Cin fikirli saatçinin 'LED'li ampul saati   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-26-2010 (10:19)   Son Mesaj: 11-26-2010 (10:19)    Cevap: 0    Gösterim: 478  

    11-26-2010

    Cin fikirli saatçinin 'LED'li ampul saati

    Cin fikirli saatçinin 'LED'li ampul saati


    Yurdum insanı yeter ki istemeye görsün. Aklında binbir türlü 'üretken fikir' mevcut. Azmi Kartal da koşan ürünü görecek kişilerden. "Umut Işığı" adını verdiği ampul saatlere hemen her yerde rastlarsanız şaşırmayın. Çünkü o farklı.

    Hakan GÖKSEL'in haberi
    Yurdum insanı yeter ki istemeye görsün, yeri geldiğinde bin türlü fikre imza atabiliyor. Hayallerinin peşinde ülke ülke gezebiliyor. Konya'da Art Saatçilik'in sahibi Azmi Kartal da hayallerinin peşine 'umut ışığı' adını verdiği projeyle düşmüş.

    Çin gibi üretim kabiliyeti yüksek bir ülkede hayal ettiği projelerin rahatlıkla hayata geçtiğini gördüğünde, tıpkı tasarımı gibi, bir ampul yanmış zihninde...

    HİNDİSTAN İÇİN İNEK NE İSE TÜRKİYE İÇİN AMPUL O!

    Önce projelerini yapmaları için Çinli firmanın kapısını çalmış. Amacı ampul şeklinde bir saat ürettirmekmiş. Çinli firma fikrini teknik olarak çizip Kartal"ın önüne koyduğunda Kartal"ın zihninde yeni cin fikirler oluşmaya başlamış.

    Saat üzerinde bir süre daha zaman harcayan Kartal, istediği gibi bir prototip üretmelerini Çinli üreticiden talep etmiş.

    Çin"de kaldığı her gün yeni fikirlerle üreticiye giden Kartal"a, bu iş üzerinde neden bu kadar çok durduğu sorulduğunda, Çinli üreticiye Kartal şakayla karışık "Hindistanlılar için inek ne ise Türkiye için ampul odur" demiş.

    Şaşıran Çinli üretici teşbihi anlamayınca Kartal Türkiye"nin en büyük partisi olduğunu 40 milyon hayranı olduğunu ve elle tutulur bir şey olması için uğraştığını anlatmış.

    ÇİNLİ ÜRETİCİ ÖVGÜSÜ

    Çinli üreticinin hoşuna giden bu fikir karşısında Kartal"a Türkiye"den gelen müşterilerinin ellerinde ürettirmek istedikleri ürünle geldiklerini, üretim bitip Türkiye"ye götürülene kadar ürünün popülerliğini kaybettiğini, çoğu zaman kalıp maliyetini bile çıkaramadıklarını anlatmış.

    Kartal, Çinli üreticinin bu ürünü ilk defa Türkiye"ye götürecek olmasına gönderme yaparak diğer Türk müşterilerine latifeyle "tanıdığım en zeki Türk" diye kendisini anlattığını söylüyor.

    ÇİNLİ ÜRETİCİ YURTDIŞI SATIŞLARINA TALİP OLMUŞ

    Çinli üretici fikri o kadar beğeniyor ki Kartal kalıp bedelini ödemeyi istediğinde kendisine, kalıp bedelini karşılayacağını, yalnız buna karşılık da Türkiye dışında bu ürünü kendisinin satmak istediğini teklif ettiğinde Kartal da bu teklifi kabul etmiş.

    Kartal, Çinli üreticinin de kendisinin cin fikirliliğinden aşağı kalır yanı olmadığını söylüyor ve "Ortadoğu"daki Erdoğan hayranlığı ve Çin"deki Uygur Türkleri hiç de azımsanacak bir pazar değil" diyor.

    "AMACIM HAYALLERİMİ GERÇEKLEŞTİRMEKTİ"

    Maliyeti konusunda bilgi aldığımız Kartal"a ürünün pazar potansiyelinin yüksek olduğu öngörümüzü sunup, aklında bir satış rakamı olup olmadığını sorusunu yönelttik.

