Asgari ücret görüşmeleri başladı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-02-2010 (18:19)   Son Mesaj: 12-02-2010 (18:19)    Cevap: 0    Gösterim: 821  

    12-02-2010

    Asgari ücret görüşmeleri başladı

    Asgari ücret görüşmeleri başladı


    Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2011 asgari ücretini belirlemek üzere toplandı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu fazla artış beklemezken, Türk İş Asgari ücretliden fedakarlık beklenmemesini talep ediyor

    Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın'ın başkanlığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında düzenlenen toplantıya Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök ve TİSK Yönetim Kurulu üyesi Ali Nafiz Konuk ile konfederasyonların temsilcileri katılıyor.
    Basın mensuplarının kısa süre görüntü almasının ardından toplantı basına kapalı devam ediyor.

    TİSK YÜKSEK ARTIŞ İSTEMİYOR

    Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk, asgari ücret çalışmaları ile ilgili olarak, henüz 3 yıl önceki ücret ödeme kapasitesine ulaşamamış olan ekonominin, büyüme eğilimini zayıflatacak, işsizliği ve kayıt dışı istihdamı artıracak bir asgari ücret artışından uzak durmak gerektiğini söyledi.

    Konuk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilen ''Asgari Ücret Komisyonu'' toplantısındaki konuşmasında, 2008'in ikinci çeyreğinden itibaren etkisini gösteren ekonomik kriz nedeniyle, işsizlik oranlarının ve kayıt dışı istihdamın arttığını ifade etti.

    Sanayi üretiminin 2010 yılı ilk 9 ay verilerinin 2007'nin aynı dönemindeki düzeyine erişemediğini belirten Konuk, Türkiye'nin 2010 yılının ilk yarısındaki Gayri Safi Yurt İçi Hasılasının da 2008'in aynı döneminin altında gerçekleştiğine işaret etti.

    ''Henüz 3 yıl önceki ücret ödeme kapasitesine ulaşamamış ekonominin, büyüme eğilimini zayıflatacak, işsizliği ve kayıt dışı istihdamı artıracak bir asgari ücret artışından uzak durmak gerekmektedir'' diyen Konuk, şöyle konuştu:

    ''Bu bağlamda ekonominin hassas dengelerini meydana getiren uluslararası rekabet gücünü zayıflatacak, işsizliği ve kayıt dışını büyütecek, mevcut ücret kademelerini alt üst edecek artışlardan titizlikle kaçınılmalıdır.

    Asgari ücretin artırılmasında, 2010 yılı hedef enflasyonu (TÜFE) önemli bir göstergedir. Enflasyonun kontrol altında tutulabilmesinin en önemli faktörü ise maliyetlerin, bu bağlamda ücret artışlarının makul sınırlar içinde korunabilmesidir.

    Asgari ücretin belirlenmesinde geliri olmayan işsizlerin, iş sahibi olmalarını sağlayacak, istihdamı artıracak unsurlar dikkate alınmalıdır.

    Konuk, asgari ücretin brüt olarak artırılmasından çok, üzerindeki vergi ve sigorta prim yüklerinin azaltılması aracalığıyla çalışanın eline geçecek net ücrette ilave artış sağlanması gerektiğini vurguladı.

    ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLARDAN YİNE FEDAKARLIK BEKLENMEMELİDİR

    Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök, asgari ücretin yeniden belirlenmesi çalışmalarında, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun artık gerekçe yapılmamasını ve asgari ücretle çalışanlardan yine fedakarlık beklenmemesini istedi.

    Gök, basına kapalı gerçekleştirilen Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında Türk-İş'in görüşlerini dile getirdi.Toplantıda alınan bilgiye göre Gök, net asgari ücretin günde 19 lira 97 kuruşa karşılık geldiğine dikkati çekerek, bu tutarla çalışanların aileleriyle birlikte gıda, giyim, konut, ulaşım, haberleşme, sağlık, eğitim, kültür ve benzeri temel ihtiyaçlarını karşılamasının varsayıldığını söyledi.

    İşçi kesimi olarak asgari ücret belirlenirken Anayasa'da yer alan ''geçim şartları'' yaklaşımının dikkate alınmasını talep ettiklerini dile getiren Gök, ayrıca asgari ücretin tespitinde insan onuruyla bağdaşacak bir tutarın esas alınmasını, asgari ücretin hesaplanmasında da Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin kullanılmasını, bilimsel verilerle hesaplanan net tutarın işçinin eline geçmesinin sağlanmasını, işçinin satın alma gücünün korunabilmesi için gerekli iyileştirmenin ayrıca ilave edilmesini, en düşük devlet memuru maaşının dikkate alınmasını ve refahtan pay verilmesini talep ettiklerini bildirdi.

    Gök, asgari ücretli çalışanın ödediği verginin gelirine göre yüksek olduğunu vurgulayarak, vergide adaletin sağlanması ve korunması için vergi oranlarında gelirin kaynağı ve niteliğine göre farklılaşma yapılması gerektiğini söyledi.

    Asgari ücret çalışmalarında belirleyici olanın hükümetin yaklaşımı ve bakış açısı olduğunu belirten Gök, şunları kaydetti:

    ''Hükümetin 'vatandaşların yaşam kalitesini arttırmak' kapsamındaki çalışmaları için de asgari ücretlinin yeri özel öneme sahip olmalıdır. Çalışanların refahını sağlamak için düşünülen yeni düzenlemeler, hiç kuşku yok ki komisyon çalışmalarına da katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede asgari ücretlinin karşı karşıya kaldığı 'ekonomik zulüm' ortadan kaldırılacak ve yaşanan kısırdöngü yapılacak köklü değişikliklerle kırılacaktır.

