Kocaoğlu, işçi maaşlarındaki farkı eleştirdi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-01-2010 (13:22)   Son Mesaj: 12-01-2010 (13:22)    Cevap: 0    Gösterim: 429  

    12-01-2010

    Kocaoğlu, işçi maaşlarındaki farkı eleştirdi

    Kocaoğlu, işçi maaşlarındaki farkı eleştirdi


    Kocaoğlu, devletin asgari ücreti belirlemesi gibi tavan ücreti de belirlemesi gerektiğini belirterek, ''Türkiye ekonomisinin ürettiği milli hasıla bu ücret politikasını kaldıramamaktadır'' dedi.

    Türkiye Belediyeler Birliği ve Ege Belediyeler Birliğinin ortaklaşa düzenlediği Belediyeler Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Kaya İzmir Termal Otelde başladı. Türkiye'nin birçok bölgesinden belediye başkanının katıldığı toplantı, 4 Aralıkta sona erecek.
    Ege Belediyeler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyelerde taşeron işçi çalıştırmanın çağ dışı bir uygulama olduğunu savundu. Kocaoğlu, taşeron işçi sayısını İzmir Büyükşehir Belediyesinde yıl sonuna kadar düşüreceklerini belirterek, aynı işi yapan taşeron işçiyle sendikalı işçinin maaşları arasında büyük fark olduğunu ifade etti.

    Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Taşeron işçiliğin çağ dışı, insanlık dışı olduğunu her fırsatta ifade ediyorum. Türkiye ekonomisinin ürettiği milli hasıla, bu ücret politikasını, devletin ve belediyelerin yani kamu kurumlarının toplu sözleşmeden getirdiği ücret yükünü kaldıramamaktadır. Bunu siyasiler zaman zaman dillendirir ama bazen dillendiremez, ben dillendiriyorum. Belediyeler de bu yükü kaldıramaz. Mutlaka çözüme ulaştırılması gerekir. Aynı işi yapan biri 600 lira asgari ücretle çalışıyor, sendikalı işçi ise 3 bin, 3 bin 500 lira alıyor. Arada 5-6 misli fark var. Bunun içinden hiçbir ekonomi çıkamaz. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle ücret sistemi yok. Sendikalı başını almış gidiyor. Öbür tarafta sigortasız taşeron işçi sayısı artıyor. Bir tarafta kölelik düzeni, öbür tarafta başka bir düzen.''

    Kocaoğlu, 10 yıllık sendikalı işçilerin daire başkanlarından yüksek ücret aldıklarını, bunun büyük hata olduğunu öne sürerek, ''Daire başkanının attığı imzalarla yasal sorumluluğu bir tarafa, diğer çalışanlardan çok üstte maaş alması gerekmektedir. Bu düzen çarpık mevzuattan kaynaklanan nedenlerden dolayı devam etmektedir'' diye konuştu.

    Asgari ücreti belirleyen otoritenin belli iş kollarında azami tavan ücreti de belirlemesi gerektiğini ifade eden Kocaoğlu, ücret politikasını gözden geçirilmesi, devlet yatırımlarının artırılması ve personel düzenlemesine ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi.

    Kocaoğlu, ''Sendikalar, sivil toplum kuruluşları olacak, hak aranacak, iş koşulları denetlenecek. Sendikaları elimizin tersiyle itmiyoruz. Böyle bir istek, dilek, düşünce, felsefemiz yok. Ancak disipline edilmesi ve çözüm üretilmesi gerektiğine inanıyorum'' dedi.

    Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş'ın, Dünya Yerel Yönetimler Birliği Başkanlığına seçildiğini hatırlatan Kocaoğlu, Kocaeli, Sakarya, Diyarbakır, İzmir ve Ankara Çankaya belediyelerinin de icra kurulunda temsil edilme hakkı kazandığını, bunun Türk belediyeciliği açından büyük bir başarı olduğunu kaydetti.

    Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Sökmen, belediye gelirlerini artırıcı yasaların gelecek yıl çıkmasını beklediklerini söyledi.

    İller Bankası Yasa Tasarısı'na son şeklinin verildiğini belirten Sökmen, ''Yılbaşından sonra yasalaşacak. İller Bankası ortaklığı yüzde 5'ten yüzde 2'ye geliyor. Bunun belediyelere yılda 618 milyon lira katkısı olacak. Alacakların yapılanmasıyla ilgili Torba Kanun var. Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi, titizlikle takip ediyoruz. Belediyelerdeki fazla istihdamın diğer kamu kurum ve kuruluşlara nakline izin veren düzenleme var. Torba Kanun'da bu hüküm yer aldı'' diye konuştu.

    Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemile Gürçay Çetin'in ''Kent Yönetimi ve İletişim'' konulu sunum yaptığı toplantıda, belediye başkanlarına belediye mevzuatlarıyla ilgili bilgi verilecek.




    Kocaoğlu, işçi maaşlarındaki farkı eleştirdi Yorumları