Yunanistan bütçe açığı için kemer sıkacak   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-23-2010 (18:19)   Son Mesaj: 11-23-2010 (18:19)    Cevap: 0    Gösterim: 495  

    11-23-2010

    Yunanistan bütçe açığı için kemer sıkacak

    Yunanistan bütçe açığı için kemer sıkacak


    Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, hükümetin, bütçe açığının daraltılması için bir dizi önleme gideceğini söyledi.

    Papakostandinu, söz konusu değişikliklere ilişkin açıklamasında, hükümetin kamu mallarının değerlendirilmesi ve özelleştirilmeleri yoluyla 2011-2013 yılları arasında 7 milyar Avro elde etmeyi hedeflediğini kaydetti.
    Kamu sektöründe işten çıkartmaların olmayacağını vurgulayan Maliye Bakanı, 2011 yılı içinde 40 bin çalışanın emekli olacağını, her 5 emekli yerine 1 çalışanın işe alınması uygulamasının getirileceğini, bunun da 8 Bin yeni çalışana tekabül ettiğini sözlerine ekledi.

    Papakostandinu, kamu harcamalarının kontrolü, vergi kaçakçılığı ile mücadele, kamu sektöründe yeniden yapılandırma, sağlık sektöründe gereksiz harcamaların kısıtlanması, kapalı mesleklerin açılması, piyasanın iyileştirilmesi ile finans çevrelerinde istikrarın desteklenmesinin Yunanistan'ın ekonomideki hedefleri arasında bulunduğunu söyledi.

    Öte yandan, Yunan basını, Ağustos ayından sonra, Uluslararası Para Fonu(IMF)- AB - Avrupa Merkez Bankası (AMB) troykası ile Yunanistan arasındaki memorandumun uygulanmasında yavaşlama olduğu ve gecikmeler yaşandığının tespit edildiğini kaydetti.

    Troykanın, hükümete yapısal reformlara ivme kazandırması ve bütçe açığının daraltılması yönündeki çabalarını yoğunlaştırması gerektiğine dair net bir mesaj verdiği belirtilen haberlerde, troykanın reformların ağır adımlarla ilerlemesiyle ilgili kaygılarının, hükümet ile yabancı uzmanlar arasında sağlanan mutabakatla düzenlenen, yeniden gözden geçirilmiş memorandumun nihai metnine de yansıdığı kaydedildi.

    Yeni memorandumda, kredinin dördüncü taksitinin Şubat ayında verilmesi için her bakanlığın hangi değişiklikleri uygulamaya koymasının gerektiğine ayrıntılı olarak yer verildiği belirtildi.

    Bu arada, Yunanistan'da geçtiğimiz günlerde meclise sunulan 2011 yılı bütçe tasarısı ile birlikte, gıda, elektrik, su, restoran, petrol, toplu ulaşım biletleri ve gayrimenkul fiyatlarına zam, kamu sektöründe çalışan 10 bin memurun işten çıkarılması, KİT'lerde ve özel sektörde çalışanların maaşlarına yapılacak yeni sözleşmelerle kısıtlama getirilmesi, çok çocuklu ailelere verilen primlere son verilmesi, hastane ve sosyal güvenlik fonları harcamalarına sınırlama getirilmesinin planlandığı değerlendirmesi gündeme getirildi.

    Turizmde KDV'nin yüzde 11'den yüzde 6,5'e indirilmesiyle bu sektörde gelirlerin 630 milyon Avro artırılmasının beklendiğine de dikkat çekildi.




    Yunanistan bütçe açığı için kemer sıkacak Yorumları