Şifalı bitkiler Türkiye'ye 50 milyon dolar kazandırdı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-26-2010 (15:21)   Son Mesaj: 11-26-2010 (15:21)    Cevap: 0    Gösterim: 503  

    11-26-2010

    Şifalı bitkiler Türkiye'ye 50 milyon dolar kazandırdı

    Şifalı bitkiler Türkiye'ye 50 milyon dolar kazandırdı


    Ormanlarımızın zengin odun dışı ürünleri, ülkemize her yıl milyonlarca dolarlık döviz girdisi sağlıyor.

    Ülkemizin ihraç gücü olan ürünler arasında odun dışı orman ürünleri ihracat rakamları her geçen gün artan bir seyir izliyor. Ormanlarda bulunan defne yaprağından çiçek soğanlarına, her çeşit mantara kadar dışarıya satım yapılarak ekonomiye kazandırılırken, diğer taraftan yöredeki orman köylülerine de istihdam sağlanıyor.
    112 ÇEŞİT ÜRÜN DEĞERLENDİRİLİYOR

    Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından odun dışı orman ürünü olarak değerlendirilen ürün çeşidi sayısında son 5 yılda önemli artış sağlanarak günümüzde 112 çeşit üründe değerlendirme yapılmaktadır.

    DÜNYA KEKİK TALEBİNİN YARISINI KARŞILIYORUZ

    Türkiye defne yaprağı ihracatında 1 numaralı ülke konumunda bulunurken, kekik üretiminde Dünya talebinin yarısından fazlası ülkemiz tarafından karşılanmaktadır. Adaçayı, biberiye, mantar, çiçek soğanları önemli ihraç ürünleri olarak yer alırken, Çamfıstığı, keçiboynuzu, kestane gibi meyveli ürünlerde de ihracat devamlı artış halindedir. Buna paralel olarak da üretim ihracatla birlikte artış göstermektedir.

    Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü üretici, orman köylüsü, tedarikçi, ihracatçı, araştırmacı ve kamu kurumları, sivil toplum örgütlerinin ilgili tarafları ile müştereken çalışmalar yapmaktadır.

    2023 HEDEFİ 5 MİLYAR DOLAR

    Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, odun dışı orman ürünleri ihracatında 2023 yılı hedefini 5 milyar dolar olarak belirlerken, 2000-2009 yılları arasında odun dışı orman ürünlerinde yapılan ihracat, defne yaprağında miktar olarak % 105, değer olarak % 200 artış, kekikte miktar olarak %55, değer olarak %87 artış, adaçayında miktar olarak %24, değer olarak %119 artış ve ıhlamur ihracatımız ise miktar olarak %120, değer olarak %380 artış göstermiştir.

    Ormanlarımızdaki bu değerlerin sürdürülebilir şekilde korunabilmesi, verimliliklerinin artırılması için bakım ve rehabilitasyon çalışmaları, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu"nun talimatları neticesinde artan bir şekilde sürdürülmekte olup, planlamaya dayalı faydalanma ile orman köylülerimize sosyo ekonomik katkı için toplama izni verilmektedir.

    Şifalı bitkiler Türkiye'ye 50 milyon dolar kazandırdı

    Şifalı bitkiler Türkiye'ye 50 milyon dolar kazandırdı

    Şifalı bitkiler Türkiye'ye 50 milyon dolar kazandırdı

    Şifalı bitkiler Türkiye'ye 50 milyon dolar kazandırdı





    Şifalı bitkiler Türkiye'ye 50 milyon dolar kazandırdı Yorumları