    Kartal yaptığı hiçbir işte amacının ortaya bir rakam koymak ya da belirli bir miktarda para kazanmak olmadığını belirtiyor.

    Kartal bu iş için harcadığı 3-5 bin dolar toplam maliyeti elde etmesinin kendisine yettiğini ve daha çok hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söylüyor.

    HABER 7"YE GELDİĞİNDE HENÜZ ÜÇ GÜNLÜKTÜ

    Her ne kadar Kartal beklentisini düşük tutsa da "cin fikri"nin potansiyelini ve yaklaşan seçimleri vurguladığımızda, projenin henüz çok yeni olduğunu, işin ortaya çıkmasının üzerinden henüz 3 iş günü geçtiğini söylüyor.

    Ürünün talep göreceğinden emin olan Kartal, öngörüsünü en az 100 bin adet olarak belirtiyor.

    Türkiye çapında da bir organizasyon kurma hazırlıklarının da olduğunu söyleyen Kartal, ürünün daha çok promosyonel bir ürün olduğunu ve ayrı bir birim kurarak işleri yürüteceğini söylüyor.

    Beklentisinin asgari miktarını düşük tutmasının nedenini de açıklayan Kartal, malların konteynırlarla sevk edileceğini ve bir konteynıra ancak 4 bin ürün sığdığını ve 100 bin adetin 25 konteynıra karşılık geldiği bilgisini veriyor.

    Kartal ürünün siparişinin verilmesinden itibaren Türkiye"ye teslimat süresinin 60-70 gün bulacağını anlatıyor.

    MALİYETİ NE KADAR?

    Maliyet konusunda da ortalama rakam veren Kartal 10-12 bin saatin 8,5-9 dolara mal olduğunu, yalnız Türkiye"de duvar saatleri için kota olduğunu belirtiyor.

    Kartal, ürünün fabrika çıkışının 5 dolar 70 sent olduğunu, 1,5 dolar vergisinin ve 1 dolar nakliye bedelinin ve sigortayla birlikte 3 dolar gibi üretim maliyeti dışında masrafının olduğunu hesapladıklarını anlatıyor

    Ürün adetinin 10 bini geçmesi durumunda, 2 dolar gibi toplam maliyette bir azalma olabileceğini de belirtiyor.

    Türkiye"de neden üretmediğini sorduğumuz kartal, ledler için özel bir plastik kullanıldığını, led maliyetlerinin de yüksek olduğunu ve karlı bir düşünce olmadığını aktarıyor.

    FARKLI BOYULARI DA VAR

    Kartal"ın hazırlattığı saatin farklı boyutları da mevcut... Elindeki prototip 20 cm çapında 30 cm yüksekliğinde, aynı ürünü 24 cm çap, 38 cm yükseklikle de çok düşük bir maliyetle üretmenin de mümkün olduğu bilgisini ediniyoruz.

    Kartal"ın ürettiği saat ampul şeklinde, ampul kısmına yerleştirilen bir sensör ile karanlığı algılıyor.

    Karanlığı algıladığında içindeki ledler otomatik olarak yanıyor. Ayrıca bu özelliği devre dışı bırakacak bir küçük düğme de tasarlanmış.

    DÖRT PİLLE 1 YIL ÇALIŞIYOR

    Saat toplamda 4 pille çalışıyor. Fakat pillerin kullanım ömürleri bir hayli uzun! Saat için takılan pil 1 yıl yetebiliyor.

    Ayrıca ledler içim kullanılan 3 pil de ürünün 1 yıl boyunca sorunsuz çalışmasını sağlıyor.

    Kartal aynı zamanda ürünün tescili yaptırmış Türkiye ile ilgili tüm haklara sahip. Henüz 3-4 günlük proje olmasına rağmen Konya Ak Parti il teşkilatından da olur almış.




    Cin fikirli saatçinin 'LED'li ampul saati Yorumları