Hakimler hakkında tazminat davası sürdü   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-30-2010 (14:58)   Son Mesaj: 11-30-2010 (14:58)    Cevap: 0    Gösterim: 732  

    11-30-2010

    Hakimler hakkında tazminat davası sürdü

    Hakimler hakkında tazminat davası sürdü


    ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın davalara bakan hakimler aleyhine açtığı tazminat davaları sonrası diğer Ergenekon sanıkları da hakimler hakkında dava açmıştı.

    Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin açılan davanın tutuklu sanığı emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş, ''Balyoz Planı'' davası sanıklarından emekli tuğgeneral Süha Tanyeri, birinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı avukat Kemal Kerinçsiz, ''Balyoz planı'' davası sanığı Tümgeneral Ahmet Yavuz, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' iddialarına ilişkin davanın sanığı Albay Dursun Çiçek ve ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın, davaya bakan ve tutuklama taleplerini reddeden hakimler aleyhine ayrı ayrı açtıkları tazminat davalarına Yargıtay 4. Hukuk Dairesinde devam edildi.
    Hakimler İdris Asan ve Davut Bedir'in avukatı Ömer Güntay, davaların görevsiz bir mahkemede açıldığını öne sürerek, Ceza Muhakemesi Kanunu gereği verilen tutuklama kararlarına karşı açılan tazminat davalarının davacının yerleşim yerindeki ağır ceza mahkemesinde açılması gerektiğini savundu.

    Davacıların öne sürdüğü iddiaların mesnetsiz olduğunu ifade eden Güntay, dava dilekçesindeki bazı ifadelerin ''münasebetsiz evrak'' işlemi görmesi gerektiğini söyledi. Hakimlerin verdiği arama, el koyma ve tutuklama kararlarının yargısal yetkilerinin kullanılması çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini savunan Güntay, hakimlerin ceza yargılamasına ilişkin takdir haklarının tazminat davasına konu edilmesinin hukuka aykırı olacağını belirtti. Tazminat davalarının ancak hakimin haksız fiillerine karşı açılabileceğini öne süren Güntay, hakimlerin eylemlerine haksız fiil olarak bakılamayacağını kaydetti.

    ''Balyoz planı'' davası sanığı Tümgeneral Ahmet Yavuz'un açtığı davada, Yavuz'un ''hakkında çıkartılan tutuklama kararının kasıtlı olarak Yüksek Askeri Şura'dan birkaç gün önceye denk getirildiğinin ve böylelikle terfisinin engellendiğinin'' öne sürüldüğünü anımsatan Güntay, Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) terfilerin TSK Personel Kanunu ve Subay Sicil Yönetmeliği uyarınca yapıldığını belirtti.

    TSK mensuplarının ancak haklarındaki dava ve soruşturmalar nedeniyle açığa alınmaları halinde terfilerinin durdurulabileceğini anlatan Güntay, Ahmet Yavuz'un terfisine etki edebilecek Genelkurmay Başkanlığınca yapılan bir çalışma olup olmadığının sorulmasını istedi.

    ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' iddialarına ilişkin davanın sanığı Albay Dursun Çiçek'in açtığı tazminat davasında da Çiçek'in avukatı İrem Çiçek, müvekkilinin 7 aydır hukuka aykırı bir şekilde tutuklu bulunduğuna işaret ederek, 2 kez tahliye edilen Dursun Çiçek'in 3. kez tutuklandığını ve tutuklama kararının koşullara aykırı bir şekilde verildiğini öne sürdü.

    Avukat Ömer Güntay da müvekkillerinin Dursun Çiçek hakkındaki tutuklama kararını nöbetçi hakim olarak verdiklerini anımsatarak, Çiçek'in birden fazla tutuklanıp, salıverilmesinin davaya bakan hakimlerin kusuru gibi gösterilmeye çalışıldığını ifade etti. Güntay, Ceza yargılaması sürerken tazminat yargılamasının yapılmasının Anayasa'ya aykırılık oluşturduğunu belirtti.

    Birinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı avukat Kemal Kerinçsiz'in avukatı Gönül Kerinçsiz de açtıkları tazminat davasının kişilik haklarının zararının tazminine ilişkin olduğunu vurgulayarak, davanın hakimlerin hizmet kusuru nedeniyle değil, kişisel kusurlarına dayanılarak açıldığını, ceza davasıyla ilgisi bulunmadığını söyledi.

    -HABERAL'IN AÇTIĞI DAVALAR-

    ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın davalara bakan hakimler aleyhine açtığı tazminat davaları da görüldü.

    Haberal'ın avukatı Efsun Ünal, tutuklama ve tutuklamaya yapılan itirazlarla ilgili gerekçesiz kararlar veren hakimlerin Ceza Muhakemesi Kanunu'na aykırı davrandıklarını öne sürdü. Gerekçe gösterilmeden taleplerinin reddedildiğini de ifade eden Ünal, hakimlerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de aykırı kararlar verdiklerini söyledi.

    Hakim Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk avukatı Sadrettin Haşıloğlu da tazminat davalarının, hakimlik teminatını düzenleyen Anayasa maddelerine aykırı olduğunu savunarak, Haberal'ın sağlık raporlarının tümünün dava dosyasında yer almadığını, Haberal'ın avukatlarının sunduğu sağlık kurulu raporlarına dayanılarak kararlar verildiğini öne sürdü.

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada Haberal ile ilgili dosyaların tazminat davası dosyasına eklenmesini isteyen avukat Haşıloğlu, Haberal hakkındaki tüm sağlık raporlarının dosyada yer alması halinde hakimlere tazminat cezası veren kararlara imza atılamayacağını savundu.

    ''TÜRKİYE'DE ADALET ÖRÜMCEK AĞI GİBİDİR''

    ''Bu raporlar daha önce sunulsaydı davanın seyri değişebilirdi'' diyen Haşıloğlu, ''Türkiye'de adalet örümcek ağı gibidir. Kuvvetli olan ağı delip geçer, zayıf olan takılır. Davacı Haberal, kuvvetli olduğu için bir gün bile cezaevine girmemiş, hastanede sağlık müdahalelerini reddederek hastanede kaldığı süreyi uzatmıştır. Kamuoyunca bilinmesi onun da suç işlemeyeceği anlamına gelmez'' diye konuştu.

    Haşıloğlu'nun sözleri üzerine Haberal'ın avukatı Serdar Özersin de müvekkili hakkında daha sonra ortaya çıkan sağlık raporlarından haberleri olmadığını söyledi. Özersin, 5 Temmuz 2010 ve 23 Kasım 2010 tarihli raporların da dava dosyasına eklenmesini talep etti.

    Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Kıcalıoğlu da Haberal ile ilgili sağlık raporlarının istenmesine, ''Balyoz planı'' davası sanığı Tümgeneral Ahmet Yavuz'un terfi durumunun Genelkurmay Başkanlığı Personel Daire Başkanlığından sorulmasına ve dava dosyalarındaki eksikliklerin giderilmesine karar vererek, duruşmaları erteledi.




    Hakimler hakkında tazminat davası sürdü Yorumları