Oyan: Herkese eşit, aynı şartlarda muamele   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-26-2010 (18:34)   Son Mesaj: 11-26-2010 (18:34)    Cevap: 0    Gösterim: 483  

    11-26-2010

    Oyan: Herkese eşit, aynı şartlarda muamele

    Oyan: Herkese eşit, aynı şartlarda muamele


    CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Oyan, ''Türkiye'de hukukun üstünlüğünün temel ilkeleri olduğunu'' belirterek, ''Yani herkese eşit, aynı şartlarda muamele yapılması önemlidir'' dedi.

    Oyan, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından düzenlenen ''Dünyada ve Türkiye'de ekonomik kriz ve sonuçları'' konulu panele konuşmacı olarak katıldı.
    Oyan, panel öncesi bir gazetecinin üç generalin açığa alınmasına ilişkin sorusu üzerine, bu konudaki gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi ve, ''Türkiye'de hukukun üstünlüğü bizim temel ilkemizdir. Yani herkese eşit, aynı şartlarda muamele yapılması önemlidir. Dolayısıyla iktidar partisinin tutumunu başka şeylerle kıyaslıyoruz. Haklarında çeşitli yolsuzluk söylentileri olan AKP'li belediye başkanları var. Bunlarla ilgili hiçbir işlem yapılmamasını bir kez daha hatırlamış oluyoruz'' diye konuştu.

    Oyan, Füze Kalkanı Projesi ile ilgili bir soruya da, bu konunun da iktidar tarafından diğer dış politika konularında olduğu gibi bir kamuoyu şovuna dönüştürüldüğünü öne sürdü.

    Konunun bir halkla ilişkiler meselesi, iç politika malzemesi olarak yürütüldüğünü iddia eden Oyan, şunları kaydetti

    ''Sanki Lizbon'da NATO toplantısında Türkiye bir büyük zafer elde etmiş gibi oldu. NATO toplantısının gerçek anlamı kamuoyunda ne yazık ki tartışılamadı. Gerçekten Türkiye'de kamuoyundan gerçekler gizleniyor. Bir kere iktidar zaten kabul edilebilecek bir takım talepler ortaya sürerek, yani İran'ın adı geçmesin gibi. Ama İran'ın adı daha ekim ayına kadar NATO Genel Sekreteri tarafından defalarca söylendi. Bizzat Obama söyledi. Yani dolayısıyla neyi, kimden gizliyorsunuz? Yani İran'ı ikna edebilir misiniz böyle bir tutumla? Tabi Türkiye'de İncirlik Üssü var ve Türkiye'de nükleer başlıklar var bunlarla ilgili siz ne yapıyorsunuz? Sizin elinizde düğme zaten var mı gibi başka soru geliyor. Bu düğme meselesi de başka şeyi hatırlatıyor, düğme kimde olacak? Bir kere NATO başkomutanlığında olacak. Bu NATO projesi ve bu aslında muhtemelen uyduyla bağlantılı bir bilgisayar sistemi olacak.''

    ABD'nin daha çok Akdeniz'in doğusunda konumlanmış gemilerden füzesavar sistemlerini ateşlemeyi planladığını ifade eden Oyan, şöyle devam etti:

    ''Şu aşamada o da en çok İsrail'i korumaya yönelik bir proje olarak ortaya çıkıyor. İktidarın bu konudaki samimiyetsiz, çifte standartlı iki yüzlü politikası ortaya çıkıyor. Bir taraftan İsrail'le yukarıdan esip gürlüyor arkasından gidip NATO'da füzesavar sistemini imzalıyor. Türkiye NATO üyesi olarak zaten bunu yapmalı mıydı? Bu ittifak içinde, bunun dışında kalamazsınız. Bir kere böyle bir tarafı var, ama hem oraya hem buraya yaradı. Böyle bir dış politika olmaz, dış politika netlik ister. Bir ülkenin güvenirliği, inanırlığı buna bağlıdır. Yani vals yaparak dış politikada ciddi ve güvenilir bir ülke olamazsınız.''

    Oyan, daha sonra katıldığı panelde, Türkiye'nin 1980'den bu yana yaşadığı krizleri değerlendirdi.




    Oyan: Herkese eşit, aynı şartlarda muamele Yorumları