Gül'e göre o belgeleri ABD düşünsün   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-30-2010 (11:34)   Son Mesaj: 11-30-2010 (11:34)    Cevap: 0    Gösterim: 418  

    11-30-2010

    Gül'e göre o belgeleri ABD düşünsün

    Gül'e göre o belgeleri ABD düşünsün


    Cumhurbaşkanı Gül, Wikileaks'ın sızdırdığı ABD'nin gizli belgelerine ilişkin ilk kez konuştu. "Bunlar, ABD'li diplomatların raporu" diyen Gül, Başbakan Erdoğan ile ilişkisi konusunda yapılan yoruma da yanıt verdi.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Wikileaks internet sitesi tarafından yayınlanan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın gizli yazışmalarına ilişkin kriptolarla ilgili ilk kez konuştu.
    Gül, Wikileaks belgelerinin Türkiye kısmıyla ilgili, ''Bunların bazıları doğru değerlendirme olabilir. Bazıları yanlış değerlendirme olabilir, görmek lazım. Dolayısıyla bunları bu şekilde anlamak gerekir. Türkiye ile ilgili şeyler var. Doğrusu biz bunlara hep alışkınız, bunların hiçbiri bizim Türkiye'yi daha güçlü bir ülke yapmak, daha geliştirmek...Türkiye'deki siyasi istikrara verdiğimiz önem, kadim dostluklarımız, bunlar hiçbirisini bozamaz. Sayın Başbakanla, benimle ilgili söylediğiniz bazı şeyler var. Bunları hep kendi açılarından değerlendirmişler, yazmışlar. Bunların hiçbiri bizleri, Türkiye için omuz omuza çalışmamızı hiç engellemez. Sadece Sayın Başbakanla değil, diğer tüm yetkililerle de...'' dedi.

    Gül'ün konu ile ilgili açıklamaları şöyleydi:

    "Bunlar değişik seviyedeki Amerikalı diplomatların yaptığı değerlendirmelerdir. Bunlar onların üstlerine tuttuğu raporlardır. Yani ABD'li diplomatların kendi açılarından değerlendirmişler yazmışlar. Ben Dışişleri Bakanlığı görevi yapmış bir kişi olarak bunların ne anlam ifade ettiğini biliyorum.

    Bunlar bizim Türkiye için omuz omuza çalışmamızı engellemez.

    Çevre ülkelerle ilgili söylenenlere de aynı şekilde bakmak lazım. Bu belgelerdeki ifadelerin bir sistematiği varmış gibi görünüyor. Bunun bir amaca hizmet için yapılmış olabileceğini düşünüyorum. Özellikle bu bölge ile ilgili bir amaç varmış gibi geliyor bana... Bazı şeyler süzgeçten geçiriliyor.

    Türkiye ile Azerbaycan arasında dostluğu da hiç bir şey bozamaz. İki kardeş ülke arasındaki bağı bu tür olaylarla kolay kolay bozulmayacağını düşünmüyorum.

    Ben diplomasinin 11 Eylül'ü olduğunu düşünmüyorum. Ancak bundan sonra neleri yatınlayacakları da önemli... Bunlar bir ülkenin arşivlerinin gizli belgelerinin dışarı sızması olayıdır. Konu ile ilgili o ülkenin oturup düşünmesi lazım."




    Gül'e göre o belgeleri ABD düşünsün Yorumları