Kapıkule Sınır Kapısı operasyonunda 19 beraat   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-25-2010 (16:04)   Son Mesaj: 11-25-2010 (16:04)    Cevap: 0    Gösterim: 788  

    11-25-2010

    Kapıkule Sınır Kapısı operasyonunda 19 beraat

    Kapıkule Sınır Kapısı operasyonunda 19 beraat


    Kapıkule Sınır Kapısı'nda görevli gümrük ve gümrük muhafaza memurları ile gümrüksüz satış mağazası sahibi ve çalışanlarına yönelik operasyon kapsamında haklarında dava açılan 19 kişi beraat etti.

    Kapıkule Gümrük Kapısı'nda gizli kamera görüntüleri ile telefon konuşması kayıtlarından yola çıkılarak ''irtikap suçuna kasten göz yummak'' iddiasıyla yargılandıkları davada, mahkemenin verdiği hapis cezasının Yargıtay tarafından esastan bozulması üzerine yeniden görülmeye başlandı.
    Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın karar duruşmasında tutuksuz sanıklar İbrahim Halil Ekinci, İsmet Gürler, Ayşe Topçu, Nizamettin Derinyar, İdris Demirkan, Mustafa Sepin, Akif Sayan ve Ruhi Beyazıt ile avukatları hazır bulundu.

    Duruşmada söz alan Edirne Gümrük ve Muhafaza eski Başmüdürü İbrahim Halil Ekinci, dosya içerisine iddia makamı tarafından konulan telefon görüşmesinin aleyhinde yorumlandığını belirtti.

    Telefon görüşmesinin tamamen memuru uyarmak niyetiyle olduğunu ifade eden Ekinci,''Söz konusu görüşmelerin kesinlikle aleyhimde yorumlanmasını istemiyorum. Önceki verdiğim ifadeyi tekrarlıyorum ve yüce mahkemeden beraatime karar verilmesini istiyorum'' dedi.

    Diğer sanıklar İsmet Gürler, Ayşe Topçu, İsmet Gürler, Nizamettin Derinyar, İdris Demirkan, Mustafa Sepin ve Ruhi Beyazıt da suçlamaları kabul etmediklerini bildirdi.

    Duruşma sonunda Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Turgut Emiroğlu, sanıkların ayrı ayrı beraatine karar verildiğini açıkladı.

    Kararın açıklanmasının ardından yaklaşık 4 yıldır yargılanan gümrükçüler göz yaşlarını tutamadı. Kararı birbirine sarılarak kutlayan gümrükçüler, beraat haberini cep telefonlarıyla ailelerine bildirdi.

    Bu arada davanın sanıklarından gümrük memuru Yaşar Teksoy'un bir süre önce vefat ettiğini belirten sanıklar, ''Keşke bugün o da yanımızda olsaydı da beraat kararını duysaydı. Bu dava açıldığında çok üzülmüştü. Beraat kararını duyamadan öldü'' dediler.

    Eski Gümrük Başmüdürü İbrahim Halil Ekinci, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, beraat kararını çok sevindiklerini belirtti.

    Yıllardır işlemedikleri bir suç nedeniyle yargılandıklarını ifade eden Ekinci, ''Ben ve ekibim beraat ettiğimiz için çok mutluyuz. Adalet yerini buldu. Yüce mahkemeye güveniyorduk zaten. Bize bu suç atıldığında günlerdir gazetelerin manşetlerinde boy boy fotoğraflarımız yayınlanmıştı. Ben ve arkadaşların inanılmaz üzülmüştük. Beraat kararının ardından bu haberi de gazeteler aynı titizlikle duyurulursa çok sevinirim'' diye konuştu.

    -OLAY-

    2005 yılında dönemin Edirne Emniyet Müdürü Hanefi Avcı yönetiminde Kapıkule Sınır Kapısı'nda düzenlenen operasyonla, elektrikli ısıtıcı cihazların içerisinde yerleştirilen gizli kameralar ve teknik takibin ardından çok sayıda polis ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü memurlarının yanı sıra gümrüksüz satış mağazası sahibi ve çalışanları da gözaltına alınmıştı.

    Söz konusu operasyonlar çerçevesinde Edirne Gümrük ve Muhafaza eski Başmüdürü İbrahim Halil Ekinci'nin de aralarında bulunduğu toplam 19 sanık hakkında gizli kamera görüntüleri ve telefon konuşması kayıtlarından yola çıkılarak ''irtikap suçuna kasten göz yummak'' iddiasıyla dava açılmıştı.

    Dava sürecinde 19 kişiden 13'üne 6'şar yıl 3'er ay hapis cezası verilmiş, diğer sanıklar ise serbest bırakılmıştı. Sanıklar tarafından Yargıtay'a yapılan itiraz sonucu dava esastan bozularak, yeniden görüşülmesine karar verilmişti.

    Bu arada sanıklardan gümrük memuru Yaşar Teksoy ise dava sürecinde hayatını kaybetmişti.




    Kapıkule Sınır Kapısı operasyonunda 19 beraat Yorumları