edilmiş ve sorgulamaya ara verilmesi zorunlu olmuştur'' denildi.

    -''ADLİ TIP KURUMUNA NAKLİ HALİNDE ÖLÜM RİSKİ VAR''-

    Ruhsal ve kardiyak yönden hastanın potansiyel ani yaşam kaybı riskinin halen yüksek olduğu belirtilen yazıda, hastanın mevcut sağlık durumu göz önüne alındığında İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kuruluna gönderilerek muayene edilmesi halinde ölüm riski bulunduğu bildirildi.

    Yazıda, ''Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın potansiyel ani ölüm riski halen yüksek olduğundan sağlık durumunun değerlendirilmesinin enstitü dışında yeniden canlandırmaya elverişli koşullar olmaksızın muayenesinin yapılması tıbbi açıdan uygun değildir. Cebren derdest edilerek nakli ise biz sorumlu hekimleri ve tüm sorumluları hukuki, cezai, vicdani yaptırımlarla karşı karşıya bırakabilir'' denildi.

    Haberal'ın tutukluluk durumunun ruhsal ve bedensel sağlık durumunu gün geçtikçe olumsuz yönde etkilediği belirtilen yazıda şu görüşlere yer verildi:

    ''Bu bağlamda, ilgili mahkemece istenen nihai tıbbi değerlendirmelerinin müdavim doktorlarının da görüş ve mütalaalarının da göz önünde bulundurmak kaydıyla Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulunca Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın muayenesinin Enstitümüzde hasta yatağı başında yapılması ve hasta dosyası içeriğindeki dokümanlar üzerinden sonuçlandırılmasının tıbbi ve yasal bir zorunluluk olduğu görüş ve kanaatindeyiz.''




    Kardiyoloji'deki araştırma sona erdi Yorumları