Azeriler, Wikileaks'ı yalanladı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-29-2010 (18:36)   Son Mesaj: 11-29-2010 (18:36)    Cevap: 0    Gösterim: 501  

    11-29-2010

    Azeriler, Wikileaks'ı yalanladı

    Azeriler, Wikileaks'ı yalanladı


    Wikileaks isimli internet sitesinin yayınladığı gizli belgeler hakkında konuşan Azerbaycan Siyasi Teknolojiler Merkezi Müdürü Mübariz Ahmetoğlu, belgede yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

    Ahmetoğlu, "ABD Dışişleri Bakanlığı'nın politikasını izleyen tüm diplomatlar biliyorlar ki, son 2-3 yıl boyunca Dışişleri Bakanlığı'nda ciddi personel sorunları mevcuttur. Son 2-3 yıl içinde ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı resmi görüşmeler sonucu sunduğu raporlar, gerçekleri de yansıtmamaktadır. Bu bakımdan da Wikileaks sitesinde yer alan iddialar, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın beceriksiz siyasetinin bir göstergesidir ve gerçekleri yansıtmamaktadır. Azerbaycan-Türkiye ilişkilerine gelince, ister
    Türkiye'de isterse de Azerbaycan'da, basında ve politikacılar arasında kuşku oluşturmak isteyenler her zaman oldu, bundan sonra da olacaktır. Bu raporlar kuşku arayışında olan insanlar için çok güzel bir kaynaktır. Fakat gerçekte Türkiye-Azerbaycan ilişkileri tamamen başka bir düzeydedir. Raporda iddia edilen konular, Türkiye ile Ermenistan sınırlarının açılması konusunun gündeme geldiği tarihlerde meydana gelmiştir. Azerbaycan tarafında tavrı hem Türkiye halkına hem de Türkiye hükümetine açık şekilde ifade edilmiştir" dedi.

    Ahmetoğlu, sitede yer alan Azerbaycan-Türkiye doğalgaz ilişkileri hakkında iddiaların yanlış olduğunu dile getirerek, "Türkiye ile Azerbaycan arasında doğalgaz anlaşması yapıldı. Bu anlaşmada da doğalgazın hacmi konusu ve onun Avrupa'ya transferi hem Azerbaycan'ın hem de Türkiye'nin hayrına olan bir konudur. Şubat ayında Azerbaycan'la Türkiye arasında birtakım sorunlar yaşanmıştır ama bu sorunlar Cumhurbaşkanları düzeyinde olmamıştır. Bu konuda Cumhurbaşkanımızın açıklama yaptığını da belirtmek isterim. Fakat o dönemlerde Azerbaycan'ın bazı kurumlarının yöneticileri tarafından bu şekilde açıklama yapılmış olabilir fakat Cumhurbaşkanı düzeyinde bu mümkün değildir" şeklinde konuştu.

    Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin kendileri için önemli olduğunun altını çizen Ahmetoğlu, "Türkiye'nin büyük bir bölgeye liderlik edebilecek bir ülke" olduğunu sözlerine ekledi.

    Wikileaks sitesinin basına sızdırdığı belgelerde, Amerikan diplomatik yazışmalarında, yabancı liderler ve dünyadaki nükleer ile terörist tehditlerle ilgili değerlendirmeler bulunuyor. Belgelerde, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, Türkiye'nin enerji merkezi olmasını istemediğini kaydettiği öne sürülüyor. Yayınlanan belgelerde, Aliyev'in ayrıca, Erdoğan hükümetinden "haz etmediği" iddiası da yer alıyor.




    Azeriler, Wikileaks'ı yalanladı Yorumları