Ayakkabıcılar kış sezonundan umutlu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-26-2010 (14:22)   Son Mesaj: 11-26-2010 (14:22)    Cevap: 0    Gösterim: 406  

    11-26-2010

    Ayakkabıcılar kış sezonundan umutlu

    Ayakkabıcılar kış sezonundan umutlu


    Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Buğur, özellikle kışa yönelik üretim yapan büyük firmaların sorunsuz bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

    Buğur, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en önemli ayakkabı üretim merkezleri arasında yer alan Gaziantep'te ihracata yönelik üretim yapan büyük ölçekli firmaların geleceğe umutla baktıklarını ifade etti.
    Gaziantep'te, 70'i büyük ölçekli olmak üzere 500 üretici firma bulunduğunu dile getiren Buğur, şöyle konuştu:

    ''Yaz sezonu, beklediğimiz kadar iyi geçmedi. Ancak, Ağustos ayı itibarı ile kış sezonuna yönelik üretim yapmaya başlayan firmalarımız, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve okulların açılması gibi özel günleri de fırsata çevirerek, hem üretim kapasitelerini arttırdılar, hem de pazarlama konusunda büyük sorun yaşamadılar.

    Kış sezonunda, ayakkabı talebinin artması nedeniyle sektörde bir hareketlilik var. Umarım bu devam eder.''

    İhracat potansiyeli yüksek olan ayakkabı sektörünün Türkiye için çok önemli olduğunu ifade eden Buğur, şunları anlattı:

    ''Son yıllarda, sektörde üretim yapan büyük ölçekli firmalar, kalitenin yanı sıra yeni model ve tasarımlarla yurt içinde ve yurt dışında yeni pazarlar bulabiliyor.

    Kış sezonunu girdiğimiz bir dönemde, üretici firmalar çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda en büyük sorun satış konusunda yaşanıyor. Özellikle ihracata yönelik üretim yapan firmalar, dış pazarlara açılmak istiyor.

    Şu anda, İstanbul üzerinden bir çok ülkeye ihracat yapılıyor olmakla birlikte bu yeterli düzeyde değil. Yeni pazarlar bulunması çok önemli.''

    ''KÜÇÜK İŞLETMELER BÜYÜK SORUN YAŞIYOR''

    Ayakkabı sektöründe asıl sorunu küçük işletmelerin yaşadığına dikkat çeken Buğur, ''Gaziantep'te, küçük ölçekte üretim yapan 500 firma var. Çoğunluğu dağınık halde üretim yapıyor.

    Doğal olarak da hem üretim, hem de pazarlama konusunda çok büyük sorunlar yaşıyor ve sürekli olarak da nakit sıkıntısı nedeniyle sorunlar yaşıyorlar.

    Çoğunluğu küçük ölçekli olan üretici firmalar, güçlerini birleştiremedikleri için, kalite, model, üretim ve pazarlama aşamalarında büyük sıkıntılar yaşıyor'' diye konuştu.

    ''Bunu önlemenin tek yolu birleşip, büyük ölçekli firmalar haline gelmektir'' diyen Buğur, şunları kaydetti:

    ''Artık, ayakkabı sektöründe de esnafımız, dünyadaki gelişmelere ayak uydurmalı ve gücünü birleştirmenin yolunu bulmalıdır.

    Bir olan, birlikte olan, büyük iş yapan sektörler her zaman için kazanır. Esnafımız, ya dünyadaki gelişmelere ayak uyduracak ve kendini yenileyecek, ya da büyük sıkıntılar yaşamaya devam edecek.''

    Buğur, ayakkabı sektöründe sadece üretim aşamasında değil, satış konusunda da birleşmenin gerekli olduğuna dikkati çekti.

    Gaziantep'te, büyük bir satış merkezinin olmamasının da büyük bir eksiklik olduğuna işaret eden Buğur, sözlerini şöyle tamamladı:

    ''Ayakkabı üretiminde, kalite, ebat, tasarımın yanı sıra, müşteriye sunum da son derece önemlidir. Ayrıca, tüketicilerin en zor beğendiği ürün de ayakkabıdır.

    Tüketiciler, ayakkabı alırken, sadece kalite ve tasarıma değil, sağlıklı oluşuna, ayağına uygun olmasına da çok dikkat ettiği için, ayakkabı gerçekten beğenilmesi çok zor olan bir üründür. Büyük mağazalara bakıyoruz, ayakkabı için küçük bir reyon ayırmış.

    Bunun yanı sıra, kentin değişik bölgelerinde, birbirine bitişik ayakkabı satışı yapılan iş yerleri açılıyor. Bu iş yerine gelen müşteriler, kendilerine uygun bir ürünü bulmakta zorlanıyor.

    Bu ürünün müşteriye sunumunda, profesyonel satış elemanları ve bol çeşitli ürünlerin bir arada bulunması gerekir. Kısacası, satış yapan esnafımız da bir araya gelmeli ve büyük satış merkezleri oluşturulmalıdır.''




    Ayakkabıcılar kış sezonundan umutlu Yorumları