'Donunu da indir asker' emrine soruşturma   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-25-2010 (12:58)   Son Mesaj: 04-18-2011 (20:02)    Cevap: 1    Gösterim: 788  

    11-25-2010

    'Donunu da indir asker' emrine soruşturma

    'Donunu da indir asker' emrine soruşturma


    İstanbul'daki bir birlikte, bir üsteğmenin şınav çekerken ayağından destek alan askere donunu çıkarttırıp çıplak halde arkadaşlarına izlettirdiği iddiasına soruşturma açıldı. İşte olayla ilgili tüm detaylar:

    İstanbul'daki Cevizli Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda bir bölükteki sabah iştimasında verilen şınav vaziyetinde bekleme cezası esnasında ayağından destek aldığı için, bölük komutanı olan üsteğmenin "soyunma" cezasını verip, daha sonra donunu da çıkarmasını ve tüm bölüğün çıplak vaziyetteki arkadaşlarına bakmasına emretmesi hadisesine soruşturma açıldı.

    Olayı geçtiğimiz günlerde köşesinden aktaran Taraf Gazetesi yazarı Turgay Oğur, salı günkü köşe yazısından sonra 1. Ordu Komutanlığı"nın Tugaya bir savcıyı görevlendirdiğini ve olayın tüm detaylarıyla araştırıldığını açıkladı.

    Oğur soruşturmaya ilişkin kendisine gelen bilgileri bugünkü köşe yazısında şöyle duyurdu:



    Donunu da indir asker!..

    Yer: İstanbul Cevizli 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı
    Tarih: 12 Kasım 2010
    Sabah içtiması saatleri...
    Bir üsteğmen bölüğe eğitim yaptırıyor. Askerlerden biri botunu tam olarak bağlamamış. Üsteğmen bu askeri öne çıkarıyor ve botunu bağlayana kadar bölükteki askerlerin şınav pozisyonunda beklemesini emrediyor. Beklerken bir er yoruluyor ve pozisyonunu bozmadan ayağından destek alıyor.

    Bundan sonra yaşananların hepsinin sebebi şınav bekleme pozisyonunu bozan o ayak desteği...

    Üsteğmen eri öne çağırıyor ve emrediyor: Soyun!

    Bölüğe de "Arkadaşınız soyunana kadar siz de şınav pozisyonunda bekleyeceksiniz" diye bağırıyor.

    Çaresiz er soyunmaya başlıyor. Don ve saatiyle kalıyor.

    "Saatini de çıkar" diyor komutan, çıkarıyor.

    Er "Artık giyeniyim mi komutanım" diye sorduğu sırada o emir geliyor: Donunu da çıkar...

    Er "Ayıp olur komutanım" diye itiraz edecek oluyor.. "Çıkar" diye tekrarlıyor emri üsteğmen...

    Bitmesine az bir zaman kala "askerliğini yakmamak" için mecburen çıkarıyor donunu da...

    Kasım ayının ortasında arkadaşları içinde çırılçıplak kalıyor er. Arkadaşları onu daha fazla utandırmamak için başlarını çeviriyorlar.. Bunu gören üsteğmen bu kez bölüğe bağırıyor: Kaldırın kafanızı, bakın... (Yıldıray Oğur / 23.11.2010 / Taraf)





    12 Kasım 2010"da sabah içtiması sırasında Cevizli 8. Zırhlı Tugay Komutanlığı"nda bir üsteğmenin bir eri şınavda bacağından destek aldı diye arkadaşlarını önünde çırılçıplak soyunmaya zorlanması olayını yazdığım salı gününden sonra yaşananlarla ilgili fikri takibim sürüyor.

    Genelkurmay"dan ya da herhangi bir askerî yetkiliden olayla ilgili bir açıklama henüz gelmedi.

    En önemli gelişme konuyu soruşturmak üzere 1. Ordu Komutanlığı"nın bir savcıyı görevlendirmiş olması. Duyduklarıma göre yazının çıktığı salı sabahından beri Tugay karışmış durumda. Genelkurmay"ın talimatıyla bir kolordu komutanı Tugay"a gelip olan biten hakkında bilgi almış. Bu arada böylesine bir olayla ilgili bile örtbas faaliyetleri sürüyor yine duyduklarıma göre.

