Özcan: Meslek yüksekokullarına yeni vizyon şart   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-02-2010 (16:52)   Son Mesaj: 12-02-2010 (16:52)    Cevap: 0    Gösterim: 537  

    12-02-2010

    Özcan: Meslek yüksekokullarına yeni vizyon şart

    Özcan: Meslek yüksekokullarına yeni vizyon şart


    YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, meslek yüksekokullarının değişen dünya şartlarına uygun olarak misyon ve vizyonunu yeniden ortaya koyması, özellikle sektörler bazında işbirliği kurması gerektiğini söyledi.

    Yusuf Ziya Özcan, Süleyman Demirel Üniversitesinde (SDÜ) düzenlenen 5. Ulusal Meslek yüksekokulları Müdürleri Toplantısı'na telekonferans sistemiyle katılarak, meslek yüksekokullarının nasıl olması gerektiği konusunda katılımcılara bilgi verdi.
    Meslek yüksekokullarının YÖK'ün gündeminde önemli bir yer işgal ettiğini ifade eden Özcan, meslek yüksekokullarının yeni vizyon ve misyonları ile ilgili çalışmalar yaptıklarını anlattı. Özellikle programların yeniden belirlenmesi, üniversitelerde danışma komiteleri oluşturulması, bölüm başkanlık sayısının artırılması, dikey geçiş kontenjanlarının artırılmasına çalışıldığını belirten Özcan, meslek yüksekokullarının değişen dünya şartlarına uygun olarak misyon ve vizyonunu yeniden ortaya koyması gerektiğini kaydetti.

    Meslek yüksekokullarının gündeminde sektörler bazında işbirliğinin yer alması gerektiğini vurgulayan Özcan, şunları söyledi:

    ''Meslek yüksekokulları projeler geliştirmeye çalışmalı, öğrenci merkezli eğitime kendini adapte etmeli, Mesleki Yeterlilik Kurumunu takip ederek, sektörlerle birlikte geliştirilen meslek standartlarını eğitim müfredatlarına aktarmalıdır. Meslek yüksekokullarının başarıları mezunlarının istihdam oranındaki artış ile ölçülmelidir.''

    Misyon kapsamında meslek yüksekokullarının ekonomi sektörü ile işbirliği içinde çalışması gerektiğini dile getiren Özcan, hayat boyu öğrenme çerçevesinde de meslek yüksekokulların tüm kesimler için meslek kursları düzenlemesi gerektiğini aktardı.

    Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Şükrü Başdeğirmen, Türkiye'nin uluslararası rekabette ön plana geçebilmesi için çözümün iyi yetişmiş insan gücü olduğunu, ancak bu konuda sıkıntılar yaşandığını söyledi.

    Türkiye İstatistik Kurumu tarafından en son yayımlanan hane halkı iş gücü araştırması sonuçlarına göre Türkiye'deki işsiz sayısının yaklaşık 3,5 milyon kişiye ulaştığına işaret eden Başdeğirmen, ''Genç nüfusta işsizlik oranı 24,6. Acı olan gerçek ise işsiz gençler kahvehanelerde bekliyor, sanayici nitelikli eleman arıyor. Eğitim sistemimiz piyasadan kopuk'' dedi.

    -MESLEK YÜKSEKOKULLARI İÇİN YENİ BİR MODEL-

    Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar da meslek yüksekokulları için yeni bir model önerisinde bulunarak, ''Meslek Akademileri Yapılandırması'' adını taşıyan modele göre meslek yüksekokullarının üniversite dışında yapılandırılması gerektiğini söyledi.

    Isparta Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Hanlıoğlu, meslek yüksek okullarının YÖK denetiminden çıkması gerektiğini ifade ederek, ''Meslek yüksekokulları tamamen özerk hale getirilip, sanayi ve toplumun ihtiyaçlarına göre açılmalıdır'' dedi.

    4 Aralık Cumartesi günü sona erecek toplantının ilk gününde, ''mesleki ve teknik eğitimde değişim ve dönüşüm'', ''üniversite ve iş dünyası'', ''istihdam ve mesleki eğitimin güçlendirilmesi'' başlıklı konularda panel düzenlendi.




    Özcan: Meslek yüksekokullarına yeni vizyon şart Yorumları