Adana'da füze kalkanı protestosu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-28-2010 (15:56)   Son Mesaj: 11-28-2010 (15:56)    Cevap: 0    Gösterim: 564  

    11-28-2010

    Adana'da füze kalkanı protestosu

    Adana'da füze kalkanı protestosu


    Adana'daki çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, NATO'nun füze kalkanının Türkiye'de kurulmak istenmesini AK Parti İl Başkanlığı önünde maket füzelerle protesto etti.

    İstasyon Meydanı'nda DİSK ve KESK'in öncülüğünde toplanan 32 sendika ve sivil toplum örgütünün temsilcileri, hükümet ve ABD aleyhinde sloganlar atarak AK Parti İl Başkanlığı önüne kadar yürüdü.
    Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, burada yaptığı açıklamada, NATO'nun ABD'nin emrinde olduğunu ve onun istekleri doğrultusunda kararlar aldığını savundu.

    NATO'nun yeni stratejik konsepti ile Türkiye'nin komşularıyla dostluk ilişkisinin, füze kalkanı projesine kurban edildiğini ileri süren Boğa, ''Komşularıyla dostluk sloganıyla yola çıkan AKP hükümetinin bu dış politikası çökmüştür. Dış politika, komşularıyla 'sıfır dostluk' politikasına gelmiştir'' dedi.

    NATO'nun, girdiği her ülke ve bölgenin insanlarına kan ve gözyaşı getirdiğini savunan Boğa, ABD ve Avrupa'nın enerji ve ham madde kaynaklarının kontrolü için Irak, Afganistan ve İran'a diz çöktürmek istediklerini belirterek şöyle devam etti:

    ''Füze kalkanı da bu planın bir parçasıdır. Füze kalkanı projesinin gerçek amacı, Ortadoğu'dan ABD'ye, İngiltere'ye, İsrail'e yönelik füze saldırılarının hedefine ulaşmadan havada imha edilmesidir. Yaklaşık 2 yıl önce füze izleme sisteminin Çek Cumhuriyetine, füze kalkanının ise Polonya'da kurulması gündeme gelmiş, iki ülkenin gençleri ve halkı sokaklara dökülmüştür. Rusya'nın füze kalkanı ile radar üstlerinin bu ülkelere yerleştirilmesine karşı çıkması üzerine ABD geri adım atmıştı. Türkiye, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'nın kabul etmediği füze kalkanının topraklarına kurulmasını kabul ederek batının ve NATO'nun bekçiliğine soyunmuştur.''

    Boğa, Türkiye'nin derhal NATO'dan ayrılması, komşuları ile barış ve dostluk politikalarına yönelmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

    Konuşmanın ardından Boğa ve diğer sendika yöneticileri ellerindeki füze maketi ile ''Füze Kalkanı Olmayacağız'' yazılı siyah çelengi AK Parti İl Başkanlığı binası girişine bıraktı.

    Protestocular, 5 dakikalık oturma eyleminin ardından olaysız şekilde dağıldı.




    Adana'da füze kalkanı protestosu Yorumları