    Ama diğer küçük kötü askerlik hatıralarının soruşturulması için vesile olabilecek bu sembol olayın üzeri bu kez kapatılamayacak... Ben buradan kimse ilgilenmese de bu konu bu yazmayı sürdüreceğim.

    Ama daha da önemlisi yazının ardından arayan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül de bu işin takipçisi. Üskül, Milli Savunma Bakanlığı"na yazıyla bu konuyu sordu, olayın geçtiği Tugay"dan da soruşturma hakkında bilgi aldı.

    Salı gününden beri aldığım mesajlar ise küçük askerlik sorununun memleketin en büyük sorunlarından biri olduğunun işareti.

    Onlarca berbat askerlik hatırası maili aldım...

    Her biri soruşturmayı hak edecek kadar korkunç ve travmatik olay yaşamış insanlar, üzerinden yıllar geçse de büyük bir kinle anlatmışlar bu hiç anlatmadıkları askerlik hatırlarını...

    Yazıda bahsettiğim http://askerleranlatiyor.blogspot.com internet bloguna da askerlik hatıraları yağmakta...

    Sitede bir askerî savcının okuyup mutlaka araştırması gereken çok ciddi iddialar içeren askerlik hatıralarından sadece birkaç tanesinin başlığını yazmak nende bahsettiğimiz anlamak için yeterli olacaktır.

    » Daha fazlasını yazamıyorum sinirlerim bozuluyor

    » Umarım beni atarlar da kurtulurum

    » Ovacık"ta likör peşinde

    » Paşa oğlunun gece yarısı partisi

    » Burası başka ülke ordusu mu?

    Aldığım en ilginç mail ise gerçek adını vermeyen bir askerî savcıdan geldi.

    Muhtemelen bu yazıyı okuyan şu anda askerlik yapmakta olan, "askerliğimi yakmayayım" diye uğradığı kötü muameleye karşı sesini çıkarmayan askerlere seslenmiş askerî savcı:

    Sivil savcılardan farklı olarak askerî savcılar yasal olarak sadece ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren suçlar veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde soruşturmaya resen başlayabilir. Bunun dışındaki suçlarda soruşturmaya başlamaları nezdinde askerî mahkeme kurulan komutanlığın vereceği soruşturma emri ile mümkündür.

    353 sayılı Kanun"da soruşturma kavramı bulunmadığı halde genelgeler ile bu konu bu şekilde düzenlenerek bir anlamda askerî savcıların önü kesilmiştir. Bu mevcut duruma askerimizin bilgisizliği, çekingenliği de eklenince maalesef yazılarınıza konu olaylar meydana gelmekte ve gelmeye de devam etmektedir.

    Buradan askerde dayak yiyen ya da hakarete uğrayan tüm askerlere sesleniyorum.

    1. Size dayak atan ya da hakaret eden kim ise, o kişileri tabi bulundukları en üst makama yani Genelkurmay Başkanı"na ayrıca TBMM İnsan Hakları Komisyonu"na yazılı olarak şikâyet ediniz. Ancak yazılı şikâyetlerinizde olayın tam tarihini, nerede, ne şekilde olduğunu, olaya tanık olanların kimliğini belirtiniz ve olayları ayrıntılı olarak yazınız.

    2. Ayrıca size dayak atan kişilere karşı sivil hukuk mahkemelerinde tazminat davası açınız.

    3. Dilekçelerinizi ve davalarınızı sonuna kadar takip ediniz.

    4. Böyle bir olaya tanık iseniz vicdanınıza göre doğru tanıklık yapınız ki adalet yerini bulsun.

    Taraf




    'Donunu da indir asker' emrine soruşturma Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  04-18-2011, 20:02

    --->: 'Donunu da indir asker' emrine soruşturma


    oo komutan sivilde elime geçer elbet.. ben ona 2 kat daha fazlasınıda yapmayı bilirim..
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci