Yanağına fırça saplanan çocuk taburcu oldu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-24-2010 (17:08)   Son Mesaj: 11-24-2010 (17:08)    Cevap: 0    Gösterim: 457  

    11-24-2010

    Yanağına fırça saplanan çocuk taburcu oldu

    Yanağına fırça saplanan çocuk taburcu oldu


    Adana'da, bugüne kadar eşine pek fazla rastlanmayan ''görünmez kaza'' sonucu, diş fırçası yanağına saplanan 3 yaşındaki ABD'li Francisco Montejenu, taburcu oldu.

    Adana'da, bugüne kadar eşine pek fazla rastlanmayan ''görünmez kaza'' sonucu, diş fırçası yanağına saplanan 3 yaşındaki ABD'li Francisco Montejenu, fırçanın cerrahi operasyonla çıkartılmasının ardından tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildi.
    İncirlik Hava Üssü'nde görevli ABD'li Francisco Montejenu'nun aynı isimdeki oğlu Francisco Montejenu, ağzına saplanan diş fırçasıyla ağlayarak getirildiği Acıbadem Adana Hastanesi'nden, gülerek ayrıldı.

    Montejenu'ya müdahale eden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyha Aydoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayın tam bir görünmez kaza olduğunu söyledi.

    Aydoğan, hastanın ilk muayenesini acil serviste kendisinin yaptığını belirterek, ''Meslek hayatımda böyle bir vaka ile daha önce hiç karşılaşmamıştım. Çocuğun ağzında saplı fırçaya hafifce dokunduğumda oldukça sert saplandığını anladım. Bu nedenle, cerrahi operasyon olmaksızın çıkarılmasının mümkün olmadığına karar verdik'' dedi.

    Fırçanın, çocuğun kuvvetiyle saplanmasının mümkün olmadığını, düşmeden kaynaklı olabileceğini tahmin ettiklerini belirten Aydoğan, şunları kaydetti:

    ''Fırçanın kıl tarafı yanak iç yüzeyine tamamen saplanmıştı. Fırçanın sert yüzeyi de en son dişin bulunduğu bölgeye yani 'bukal' diye adlandırdığımız bölgeye saplanmıştı. Çocuk, dişlerini fırçalarken üzerine düşmüş olacak ki, kıllı bölgenin tamamı yanak iç yüzeyinde olduğundan hafifçe dokunmak bile çocuğa inanılmaz acılar veriyordu. Bu nedenle ameliyatı meslektaşım Dr. Mustafa Kemal Olgun ile birlikte genel anestezi altında gerçekleştirdik.

    Cerrahi operasyon sırasında yanağın iç kısmına gömülü fırçayı çıkartarak, sorunlu bölgeye antibiyotikli ilaçlarla yıkadıktan sonra dikiş attık. Ancak, bundan önce yanak içindeki kasların zedelenmediğinden emin olduk. Fırçanın kıllarının, kaslara zarar vermeden kas aralarından ilerlediğini belirledik.''

    Aydoğan, bu tür vakaların yaşanmaması için öncelikle ailelere görev düştüğünü belirterek, ''Çocuklara diş fırçalamayı erken yaşta, doğru tekniklerle öğretmen zorundayız. Çok ender rastladığımız bu olay nedeniyle, çocukları dış fırçasından uzak tutmamız elbette mümkün değil. Ancak, bilinçli bir fırçalama eğitimiyle böyle olaylar asla yaşanmayacaktır'' dedi.




    Yanağına fırça saplanan çocuk taburcu oldu Yorumları