CHP'li Oyan: Belgeler malumu ilan etti   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-29-2010 (14:37)   Son Mesaj: 11-29-2010 (14:37)    Cevap: 0    Gösterim: 383  

    11-29-2010

    CHP'li Oyan: Belgeler malumu ilan etti

    CHP'li Oyan: Belgeler malumu ilan etti


    CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Oyan, Wikileaks internet sitesinde yayımlanan ''belgelerin'' çoğunun ''malumu ilan ettiğini'' ancak, bilinen şeyleri resmileştirmesinin önemli olduğunu ifade etti.

    Oyan, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, uygulanan dış politikayı eleştirdi. Dış politikanın giderek daha çok sorun ürettiğini ve ülke çıkarlarını olumsuz etkilediğini öne süren Oyan, Türkiye'nin dış politikasının iç politikaya yönelik olarak şekillendirildiğini, bunun seçim dönemlerinde öne çıktığını söyledi. Davos, Mavi Marmara ve Füze Kalkanı gibi konuların bu kapsamda olduğunu ileri süren Oyan, Ege'de 12 mil kara sularının uzun süredir Yunanistan'ın talebi olduğunu ve Türkiye'nin bunu ''savaş nedeni'' saydığını anımsattı.
    Oyan, ''Yunanistan'ın kara sularını 6 milden 12 mile çıkarması halinde Ege, Yunan denizi haline gelecektir. Yüzde 71'i Yunanistan'ın kara suları haline gelecektir. Yunanistan bir kere de olsa bu meseleye giriş yaparsa bu yoldan geri dönmek zor olacaktır. Ödünler vererek önde gitmeye çalışırsanız, geriye pek bir şey kalmaz. Bir başarı elde edemezsiniz. Geri çizgiye düşerseniz'' dedi.

    Füze Kalkanı meselesinde NATO ile ilişkilerin ''şizofrenik'' bir şekilde geliştiğini iddia eden Oyan, NATO belgelerinde zaten ülke adının geçmediğini öne sürdü.

    -''TÜRKİYE, ŞAŞKIN ÜLKE KONUMUNDA''-

    Oyan, özetle şunları söyledi:

    ''NATO, hedefine Asya'yı koymuştur. Ülke sayıyor mu? Çin'in adını veriyor mu? Esas hedef koyduğu ülke Çin'dir, Pakistan'dır, Afganistan'dır, gerekirse Hindistan'dır, Kuzey Kore'dir, İran zaten var. Daha önce Sovyetler Birliğinin de adını vermezdi. Türkiye'nin İran'a cephe ülke olması isteniyor. NATO'ya yaklaşan Rusya da aslında Çin ile olan problemlerini NATO üzerinden çözmek istiyor. Dolayısıyla dünyada yeni bir ittifak oluşuyor. Hegemonyası zayıflayan ABD, hegemonya kaybını hafifletmek için NATO'yu daha kendi yanında konumlandırmak istiyor.

    Türkiye, nerede duracağını bilemeyen şaşkın bir ülke konumunda. Bir taraftan Çin ile ortak tatbikat yapıyoruz, öbür taraftan NATO'nun yeni konseptinde Çin ana hedef. Yani Türkiye yerini nasıl tayin edecek? Türkiye NATO üyesi mi, değil mi? Türkiye, yalpalayan bir dış politikaya ve gücünü olduğundan daha fazla abartan bir noktaya sürükleniyor. 'Sıfır sorun' dedik, İsrail ve Azerbaycan ile çok güçlük yarattık.''

    -''DAVUTOĞLU, BİLGİ VERSİN''-

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun anamuhalefet partisi olarak partilerini ziyaret edip bilgi vermesini istediklerini belirten Oyan, ''Diğer partilere ve Meclise de bilgi versin. Dış politika ortak bir sorundur. Daha danışmacı bir politika oluşturmak gerekir. Çünkü, ülke dış politikaları iktidar değişiminde değişmemesi gereken politikalardır'' diye konuştu.

    -''MASKELİ İLİŞKİ...''-

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Oyan, Wikileaks internet sitesinde yayımlanan belgelerin ''çoğunun malumun ilanı olduğunu'' belirterek, ''Önemli olan bilinen şeylerin resmileşmesi'' dedi.

    Belgelerin ABD'nin zayıflayan hegemonyasını daha da pekiştireceğini ifade eden Oyan, belgelerde, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda ''imkansız'' değerlendirmesinin yer aldığını anımsattı. Oyan, ''Biz bunu yıllardır söylüyoruz. Anlamasını bilenler için sivrisinek sazdır. Belki de AB ile ilgili aldatmaca hikayelerinin sonuna gelmiş bulunuyoruz'' diye konuştu.

    Oyan, ''ABD'nin belgeleri manipülasyon aracı olarak kullanmış olma ihtimali var mı?'' sorusu üzerine ise ''Sanmıyorum. Çünkü, çok yönlü uluslararası ilişkilerini tahrip eder. ABD bunu yapsaydı, kontrollü belgeler üzerinden yapardı. Kontrolü dışında olduğunu sanıyorum'' görüşünü dile getirdi.

    Belgelerin, Türkiye-ABD ilişkilerini nasıl etkileyeceğine ilişkin soruya karşılık da Oyan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''etekteki taşlar dökülsün bakalım'' dediğini anımsattı. Oyan, ''Herkes not edecek, ancak kafasını kuma gömecek. Öyle anlaşılıyor. Maskeli bir ilişki dünya çapında göreceksiniz'' diye konuştu.




    CHP'li Oyan: Belgeler malumu ilan etti Yorumları