MHP'li vekile hakaret cezasının gerekçesi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-23-2010 (16:38)   Son Mesaj: 11-23-2010 (16:38)    Cevap: 0    Gösterim: 453  

    11-23-2010

    MHP'li vekile hakaret cezasının gerekçesi

    MHP'li vekile hakaret cezasının gerekçesi


    İş adamı Turğut Büyükdağ'a bir röportajdaki sözleriyle MHP Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş'a yayın yoluyla alenen hakaret ettiği suçlamasıyla verilen 11 ay 20 günlük hapis cezasının gerekçesi açıklandı.

    Gerekçeli kararda, Büyükdağ'ın, Taraf gazetesinde 11 Ekim 2008'de yayımlanan röportajdaki sözlerine yer verildi ve Büyükdağ hakkında, bu sözleriyle ''Milletvekili Dağdaş'a görevinden dolayı alenen hakaret'' ettiği gerekçesiyle kamu davası açıldığı belirtildi.
    Sanık Büyükdağ'ın talimatla alınan beyanında, savunmasını mahkemede yapmak istediğini belirttiği, bunun üzerine duruşma gününün kendisine bildirildiği, ancak duruşmalara katılmadığı ifade edildi.

    Şikayetçi Dağdaş'ın ise beyanında Büyükdağ'ın çocukluk arkadaşı olduğunu, 20. Dönem Milletvekili ve Parti Müfettişi sıfatlarıyla yaklaşık 20 yıllık bir aranın ardından Trakya'ya gittiğini ve bölgede işleri olan Büyükdağ'ı ziyaret ettiğini, bu ziyaretin ardından ise kendisiyle görüşmediğini beyan ettiği bildirildi.

    Büyükdağ'ın röportajda yer alan iddialarının tamamen asılsız olduğunu vurgulayan Dağdaş, Devlet Bakanı olarak görev yaptığı sırada, ''Büyükdağ tarafından tehdit edilen, şantaja maruz kalan bakan'' olarak atılan iddiaların da basında yer aldığını, geçmişe duyduğu vefa nedeniyle o dönem Büyükdağ'dan şikayetçi olmadığını, ancak dava konusu röportajda, ''şantaj yapan kişi olarak'' hakkında atılan asılsız iddialar üzerine Büyükdağ'dan şikayetçi olduğunu beyan ettiği anlatıldı.

    Gerekçeli kararda, Cumhuriyet Savcısının, esas hakkındaki görüşünde, Büyükdağ'ın, röportajındaki sözleriyle ''Milletvekili Dağdaş'a görevinden dolayı alenen hakaret'' ettiği gerekçesiyle 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istediğine dikkat çekildi.

    -MAHKEMENİN KARARI-

    Gerekçeli kararda, ''davaya konu röportajda, eleştiri ve değer yargılarının ötesine geçilerek, Dağdaş'a karşı, onuruna yönelik küçültücü beyanlarda bulunulduğu ve toplum içerisindeki saygınlığının tartışılır hale gelmesine sebebiyet verildiği'' ifade edilerek, buna göre Büyükdağ'ın, ''hakaret kastıyla hareket ettiğinin kabul edildiği'' bildirildi.

    Büyükdağ'ın, ''kamu görevlisine karşı, görevinden dolayı yayın yoluyla hakaret'' suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırıldığı, hakaretin alenen işlenmesi nedeniyle cezanın 6'da 1 oranında artırılarak 1 yıl 2 aya yükseltildiği anlatılan gerekçeli kararda, bu cezanın Büyükdağ'ın geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları ve cezanın geleceği üzerindeki olası etkileri göz önüne alınarak, 6'da 1 oranında indirildiği ve Büyükdağ'ın 11 ay 20 gün hapis cezasına mahkum edildiği, bu cezanın da 7 bin TL adli para cezasına çevrildiği kaydedildi.




    MHP'li vekile hakaret cezasının gerekçesi Yorumları