Oran: Yeni bir büyüme programı lazım   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-26-2010 (14:38)   Son Mesaj: 11-26-2010 (14:38)    Cevap: 0    Gösterim: 444  

    11-26-2010

    Oran: Yeni bir büyüme programı lazım

    Oran: Yeni bir büyüme programı lazım


    CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Türkiye ekonomisinin sıcak paraya bağımlı hale geldiğini ve yeni bir büyüme programına ihtiyaç olduğunu belirterek, ''CHP iktidarında Türkiye ekonomisini kendi kaderine bırakmayacağız'' dedi.

    Oran, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi.
    Hükümetin döviz kurunda yaptığı ''hokus pokuslarla'' kişi başına düşen milli gelirin bir anda 2 bin 500 dolar civarında arttığını ifade eden Oran, ''(Kişi başına düşen milli gelir arttı) diyorlar ancak bu vatandaşa yansımıyor, vatandaş halen yoksul'' diye konuştu.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Lübnan'da ''sultan'' diye karşılandığını, bir de ödül aldığını ifade eden Oran, ''Eğer Telekom'u, Türkiye'nin bu kadar stratejik kurumunu özelleştirmede Hariri ailesine 6 milyar 550 milyon gibi bir paraya vermeseydi, onun da üstüne kurumlar vergisini indirip aileye açıktan yaklaşık 1 milyar dolar kazandırmasaydı acaba Sayın Başbakan bugün Lübnan'da 'sultan' diye karşılanır mıydı'' diye sordu.

    Dünyada ve Türkiye'de krizin halen devam ettiğini ifade eden Oran, hükümetin ise bu durumu ciddiye almadığını, ithalatı destekleyen politikalar ürettiğini öne sürdü.

    Üreten kesimin göz ardı edildiğini ileri süren Oran, şöyle konuştu:

    ''Reel ekonomi para kazanmıyor. Türkiye'de kazanan tek şey borsa. Türkiye borsası dünyada en çok kazandıran 3 borsadan biri ve yüzde 68.3'ü yabancıların elinde. Vergi bile alınmadan kaynaklar yurt dışına kayıyor. Türkiye sıcak paraya bağımlı hale geldi, hatta müptelası oldu. Bu çok tehlikeli. Maalesef işsizliği, krizi dikkate almayan bir hükümetle karşı karşıyayız. Kriz Türkiye'yi teğet geçmedi, ne yazık ki delip geçti. AKP aynı politikayı 2002'den bu yana sürdürüyor. Türkiye'nin yeni bir büyüme programına, hikayesine ihtiyacı var. Bu hikayede ekonominin yüzde 99'unu elinde bulunduran KOBİ'ler ana omurga olmalı. İhracatçıların, üreticilerin sesi dinlenmeli. Ülke kendi kaynaklarını harekete geçiremiyor.''

    Paris'te düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Toplantısı'na da değinen Oran, buradaki katılımcıların da genel olarak krizin devam ettiği yönünde görüş birliğine vardığını söyledi.

    CHP iktidarında Türkiye ekonomisini kendi kaderine terk etmeyeceklerini ifade eden Oran, hükümete, TBMM'de bekleyen Türk Ticaret Kanunu, Perakende Kanunu gibi üreticilerin beklediği yasaları da çıkarma teklifinde bulundu.

    ''Dedikodu yapmayın, icraat yapın'' diyen Oran, ''Hodri meydan gelin bu kanunları seçimden önce çıkaralım'' diye konuştu.

    CHP'nin Türkiye ekonomisini yakından tanıyan güçlü kadroları olduğunu belirten Oran, ''CHP iktidarında Türkiye ekonomisini kendi kaderine bırakmayacağız. Kadrolarımıza güveniyoruz, mutlu bir Türkiye yaratmayı amaçlıyoruz'' dedi.

    Oran, konuşmasının ardından soruları yanıtladı. Oran, ''Torba Yasa'' ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine, yasanın henüz Meclis gündemine gelmediğini anımsattı.

    Oran, ''Kürt Raporu''nu hazırlayan komisyonun çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine de komisyonun çalışmalarını sürdürdüğünü ve şu ana kadar 8 ilde çalışma yapıldığını belirterek, raporun seçimden önce hazır hale geleceğini söyledi.

    ''Kurultay yapılacak mı? Yapılması durumunda ise Parti Meclisi, çarşaf mı yoksa blok liste ile mi belirlenecek'' şeklindeki soru üzerine de Oran, bu konuda yetkinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nda olduğunu, kararı kendisinin vereceğini söyledi.

    Oran, bir soru üzerine de Kılıçdaroğlu'nun pazartesi günü yapılacak MYK'ya başkanlık edeceğini, 1 Aralıkta yapılması planlanan Bursa gezisinin programında ise değişiklik yapılmadığını bildirdi.

    -KILIÇDAROĞLU'NUN SAĞLIK DURUMU-

    Bu arada önceki gün ameliyat olan ve Çukurambar'daki evinde dinlenen Kılıçdaroğlu'nun sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oğlu Kerem, bu sabah doktora eğitimi yaptığı Güney Kore'ye giderken, gazetecilerin sorusu üzerine, babasının sağlık durumunun iyi olduğunu, bugünü de evde dinlenerek geçireceğini söyledi.




    Oran: Yeni bir büyüme programı lazım Yorumları