Bakan Atalay'ın Türk turizmi için hayali   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-01-2010 (00:22)   Son Mesaj: 12-01-2010 (00:22)    Cevap: 0    Gösterim: 509  

    12-01-2010

    Bakan Atalay'ın Türk turizmi için hayali

    Bakan Atalay'ın Türk turizmi için hayali


    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, zengin Türk mutfağının dünyaya yeterince tanıtılamadığını belirterek, turistlerin Türkiye'ye en çok gelmesini istediği nedenleri sıraladı.

    Ertuğrul Günay, ''Turistlerin ülkemize sadece mutfağımız, simidimiz, tatlımız ve başka lezzetlerimiz için gelmesini çok arzu ediyorum. Önümüzdeki dönemde bunları yapmayı hayal ediyorum'' dedi.
    İstanbul simidini konu alan ''Simit: Saçıl Susam Saçıl'' adlı belgesel filminin gala gösterimi, İstanbul Arkeoloji Müzesi Yıldız Salonunda yapıldı.

    İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Fatih Belediyesi ve Simit Sarayı'nın işbirliğiyle hazırlanan belgesel filmin galasına, Bakan Günay'ın yanı sıra İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur ve çok sayıda davetli katıldı.

    Gösterimden önce konuşan Bakan Günay, belgesel filmin ve simit hakkında yazılan kitabın çok önemli olduğunu söyledi.

    Çok sevdiği simidin, hayatı boyunca temel gıdalarından biri olduğunu ifade eden Günay, şöyle devam etti:

    ''Simit bize özgü bir gıda. Bu tada sahip, lezzetli, kıvamı son derece uyumlu, zarafetli bir ürün galiba başka coğrafyada yok. Bunun kitabını veya belgeselini yapmak gerçekten çok zordur. Biz Türkiye'de bize ait olan şeyleri pazarlamak konusunda biraz geriden geliyoruz. Şu anda turizmde çok iyi bir konuma geldik. Dünyada gelen turist sayısına göre yedinci sıradayız. Ama itiraf etmek gerekiyor ki, daha çok bizim denizimize, kumumuza ve güneşimize geliyorlar. Sıcak ülke olduğumuz için geliyorlar. Dünyada bir İtalyan mutfağı, bir de Çin mutfağı var. Ben iyi yemek yapan bir ailede büyüdüm ve halen öyle bir aileye sahibim. Türk mutfağı dünyada ismi olan mutfakların hepsinden daha zengindir. Ancak biz dünyada kendimizi o açıdan tanıtamamışız. Turistlerin ülkemize sadece mutfağımız, simidimiz, tatlımız ve başka lezzetlerimiz için gelmesini çok arzu ediyorum. Önümüzdeki dönemde bunları yapmayı hayal ediyorum. Bu tür çalışmalarda gençlere yardım etmeyi gönülden istiyoruz.''

    Etkinliğin yapıldığı Arkeoloji Müzesi'ne de dikkati çeken Günay, müzenin, dünyada özel olarak yapılmış nadir arkeoloji müzelerinden biri olduğunu vurguladı.

    Müzenin, birkaç müzeyi dolduracak zenginlikte olduğunu ifade eden Günay, müzenin sadece bir salonundaki anıtların başka ülkelerdeki müzelerde 5-6 salonu doldurduğunu belirtti.

    Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur da ''olmazsa olmaz'' şeklinde nitelendirdiği simidi dünyadaki tüm insanlara yedirmeyi misyon edindiklerini söyledi.

    Belgesel gösterimi öncesinde konuklara simit ve çay ikram edildi.

    -''SİMİT: SAÇIL SUSAM SAÇIL'' BELGESELİ-

    Galatasaray Üniversitesinde simit hakkında yüksek lisans bitirme proje araştırması yaparken ''Simit Belgeseli'' çalışmasına başlayan Asude Şengül, ilgili kurumlardan tam destek alarak projeyi gerçekleştirdi.

    İstanbul'da simitle hayat bulan beş insanın öyküsünden yola çıkılarak, simidin yapılış ve satış aşamalarının anlatıldığı belgesel, simidi her yönüyle ele alıyor. Yaklaşık 40 dakika süren belgeselde, 48 yıldır Kabataş'ta yaz kış demeden simit satan Kazım ustanın öyküsü gibi öyküler de yer alıyor.

    İngilizce dublaj ve alt yazı çalışmaları süren belgeselin, İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından turizm tanıtımlarında kullanılması planlanıyor.




    Bakan Atalay'ın Türk turizmi için hayali Yorumları