Adalet Bakanları Konferansı'nda 3 ayrı nihai karar   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-26-2010 (15:36)   Son Mesaj: 11-26-2010 (15:36)    Cevap: 0    Gösterim: 530  

    11-26-2010

    Adalet Bakanları Konferansı'nda 3 ayrı nihai karar

    Adalet Bakanları Konferansı'nda 3 ayrı nihai karar


    30. Avrupa Konseyi Adalet Bakanları Konferansı'nda verilerin korunması, etkin bir cezaevi politikası, modern, şeffaf, bağımsız ve adil bir adaletin gelişmesi hususlarına katkı sağlayacak 3 ayrı nihai karar bildirisi kabul edildi.

    Türkiye'nin ev sahipliğinde Conrad Otel'de düzenlenen 30. Avrupa Konseyi Adalet Bakanları Konferansı'nın sona ermesinin ardından basın toplantısı yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 41 ülkeden katılımcıların yanı sıra Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler yetkililerinin de katıldığı konferansta adalet ve cezaevlerinin geleceğinin tartışıldığını, bu konulardaki iyi uygulamalar ve tecrübelerin paylaşıldığını söyledi.
    Ergin, ''Tartışmalar sonucunda verilerin korunması, etkin bir cezaevi politikası, modern, şeffaf, bağımsız ve adil bir adaletin gelişmesi hususlarına katkı sağlayacak 3 ayrı nihai karar bildirisi kabul edildi'' dedi.

    Bakan Ergin, bu kararların birincisinin modern, etkin ve şeffaf adalet, ikincisinin bugünün Avrupasında cezaevleri politikası ve üçüncüsünün de veri koruma ve gizliliğine ilişkin önerileri ve uygulanacak temel prensip ve standartları içerdiğini anlattı.

    Avrupa Konseyi'nin temel amacının demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün korunması, güçlendirilmesi ve teşvik edilmesine ilişkin olduğunu hatırlatan Ergin, konferansta bilgi güvenliği ihlallerinden ve kişisel verilerin korunmasından kaynaklanan insan hakları ihlallerinin önlenmesi konusunda gerekli çalışmaların yapılmasının önemine işaret edildiğini vurguladı.

    Ergin, konferansta adalet bakanlarının Avrupa Konseyi'ni bu standartların uygulanması, izleme mekanizmalarının kurulması ve gelecekte atılacak adımların belirlenmesinde referans gösterdiklerini de ifade etti.

    Adaletin yerine getirilmesine teknolojik gelişmelerin ve ilerlemelerin öneminin de konferansta kabul edildiğini aktaran Ergin, konferansta ayrıca Veri Koruma Sözleşmesi'nin modernize edilmesi çalışmalarına destek verilmesi ve Avrupa Konseyi'ne üye olmayan devletlerin de bu sözleşmeye dahil olması konusunda görüş beyan edildiğini bildirdi.

    Ergin, 31. Avrupa Konseyi Adalet Bakanları Konferansı'nın Avusturya'da düzenlenmesine karar verildiğini de dile getirdi.

    -BAĞIMSIZ ETKİN BİR ADALET-

    Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukuki İlişkiler Genel Müdürü Philippe Boillat da bu konferansta tartışılan konuların Avrupa ülkeleri içindeki tüm vatandaşlar açısından çok önemli konular olduğunu söyledi.

    Boillat, ''Bağımsız etkin bir adaletin gerçek demokratik toplumların olmazsa olmaz şartı olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

    Bunun yanı sıra cezaevleri konusunu çok önemsediklerine işaret eden Boillat, Avrupa Konseyi üyesi 47 devletin her birinde cezaevlerinde kronik kalabalıklaşma sorunu yaşandığını, bu sorunu yine devletlerin el birliğiyle getirecekleri çözüm önerileriyle aşacağını kaydetti.

    Avrupa Konseyi Adalet Bakanları konferanslarında alınan kararları çok önemsediklerine dikkati çeken Boillat, kabul edilen kararların yapılacak toplantıların da zeminini oluşturacağını ifade etti.

    Bir gazetecinin ''Yargı bağımsızlığı konusu ciddi olarak en çok hangi Avrupa Konseyi üyesi ülkelerde öne çıkıyor?'' sorusu üzerine Philippe Boillat, hiçbir ülkenin bu açıdan mükemmel olduğunu söyleyemeyeceğini, her birinin hukuk veya adalet sistemlerinde sorunlar bulunduğunu belirtti.

    AİHM'in de bu alanlarda sürekli nüks eden problemler olduğunu tespit ettiğini vurgulayan Boillat, 47 üye ülkenin her birinde adalet ve yargı bağımsızlığı konularında sorunun söz konusu olduğunu dile getirdi.

    Boillat, adalet ve yargının bağımsızlığının hem demokrasilerin, hem de hukuk devletlerinin olmazsa olmaz şartı olduğunu ifade ederek, ''Yolsuzluk ve siyasetin aşırı ölçüde müdahalesi, yargı bağımsızlığını en çok etkileyen unsurlardır'' diye konuştu.




    Adalet Bakanları Konferansı'nda 3 ayrı nihai karar Yorumları