Haydarpaşa Garı'nın çatısı yandı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-28-2010 (18:56)   Son Mesaj: 11-28-2010 (18:56)    Cevap: 0    Gösterim: 981  

    11-28-2010

    Haydarpaşa Garı'nın çatısı yandı

    Haydarpaşa Garı'nın çatısı yandı


    İstanbul'da tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın kontrol altına alınırken, herhangi bir can kaybı ve yaralanma yaşanmadı. Garın çatısı tamamen kül oldu.



    Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısında başlayan yangın, itfaiye ekiplerinin yaklaşık 1 saat süren çalışmaları sonucu kontrol altına alındı.
    AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısında saat 15.30 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

    Büyük alevlerle devam eden yangına Anadolu Yakasındaki bütün itfaiye ekipleri müdahale etti. Yangın sırasında gar binası da tamamen tahliye edildi ve patlama riskine karşı geniş güvenlik önlemleri alındı. Yangın nedeniyle trafik tamamen kilitlendi.

    Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yangının bir anda başladığını belirterek, ''Karadan gelen itfaiye yetersiz kalınca denizden müdahale başladı. Denizden de şu anda müdahale ediliyor. Çatı katından sonra dördüncü kat da yanmış durumda'' diye konuştu.

    Yangın, başlamasından yaklaşık bir saat sonra kontrol altına alındı. Çok sayıda itfaiye görevlisinin çalıştığı, sağlık ekiplerinin hazırda bekletildiği yangın nedeniyle ölü ya da yaralının olmadığı bildirildi.

    Yangının çatıda yapılan tadilat çalışması sırasında çıktığı iddia edildi. Yangının çıkış nedeninin tam olarak tespit çalışmaları sürüyor.



    HAYDARPAŞA TREN GARI ÇALIŞANLARI VE YOLCULAR TAHLİYE EDİLDİ

    Tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısında çıkan yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

    Garın üst katında başlayan ve tüm çatı katını saran yangın, İstanbul'un Avrupa yakasından da görünürken yangını söndürme çalışmaları da sürüyor. Yangına Kartal, Üsküdar ve Kadıköy itfaiye ekipleri müdahale ederken, itfaiye ekipleri anonslarla Avrupa yakasındaki itfaiye ekiplerinden de yardım talebinde bulundu.

    Yangın nedeniyle gar binası çalışanlarının ve yolcuların tahliye edildiği belirtilirken polis ekipleri de bölgede güvenlik önlemi aldı.

    Bu arada yangın yerine hareket eden bazı itfaiye ekiplerinin ise yoğun trafik nedeniyle bölgeye ulaşmakta zorlandığı belirtiliyor.

    ÇATIDAKİ ÇALIŞMAYLA BAŞLADI

    Garda bir süredir tadilat yapıldığı biliniyor. Yangın sebebinin çatıdaki tadilat ile ilgili olduğu sanılıyor.

    KADIKÖY BELEDİYE BAŞKANI ÖZTÜRK: KARADAN GELEN İTFAİYE YETERSİZ KALINCA DENİZDEN MÜDAHALE BAŞLADI

    Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Haydarpaşa Tren Garı'ndaki yangına denizden de müdahale yapıldığını bildirdi.

    Öztürk, yaptığı açıklamada, çalışmaları takip ettiğini ancak yangının çıkış nedeniyle ilgili henüz kendilerine bilgi gelmediğini ifade etti.

    Yangına denizden müdahalenin başladığını kaydeden Öztürk, şunları söyledi:

    ''Karadan gelen itfaiye yetersiz kalınca denizden müdahale başladı. Denizden de şu anda müdahale ediliyor. Çatı katından sonra dördüncü kat da yanmış durumda. Dördüncü kattaki yangın kontrol altına alınmış durumda zannediyorum. Hem denizde hem karada bütün trafik durduruldu. Şu anda yaralı ya da can kaybı konusunda net bir bilgi yok.''

    DAHA ÖNCE DE YANMIŞTI

    Haydarpaşa Garı, 1908'de İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edildi. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Bağdat Demiryolu yanında İstanbul-Şam-Medine seferleri de yapılmaya başlandı.

    I. Dünya Savaşı sırasında gar deposunda bulunan cephanelere 1917'de yapılan bir sabotajla çıkan yangın sonucu tarihi garın büyük bir bölümü hasar görmüştü.

