İktidarın 3 paşayı açığa alma savunması   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-26-2010 (10:57)   Son Mesaj: 11-26-2010 (10:57)    Cevap: 0    Gösterim: 453  

    11-26-2010

    İktidarın 3 paşayı açığa alma savunması

    İktidarın 3 paşayı açığa alma savunması


    Başbakanlık, 3 generalin açığa alınması ile ilgili gerekçesinde Gediktepe, Hantepe baskınları, Çukurca’daki mayın patlaması ve Aktütün baskınlarından sonra Tümg. Kaya hakkında ortaya atılan iddialara da işaret etti.

    GÖKÇER TAHİNCİOĞLU'nun haberi
    Milliyet"in elde ettiği AYİM"in yürütmeyi durdurma kararına göre, tarihi YAŞ"ın ardından terfi listesinin gönderildiği Milli Savunma Bakanlığı, Balyoz"daki yakalama kararlarına yapılan itirazların sonuçlanmadığını gerekçe göstererek, 3 isim hakkındaki teklifleri geri çevirdi. Balyoz davasında verilen yakalama kararları 8 Ağustos"ta kaldırıldıktan sonra Genelkurmay, 12 Ağustos"ta terfi teklifini yeniden MSB"ye iletti.

    Ancak bakanlık bu kez de "YAŞ 2010 yılı Ağustos ayı olağan toplantısında alınan kararlar ile ilgili terfi ve atama kararnameleri 9 Ağustos"ta Resmi Gazete"de yayımlanmıştır. Yeni bir kararname çıkartılmasına da gerek görülmemiştir" ifadelerini kullanarak, teklifleri iade etti.

    Bunun üzerine 3 komutan, YAŞ kararlarının idare tarafından uygulanmadığını belirterek dava açtı.

    BAŞBAKANLIĞIN DAVAYA İLİŞKİN SAVUNMASI

    TSK Personel Kanunu"nun "5 yıldan yüksek hapisle yargılananlar açığa çıkarılabilirler" hükmünü içeren 65. maddesinin verdiği yetkiyi kullanarak Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tümamiral Abdullah Gavremoğlu"nu açığa alan hükümetin, bu kararla ilgili savunması ortaya çıktı.

    Başbakanlık, davaya ilişkin savunmasında, müşterek kararname hazırlama yetkisinin Cumhurbaşkanı ve hükümete verildiğini anımsattı. Komutanların Balyoz davasında darbe suçundan yargılandığının vurgulandığı savunmada, Helvacıoğlu ile Gavremoğlu"na bu davada isnat edilen suçlamalar sıralandı.

    Savunmada, "Kaya"nın görevli bulunduğu bölgede çok büyük can kaybına neden olduğu gibi savunma zaafiyeti yorumlarına da yol açan bir takım terör eylemlerinin yaşandığı, bu eylemler neticesinde pek çok askerin şehit düştüğü" belirtildi. Başbakanlık, bu durumun, takdir hakkı kullanılırken dikkate alınmamasının hukukla, mevzuatla, kamu yararı ve hizmetin gerekleriyle bağdaşmayacağını kaydetti.

    Yakalama kararlarının kaldırılmasının durumu değiştirmediğini belirten Başbakanlık, Gediktepe, Hantepe baskınları, Çukurca"daki mayın patlaması ve Aktütün baskınlarından sonra Kaya hakkında ortaya atılan iddialara da işaret etti.

    Savunmada, TSK"da daha ehil ve yetkin subayların bulunduğu belirtilerek, "Olumsuz hiçbir şart taşımayan, kuşku bile barındırmayan, bu isimlerden daha ehil ve daha yetkin kişilerin TSK içerisindeki varlığı da dikkate alındığında, davanın haklı ve hukuki dayanağının bulunmadığı görülecektir" denildi.

    Savunmanın ardından verilen kararda, yargı denetimine kapalı olan YAŞ kararları ile ilgili davanın görülüp görülemeyeceği tartışıldı. Yargısal denetime kapalı olan işlemin YAŞ kararları olduğunun vurgulandığı kararda, son işlem niteliğindeki kararname sürecinin ise dava edilebileceği belirtildi.

    Hükümetin yaptığı savunmada, terfilerin engellenmesi konusunda, Balyoz davasını ve komutanlardan Kaya"nın görev yaptığı bölgedeki saldırılarda verilen şehit sayısına işaret ettiği de ortaya çıktı.

    MİLLİYET




    İktidarın 3 paşayı açığa alma savunması Yorumları