Bakan Aydın'dan 'özel cem'e açıklama   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-27-2010 (17:34)   Son Mesaj: 11-27-2010 (17:34)    Cevap: 0    Gösterim: 497  

    11-27-2010

    Bakan Aydın'dan 'özel cem'e açıklama

    Bakan Aydın'dan 'özel cem'e açıklama


    Devlet Bakanı Mehmet Aydın, önceki gün Tunceli Hacı Bektaş Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevinde düzenlenen Birlik Cemi'nin kendisi için özel olarak yapıldığı iddiasının doğru olmadığını belirtti.

    Devlet Bakanı Mehmet Aydın, önceki gün Tunceli Hacı Bektaş Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevinde düzenlenen Birlik Cemi'nin kendisi için özel olarak yapıldığı iddiasının doğru olmadığını belirterek, ''Hayır ne icraat, ne icra öyle oldu, ne de bizim oradaki varlığımız'' dedi.
    Aydın, Başbakanlık Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı ziyaretinden önce basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    Bir gazetecinin önceki gün Tunceli Hacı Bektaş Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevinde düzenlenen Birlik Cemi'ni hatırlatarak ''Size özel bir cem ayini miydi?'' diye sorması üzerine şöyle konuştu:

    ''Hayır. Ben Tunceli'ye vardığım zaman saat akşam 7 civarındaydı. Dolayısıyla önce yeni hizmete giren binaların açılışını yaptık, sonra üniversitenin akademik yılı açılışını yaptık. Orada sadece ben değil, 16 civarında rektör vardı komşu illerden gelen. 'Bir cem ayinine katılmak ister misiniz?' dediler, biz de 'olur' dedik. Benim için özel olduğunu, gelen bir bakan için özel olduğunu dün değerlendirmelere bakarken duydum. Ancak oradayken öyle hiçbir şey hissetmedim. Dolayısıyla orada herkese açık. Gizli saklı bir tarafı da yok zaten. İbadetin gizlisi saklısı olmaz. Bizim cuma ve bayram namazları da öyle. İsteyen gider katılır, katılmaz, seyreder. Orada icra edilen şey İslam kültürünün, İslam dininin tasavvufi yorumunun bir boyutu. Dolayısıyla bizim yabancı olduğumuz bir şey değil ki. Yani ben Amerika'dan, İngiltere'den gelen birisi olarak gitmiyorum ki... Zaten İslam, Alevisi ile Sünnisi ile nihayetinde hepimizin büyük şemsiyesi.''

    Tartışmanın kendisiyle ilgili olmadığını vurgulayan Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    ''O kendi aralarındaki bir tartışma, benimle ilgili değil. Tartışma, bakan bey niye geldi, niye gelmediğinden değil, bakan geldi diye niye düzenlediğiniz ile ilgili. Vakıf başkanı ile cem ayinini icra eden dedeyi eleştiriyorlar. Okuduğuma göre bazıları, tabiri yerindeyse bunu sanki bakan için özel olarak, sipariş üzerine yapılmış gibi söylüyor. Hayır ne icraat, ne icra öyle oldu, ne de bizim oradaki varlığımız. Vali bey vardı, rektörler vardı, misafirler vardı. Peygamberimizi, Hz. Ali'yi, Hz. Hasan ve Hüseyin'i, ağırlıklı olarak Hz. Hüseyin'in şahadetini... Ağırlıklı olarak zaten cem ayini öyledir. Gittiğime son derece memnun oldum. Hakikaten en tam formu icra edildi. Bazen daha kısa cem olabiliyormuş bana dediklerine göre... Bu o kadar doğal geldi ki bana...''

    Aydın, daha önce bir cem ayinine katılıp katılmadığının sorulması üzerine de yıllar önce çok kısa olarak cemevinde bir ayini gördüğünü söyledi.

    Bakan Aydın, demokrasinin artık her yerde olduğunu belirterek, ''Onlar düzenlerler, öbürleri eleştirir. Neticede güzel şeyler oluyor Türkiye'de ve devam edip gidiyor'' dedi.




    Bakan Aydın'dan 'özel cem'e açıklama Yorumları