    1979'da ise Haydarpaşa'nın açıklarında Independenta adlı tankerin bir gemiyle çarpışması sonu meydana gelen patlamadan ve sıcaktan dolayı binanın O Linneman adlı ustanın yaptığı kurşun vitrayları hasara uğramıştı.

    ANADOLU YAKASINDAKİ BÜTÜN İTFAİYE GRUPLARININ YANGINA MÜDAHALE İÇİN TAKIM VE MÜFREZELERİNİ ÇIKARTMALARI İSTENDİ

    Haydarpaşa Tren Garı'ndaki yangına müdahale etmeleri için Anadolu yakasındaki bütün itfaiye gruplarının takım ve müfrezelerini çıkartmaları istendi.

    Yapılan telsiz anonslarında, trafiğin tamamen kilitlendiği ve itfaiye araçlarının olay yerine gidemediği belirtiliyor. Anonslarda, Anadolu yakasındaki bütün itfaiye gruplarının yangına müdahale için takım ve müfrezelerini çıkartmaları duyurusunda bulunuldu.

    Bu arada denizden de yangına müdahale edilmeye başlanırken, havadan müdahale edilmesi için de girişimlerde bulunuluyor.

    İSTANBUL VALİSİ HÜSEYİN AVNİ MUTLU: YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, yangın yerinde incelemelerde bulunuyor.

    Haydarpaşa Tren Garı'na gelen Vali Mutlu burada yaptığı kısa açıklamada, yangının, ekiplerin süratli ve yoğun çalışmaları sonucunda kontrol altına alındığını belirtti.

    Can kaybı ve yaralı olmadığını belirten Mutlu, ''Bu yüzden sevinçliyiz. Tarihi bir binada yaşamış olduğumuz bu yangın, hepimiz için çok üzüntü verici. İnceleyeceğiz ve sebepleri hakkında daha sonra açıklama yapacağım. Çatı katında devam eden bir tamirat vardı. Ona bağlı mı değil mi bakacağız'' dedi.

    Vali Mutlu açıklamasının ardından incelemelerde bulunmak üzere Gar'ın içine girdi.

    YANGIN, KARADAN VE DENİZDEN YAKLAŞIK 1 SAAT SÜREN ÇALIŞMALARIN ARDINDAN KONTROL ALTINA ALINDI

    Haydarpaşa Tren Garı'nda çıkan yangın, yaklaşık bir saat süren çalışmaların ardından kontrol altına alındı.

    Anadolu yakasındaki bütün itfaiye ekiplerinin katıldığı yangın söndürme çalışmalarına, sahil güvenliğe bağlı bir söndürme gemisi de destek verdi.

    Yangın, çok sayıda itfaiye görevlisinin katılımıyla yaklaşık 1 saat süren çalışmaların ardından kontrol altına alındı.

    Yangının çıkış nedenini belirleme çalışmaları sürüyor.

    HAYDARPAŞA GAR MÜDÜRÜ ORHAN TATAR: YANGIN BÜYÜK ÖLÇÜDE KONTROL ALINDI. İNCELEMELERİMİZ DEVAM EDİYOR

    TCDD Haydarpaşa Gar Müdürü Orhan Tatar yangın ile ilgili incelemelerinin devam ettiğini söyledi.

    AA muhabirine bilgi veren Tatar, çatı katında başlayan yangının kısa sürede itfaiye ekiplerine bildirildiğini belirterek, itfaiye ekiplerinin başarılı çalışmaları sonucu yangının diğer katlara sıçramadan kontrol altına alındığını ifade etti.

    Tatar, ''Yangın büyük ölçüde kontrol alındı. İncelemelerimiz devam ediyor. Yangının çıkış sebebi ile ilgili henüz net bir bilgi edinemedik. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da olay yerinde. İncelemelerimiz sürüyor'' dedi.

    Tatar, yangın anında Gar çalışanlarının ve yolcuların kısa sürede tahliye edildiğini de sözlerine ekledi.

    ULAŞTIRMA BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI AYDIN: HAYDARPAŞA GARINDAN YAPILAN TREN SEFERLERİ DURDURULDU

    Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Haydarpaşa Garı'ndaki yangın nedeniyle buraya yapılan tren seferlerinin yangın tamamen söndürülene kadar durdurulduğunu açıkladı.

    Aydın, tarihi Haydarpaşa Garı'ndaki yangına ilişkin olarak Ankara Garı'nda yaptığı açıklamada, gar binasının çatı katında saat 15.30 sıralarında başlayan yangının kontrol altına alındığını ve diğer katlara inmediğini söyledi.

