Sendikacı kavgasında 2. karar   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-26-2010 (14:06)   Son Mesaj: 11-26-2010 (14:06)    Cevap: 0    Gösterim: 581  

    11-26-2010

    Sendikacı kavgasında 2. karar

    Sendikacı kavgasında 2. karar


    Zeytinburnu Nakliyat Ambarları Sitesi'nde Türk-İş'e bağlı Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası ile DİSK'e bağlı Türkiye Devrimci Kara Nakliyat İşçileri Sendikası üyeleri arasındaki kavga için 2. karar verildi.

    Zeytinburnu Nakliyat Ambarları Sitesi'nde Türk-İş'e bağlı Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) ile DİSK'e bağlı Türkiye Devrimci Kara Nakliyat İşçileri Sendikası (Nakliyat-İş) üyeleri arasında çıkan ve 3 kişinin öldüğü, 3 kişinin de yaralandığı kavgaya ilişkin davada hakkında daha önce verilen karar Yargıtayca bozulan Hasan Doğan, yeniden yapılan yargılama sonucu ''Oğuzhan Menek'i kasten öldürmek'' suçundan tekrar 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
    Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Hasan Doğan, Kartal H Tipi Kapalı Cezaevinden getirildi.

    Duruşmada esas hakkındaki savunmasını yapan Doğan, davanın yaklaşık 8 yıldır sürdüğünü belirterek, ''Olayın nasıl meydana geldiğini ve kaç kişinin saldırısına uğradığımızı ayrıntılarıyla daha önceki duruşmalarda açıklamıştım. Linç edilecek şekilde bir saldırıya maruz kaldık. Ağır tahrik altında kaldım. Bu olayda meşru müdafaa söz konusudur. 9 yıla yakındır tutukluyum. Maktullerin öldürülmesi olayına kimler karışmış belli değil. Bu sebeple tahliyemi talep ediyorum'' diye konuştu.

    Soruşturmanın yenilenmesi gerektiğini savunan sanık avukatı Fevzi Saygılı da ''Savunmanın tek bir tanığı bile dinlenmemiştir ve savunma hakkımız kısıtlanmıştır'' dedi.

    Avukat Saygılı, mahkemenin kararını açıklaması halinde, olayda silahların kullanıldığı, sanığın meşru müdafaa durumuna kaldığı konularını dikkate alması gerektiğini belirterek, cezanın düzenlenmesinde ağır tahrik hükümlerinin uygulanmasını talep etti.

    Mahkeme heyeti, sanık Hasan Doğan'ı ''Oğuzhan Menek'i kasten öldürmek'' suçundan yeni TCK'nın 81. maddesi uyarınca müebbet hapis cezasına çarptırdı.

    Sanığın bu cezasını eylemin tahrik altında kalarak işlendiğini gözönüne alarak 18 yıla indiren mahkeme heyeti, Doğan'ın yargılama sürecindeki iyi halini lehine indirim sebebi sayarak bu cezasını da 15 yıl hapse düşürdü.

    Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

    -DAVANIN GEÇMİŞİ-

    Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, olayda ölenler, yaralananlar ve sanıkların da aralarında bulunduğu 950 kişinin, daha önce TÜMTİS üyesi iken Nakliyat-İş Sendikasına geçtikleri, bu nedenle 2 sendikanın üyeleri arasında zaman zaman gerginlik yaşandığı anlatılıyordu.

    Oğuzhan Menek'in, 20 Kasım 2002 tarihinde Nakliyat-İş Sendikasının Zeytinburnu'ndaki şubesine gelerek yolda bazı kişilerce taciz edildiğini, otomobiline hasar verildiğini, bu durumdan TÜMTİS üyelerinin sorumlu olduğunu söylediği belirtilen iddianamede, bunun üzerine çıkan olaylarda Oğuzhan Menek, Cemil Ballı ve Şerif Akbulut'un öldüğü, Ayvaz Menek, Halil Çıplak ve Hacı Altaş'ın yaralandıkları kaydediliyordu.

    Yapılan yargılama sonucunda sanıklardan Hasan Doğan, ''Oğuzhan Menek'i öldürmek'' suçundan 15 yıl, ''Cemil Ballı'yı öldürmek'' suçundan 7 yıl 6 ay, ''Şerif Akbulut'u öldürmek'' suçundan 7 yıl 6 ay, ''Ayvaz Menek'i öldürmeye teşebbüs'' suçundan 5 yıl, ''Hacı Altaş'ı öldürmeye teşebbüs'' suçundan da 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Doğan, toplam 36 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.

    Sanık Aziz Özdoğan ise ''Cemil Ballı'yı öldürmek'' suçundan 7 yıl 6 ay, ''Hacı Altaş'ı öldürmeye teşebbüs'' suçundan 10 ay, ''Halil Çıplak'ı öldürmeye teşebbüs'' suçundan da 5 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

    Tutuksuz sanıklardan İlker Dilcan'a, ''Ayvaz Menek'i öldürmeye teşebbüs'' suçundan 5 yıl, Kemal Karabulut'a ise ''Cemil Ballı'yı öldürmek'' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

    Ali Rıza Küçükoğlu'nun da aralarında bulunduğu 25 sanık ise ''mala zarar vermek'' suçundan 1 yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırılmış, davanın 12 sanığı ise delil yetersizliğinden beraat etmişti.

    Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Hasan Doğan hakkında ''Oğuzhan Menek'i kasten öldürmek'' suçundan verilen cezayı, eski ve yeni TCK'nın ilgili maddeleri aynı ceza miktarını içerse bile yeni TCK'nın sanığın lehine olduğu düşünülmeksizin somut karşılaştırma yapılmadan hüküm kurulduğu gerekçesiyle bozmuştu.




    Sendikacı kavgasında 2. karar Yorumları