    Çalışma hayatına yeni bir vizyon, yeni bir anlayış, yeni bir zihniyet getirmek düşüncesi günümüzde öne çıkmaktadır. Önceliğin, çalışanların geçim koşullarını doğrudan belirleyen asgari ücret konusuna verilmesi hükümetimizden işçi kesimi olarak beklentimizdir. Bu alanda bugüne kadar sergilenen yanlış ve haksız uygulamaları ortadan kaldıracak adımlar uygulamaya konulmalıdır.

    Asgari ücretin yeniden belirlenmesi çalışmalarında, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum artık gerekçe yapılmamalı, asgari ücretle çalışanlardan yine fedakarlık beklenmemelidir. Çalışanlar işsiz kalmak ya da düşük ücrete razı olmak ikilemiyle karşı karşıya bırakılmamalıdır.

    Temennimiz asgari ücretin pazarlık ücreti olmadığı, bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücreti olduğu genel kabulüne uygun çalışmaların yapılmasıdır. İşçi kesimi olarak komisyon çalışmalarına katkımız bu çerçeve içinde mümkün olacaktır.''

    DİSK'TEN ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU'NU PROTESTO

    Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu İstanbul'da protesto etti.

    DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'nın Avrupa Yakası Bölge Başkanlığı önünde bir araya gelen grup, ''Asgari Ücret, Sefalet Ücreti Olmamalıdır'' yazılı pankart ile ''Asgari Ücret, Kaç Simit?'' yazılı dövizler açarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü'ne kadar yürüdü.

    Burada grup adına açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, asgari ücret tespit toplantısında milyonlarca insanın yaşam koşullarının belirleneceğini ifade ederek, ''DİSK Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan hesaplamalara göre, 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 830 TL'dir. Buna karşın asgari ücret yıllardır açlık sınırının altındadır'' dedi.

    Toplantılarda görüşülmesi gündemde olan ''Bölgesel Asgari Ücret''in bölgeler arası eşitsizliği ve yoksulluğu artıracağını savunan Görgün, asgari ücretle geçinen milyonlarca işçi ve ailesinin yaşamlarının tehlike altında olduğunu öne sürdü.

    Görgün, asgari ücretin bir işçi ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde belirlenmesi gerektiğini belirterek, ''Resmi rakamlara göre Türkiye büyüyor ama asgari ücret ve ücretler büyümüyor. Biz işçileri açlığa ve yoksulluğa layık görenlerden hesap soracağız'' diye konuştu.

    Grup, basın açıklamasının ardından çeşitli sloganlar eşliğinde dağıldı.

    'ASGARİ ÜCRET KAÇ SİMİT'

    DİSK üyeleri ''Asgari Ücret Kaç Simit?'' kampanyası kapsamında Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanacağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde açıklama yaptı.

    Ellerinde ''asgari ücret kaç simit?'' yazılı dövizler taşıyan konfederasyon üyeleri, taleplerini ifade eden sloganlar attı.

    DİSK Ankara Belge Temsilcisi Kani Beko, burada yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bir kez daha toplandığını ve asgari ücretle çalışan milyonlarca işçinin yaşam koşullarının belirleneceğini söyledi.

    Komisyonun toplanmasına hiç gerek olmadığını savunan Beko, yıllardır asgari ücretin bu toplantılar sonucu değil, hükümet tarafından işverenlerin çıkarları doğrultusunda çok önceden belirlendiğini öne sürdü.

    DİSK Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan hesaplamalara göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 830, yoksulluk sınırının 3 bin lira olduğunu ifade eden Beko, buna karşın asgari ücretin açlık sınırının altında belirlendiğini ifade etti.Asgari ücretle çalışan bir işçinin aldığı ücretle bir ay boyunca ne kendini ne de ailesini geçindirme olanağı bulunmadığıını dile getiren Beko, şöyle konuştu:

    ''İki çocuklu ve eşi çalışmayan bir asgari ücretli, ihtiyaçları tam olarak karşıladığında ancak bir hafta geçinebiliyor. Üç hafta ise muhtaç duruma düşüyor. Yani asgari ücretli bir haftalık maaşı ile bir ay geçinmek zorunda kalıyor.

    Soruyoruz; fiili olarak haftalık 72 saate varan çalışmanın karşılığında insanların öğün başına 2 lira 33 kuruşla dört kişilik aileyi geçindirmesini istemek hangi vicdan, hangi akıl ile mümkündür? Bu para bir öğünde kişi başına bir simit bile etmez.''

    Beko, taleplerini asgari ücretin işçinin ailesiyle birlikte insan onuruna yakışır düzeyde belirlenmesi, komisyonda işçilerin ağırlığının arttırılması, anlaşmazlık durumunda işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanabilmesi, asgari ücretin net belirlenmesi, asgari ücret üzerindeki vergilerin kaldırılması olarak sıraladı.

    KEMAL TÜRKLER CİNAYETİ

    Beko, evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren eski DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in davasının zaman aşımından düşmesinin DİSK üyelerini şoke ettiğini söyledi.

    Davanın ''kasıtlı'' olarak zaman aşımına uğratıldığını savunan Beko, gerekirse davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınacağını, DİSK'in konunun takipçisi olacağını ifade etti.




    Asgari ücret görüşmeleri başladı Yorumları