Bitlis'te 17 kız daha okumaya ikna edildi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-01-2010 (13:52)   Son Mesaj: 12-01-2010 (13:52)    Cevap: 0    Gösterim: 662  

    12-01-2010

    Bitlis'te 17 kız daha okumaya ikna edildi

    Bitlis'te 17 kız daha okumaya ikna edildi


    Okullarda eğitim-öğretim yaklaşık 2,5 ay önce başlamasına karşın kız çocuklarını ısrarla okula göndermeyen aileleri ikna turları devam ediyor.

    Bitlis'in Hizan ilçesinde kurulan komisyon ilçe merkezi ve köylerde kapı kapı dolaşarak bir günde 17 kız çocuğunu okullu yapmayı başardı.
    Hizan İlçe Kaymakamı Mustafa Adil Tekeli, Hizan İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemalettin Güngür, İlçe Müftüsü Mustafa Kaya, kurum amirleri ve öğretmenlerden oluşan komisyon, yürüttükleri çalışma kapsamında, ilçe merkezine kilometrelerce uzaklıkta bulunan köylere gidip, aileleri tarafından okula gönderilmeyen kız çocuklarını tespit ediyor.

    Güngür, gazetecilere yaptığı açıklamada, kızların ailelerini ikna etmek için kapı kapı dolaştıklarını söyledi.

    İlçeye bağlı köylerde bazı ailelerin ''Başbakan bile gelse kızımı okula göndermem'' dediğini ifade eden Güngür, bu aileleri ikna etmenin çok zor olduğunu ve oluşturdukları komisyonla bu aileleri bile ikna ettiklerini dile getirdi. Güngür, şöyle konuştu:

    ''Ailelerle sıkı pazarlık sonucu kızları okula kazandırıyoruz. İlk olarak köy muhtarlarıyla irtibata geçip, köyde kızlarını okula göndermeyen aileleri tespit ediyoruz. Bu aileleri ziyaret ederek, kız çocuklarını okula göndermelerini istiyoruz. Bir günlük çalışma sonucu bile 17 kız çocuğunu okula kazandırdık. Aileleri ikna etmek çok zor oldu. Ama başardık. Hedefimiz ilçe ve ilçeye bağlı köylerde okula gönderilmeyen kızın kalmaması.''

    -GEREKÇE ÇOK-

    İlçedeki bazı ailelerin dini gerekçelerle, bazılarının da kız çocuklarının yaşının büyük olmasını bahane ederek kızlarını okula göndermediklerini aktaran Güngür, bazı kızların ise dağda çobanlık yaptığı ve ev işlerine, annelerine yardımcı oldukları gerekçesiyle okula gönderilmediklerini ifade etti.

    Türkçe ve Kürtçe konuşarak aileleri ikna etmeye çalışan Güngür, okula gönderilecek kızlar için tüm olanakların seferber edileceğini anlattı.

    Güngür, ''Bizimle birlikte kilometrelerce yol katedip bu çalışmalara katılan kurum amirlerimize sonsuz şükranlarımı bildiriyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum'' dedi.

    -''ALLAH'IN İLK EMRİ OKU'DUR''

    Köyde okula gitmediği belirlenen 12 yaşındaki Zübeyde Ergin'in evine giden komisyon üyesi İlçe Müftüsü Mustafa Kaya ise, o sırada evde bulunmayan Ergin'in babasını telefonla arayarak, kızını okula göndermesini istedi.

    Telefonda Ergin'in babasına, ''Allah'ın ilk emri Oku'dur'' diyen Kaya, şunları kaydetti:

    ''Bazı ailelerimiz dini gerekçelerle kızlarını okula göndermediklerini söylüyorlar. Dinimizde kız çocuğu ile erkek çocuğu arasında ayrım yapılmaması gerekir. Allah'ın ilk emri Oku'dur. Allah sadece erkekler okusun, kızlar okumasın dememiş. Lütfen dinimizin bir gereği olan okumayı es geçmeyin. Çocuğunuzu bundan mahrum bırakmayın. Nasıl sen eşini hastahaneye götürürken istersin ki eşinle bir bayan doktor veya hemşire ilgilensin. O zaman kızlarımızı okutalım ki, onlar da geleceğin doktoru, hemşiresi, öğretmeni olsunlar.''

    İkna çalışması sonucu yeniden okula kazandırılan Zübeyde Ergin ise, tekrar okula dönmenin kendisini çok mutlu ettiğini ve okulu çok özlediğini söyledi.

    Ergin, ''Çok sevinçli ve heyecanlıyım. Okula yeniden başlayacağım. İleride öğretmen olmak istiyorum. Ailemi ikna eden öğretmenlerime çok teşekkür ediyorum'' dedi.




    Bitlis'te 17 kız daha okumaya ikna edildi Yorumları