    Yangına kısa sürede müdahale edildiğini ifade eden Aydın, ''Büyük bir tehlike atlatılmıştır'' dedi.

    Aydın, yangının Haydarpaşa Garı'nın çatısında yapılan izolasyon çalışmaları nedeniyle çıkmış olabileceğini tahmin ettiklerini belirtti.

    Müsteşar Yardımcısı Aydın, yangın nedeniyle Haydarpaşa Garı'ndan yapılan tren seferlerinin durdurulduğunu, yangının tamamen söndürülmesinin ardından seferlerin yeniden başlayacağını bildirdi.

    ''ORTADA BİR İHMAL, KUSUR VARSA GEREKEN YAPILACAKTIR''

    Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Haydarpaşa Garı'ndaki yangın sebebiyle durdurulan tren seferlerinin yeniden başlamasının çok zaman alacağını tahmin etmediğini söyledi.

    Aydın, Haydarpaşa Garı'ndaki yangınla ilgili olarak Ankara Garı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul itfaiyesi ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesiyle yangının kısa sürede kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Ekiplerin etkin bir şekilde yangına müdahale ettiğinin altını çizen Aydın, saat 15.30'da başlayan yangının saat 16.10'da rekor denebilecek sürede kontrol altına alındığını kaydetti.

    Müsteşar Yardımcısı Aydın, yangın nedeniyle Haydarpaşa'da tren seferlerinin, yangın tamamen söndürülene kadar durdurulduğunu bildirdi. Aydın, bir soru üzerine, ''Seferlerin yeniden başlamasının çok zaman alacağını tahmin etmiyorum'' dedi.

    Haydarpaşa Garı'nın çatısında hizmet alımı suretiyle izolasyon çalışması yaptıklarını anlatan Aydın, yangının bu çalışmalar nedeniyle çıkmış olabileceğini söyledi. Yangının alt katlara inmediğini ve çatının çökmediğini belirten Aydın, tahribatın sınırlı olduğunu düşündüklerini ifade etti. Aydın, ''Büyük bir tehlike atlatıldı. Milletimize geçmiş olsun. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Hızlı bir şekilde oraya intikal edip büyük bir felaketin önlenmesini başardılar'' dedi.

    Yangının çıkış nedenini kendilerinin söylemesinin mümkün olmadığını belirten Aydın, İstanbul itfaiyesinin raporu çıkmadan görüş açıklamanın yanlış olacağını, aksi yöndeki değerlendirmelerin de spekülasyon olacağını söyledi.

    Tarihi eserlerde kullanılmaması gereken malzeme kullanıldığı iddiaları var sözleri üzerine, ''Ne çabuk iddialar bunlar. Ben yetkili olduğum halde konuşamıyorum. Nereden çıkarılıyor? Bunlar yeterli bilgiye sahip olmadan yakıştırma değerlendirmeler diye düşünüyorum'' dedi.

    Aydın, başka bir soru üzerine de kundaklama şüphesini mümkün görmediklerini ifade etti.

    Bir soru üzerine yangınla ilgili inceleme, araştırma ve gerekmesi halinde soruşturmanın yapılacağını açıklayan Aydın, ''Ortada bir ihmal, kusur varsa gereken yapılacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın'' dedi.

    Aydın, tadilatta kullanılan malzemelerin ve çalışma şeklinin tarihi binaya uygun uygun olup olmadığına ilişkin soru üzerine, ''Şüphesiz öyledir. Öyle bir tadilat önce projelendirme, teknik şartname ve usulüne uygun ihaleyle gerçekleşir. Bunun tersi düşünülemez bile. Hatta tarihi bina olması dolayısıyla ilgili otoritelerden izin alınmaktadır. Böyle bir spekülasyon çok yersiz. Nereden tespit ettiler bunu? Kim neye dayanarak söylüyor? Yangının sebebini ben buradan ilan edemem. Teknik bir konu'' diye konuştu.

    Haydarpaşa Garı'nın çatısı yandı

    Haydarpaşa Garı'nın çatısı yandı

    Haydarpaşa Garı'nın çatısı yandı

    Haydarpaşa Garı'nın çatısı yandı

    Haydarpaşa Garı'nın çatısı yandı

    Haydarpaşa Garı'nın çatısı yandı





    Haydarpaşa Garı'nın çatısı yandı Yorumları