'Çarşaf liste' sözü, Kılıçdaroğlu'nu zorda bırakacak   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-25-2010 (11:38)   Son Mesaj: 11-25-2010 (11:38)    Cevap: 0    Gösterim: 579  

    11-25-2010

    'Çarşaf liste' sözü, Kılıçdaroğlu'nu zorda bırakacak

    'Çarşaf liste' sözü, Kılıçdaroğlu'nu zorda bırakacak


    Aralık ayı içerisinde seçimli olağanüstü kurultaya gitmeye hazırlanan CHP'de, yeni Parti Meclisi'nin hangi yöntemle seçileceği merak konusu. En fazla merak edilense Kılıçdaroğlu'nun 'çarşaf liste' sözünü tutup tutmayacağı.

    HABİB GÜLER'in haberi
    Tüzük değişikliğiyle sarsılan CHP'de, olağanüstü kurultay kaçınılmaz görünüyor. En fazla merak edilense Kılıçdaroğlu'nun 'çarşaf liste' sözünü tutup tutmayacağı. Bu yöntemde, listedeki isimlerin üzeri çizilebiliyor. Bu durumda, delege üzerindeki hakimiyeti bilinen Sav ile Baykal'ın, Kılıçdaroğlu'nun listesini delebileceği ve yönetimde söz sahibi olabileceği belirtiliyor.

    Aralık ayı içerisinde seçimli olağanüstü kurultaya gitmeye hazırlanan CHP'de, yeni Parti Meclisi'nin (PM) hangi yöntemle seçileceği merak konusu. Her fırsatta partililere 'çarşaf liste' sözü veren Kılıçdaroğlu'nun bu yöntemi uygulaması durumunda istediği isimleri yönetime seçemeyeceği belirtiliyor. CHP'de uzun süredir, 'genel başkanların belirlediği listenin oylanması' şeklindeki blok liste yöntemi uygulanıyordu. Ancak bu yöntem, parti içinden 'antidemokratik' eleştirilerine maruz kalıyordu.

    Partili il başkanları ve milletvekilleriyle yaptığı görüşmelerden 'olağanüstü kurultay' mesajı alan CHP lideri Kılıçdaroğlu, bu yöndeki kararını önümüzdeki günlerde açıklayacak. Genel seçimler öncesinde PM'yi yenileyerek partideki tüm eğilimlere yönetimde söz hakkı tanımayı düşünen Genel Başkan, kurultayda uygulanacak seçim yöntemini belirlemekte zorlanıyor. Parti tüzüğü, kurultaylarda çarşaf liste veya blok liste yöntemine imkân sağlıyor. CHP tüzüğüne göre, çarşaf liste yönteminde, isteyen delege PM'ye aday olabiliyor. Yapılan oylamada en çok oyu alan 80 delege PM üyesi seçilmiş sayılıyor. Blok liste uygulamasında ise genel başkan adayı, 80 kişilik PM listesi belirleyerek delegelerin oyuna sunuyor. Delegeler oylamada listede istemedikleri adayların üzerini çizip, yerine bağımsız PM adayı olan isimleri yazabiliyor. Ancak bu yöntemde, genel başkanın listesinde yer almayan isimlerin PM'ye seçilmeleri çok zor oluyor. Kemal Kılıçdaroğlu, kısa süre önce parti örgütüne verdiği mesajda, "Partimizin tüzüğünü güncelleştirerek önseçimi ve çarşaf listeyi getirecek, genel başkan seçimi öncesinde delegeleri kuyruğa dizerek imza alınması uygulamasına son vereceğiz." sözü vermişti. Dolayısıyla çarşaf liste konusunda kendini bağlamıştı. İl başkanlarına yönelik gerçekleştirilen, ancak kamuoyuna açıklanmayan ankette de, eğilimin 'çarşaf liste' yönünde olduğu öne sürülüyor. Kılıçdaroğlu'nun bu durumda 'blok liste' tercihinde bulunmasının, parti içinde itirazlara sebep olabileceği belirtiliyor.

    Kurultaya tek aday olarak girmesi beklenen Kemal Kılıçdaroğlu'nun, PM listesini istediği gibi hazırlayıp blok liste yöntemiyle delegenin onayından geçirmek istediği ifade ediliyor. Kılıçdaroğlu, teşkilatlara söz verdiği gibi 'çarşaf liste' yöntemini uygulaması durumunda ise yönetimi belirleme şansına sahip olmayacak. Bu durum, delege üzerinde etkili isimlere parti yönetimine de kendilerine yakın isimleri getirebilme şansı veriyor. CHP'li delegeler üzerinde eski genel sekreter Önder Sav'ın çok etkili olduğu biliniyor. Eski genel başkan Deniz Baykal'ın da delege üzerinde belli bir gücü var. Parti kulislerinde, Baykal ve Sav ekiplerinin, yeni PM'de yer almak için delege düzeyinde kulis yaptığı söyleniyor. Çarşaf liste yöntemi uygulanması durumunda yönetimde Kılıçdaroğlu'ndan çok Sav ve Baykal'a yakın isimlerin olabileceği konuşuluyor.

    ZAMAN




    'Çarşaf liste' sözü, Kılıçdaroğlu'nu zorda bırakacak Yorumları