TÜDEF: KKDF'de bankalar suç işliyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-23-2010 (12:56)   Son Mesaj: 11-23-2010 (12:56)    Cevap: 0    Gösterim: 489  

    11-23-2010

    TÜDEF: KKDF'de bankalar suç işliyor

    TÜDEF: KKDF'de bankalar suç işliyor


    Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz ''KKDF kesintisi konusunda bankalar, tüketicilerin 'itirazi kayıtla' ödeme talebine fırsat vermiyor'' dedi.

    Yılmaz, Bursa'daki Atatürk Caddesi'nde bulunan bir banka şubesinin yakınlarında yaptığı açıklamada, tüketici kredileri faizine uygulanan KKDF kesintisinin 2010/974 Sayılı Bakanlar kurulu Kararıyla yüzde 15'e çıkarıldığını belirtti.
    Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Türkiye Bankalar Birliğine gönderilen yazıda, kredi kullanım tarihine bakılmaksızın bütün tüketici kredilerinde Bakanlar Kurulu kararının yürürlük tarihi olan 28 Ekim 2010 tarihinden itibaren yeni oranın uygulanması gerektiğinin bildirildiğini ifade eden Yılmaz, bu uygulamadaki hukuki hatanın düzeltilmesi için TÜDEF olarak 8 Kasımda Danıştay'da dava açtıklarını anımsattı.

    Bankalar tarafından kesilen KKDF farkının ''İtirazi kayıtla'' yapılması için kamuoyunu bilgilendirdiklerini dile getiren Yılmaz, bayram sonrasının ikinci günü olmasına rağmen bu konuda üye derneklere yoğun şikayetler geldiğini bildirdi.

    Yılmaz, bankaların tüketicilerin ''İtirazi kayıtla'' ödeme talebine fırsat vermediğini öne sürerek, şöyle konuştu:

    ''Ödeme belgelerine kayıt düşüremeyeceklerini ve bu şekilde ödeme almayacaklarını söylemektedirler. Bu yasal bir hakkın engellenmesidir. Bankaların buna hakkı olmadığını ve bu uygulama ile suç işlediklerini ifade etmek istiyorum.

    Konuyu yakından takip ediyoruz. Gerekli suç duyurusunda da bulunacağımızı aracılığınızla kamuoyu ile de paylaşmak istiyoruz. İtirazi kayıtla ödeme almayan bankalara, ileride doğacak hakları saklı kalmak kaydıyla tüketicilerin mutlaka yazılı bir dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekir. Bu dilekçelerini tüketici derneklerimizden de temin edebilirler.''

    KKDF YÜZDE 15'TEN YÜZDE 10'A ÇEKİLMİŞTİ

    Diğer taraftan 16 Mart 2009'da yürürlüğe giren 2009/14803 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla da KKDF'nin yüzde 15'ten yüzde 10'a çekildiğini hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

    ''Kredi tarihine bakılmaksızın bu indirimin tüketici kredilerine uygulanması öngörülmüştü. TÜDEF olarak, bu indirimin kredi kullanan tüketicilere uygulanıp uygulanmadığı konusunda Gelir İdaresi Başkanlığına başvurarak inceleme talebinde bulunduk. Ayrıca aracılığınızla tüketicilerimizi de bu konuda uyarmak istiyoruz. Kredi kullandıkları bankalara başvuruda bulunsunlar. Uygulamayan bankalardan farkını faizi ile birlikte yazılı olarak talep etsinler. Gelir İdaresi Başkanlığının incelemesi sonucu söz konusu indirimin yansıtılmadığının tespiti durumunda, ilgili banka yöneticileri hakkında ayrıca suç duyurusunda bulunacak ve haklarında dava açacağız.''

    Yılmaz, TÜDEF'in tüketicinin aleyhine yapılan KKDF kesintisine karşı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

    ''Kanuna göre 'ödeme tarihleri, anapara, faiz, fon ve diğer masrafların ayrı ayrı belirtildiği ödeme planının' sözleşmede yer alacağı belirtilmiştir. Buna rağmen yapılan uygulama ayıplı hizmetten başka bir şey değildir. Çünkü kredi alındığında ödeme planı bankalar tarafından verilmekte ve ödenmesi gereken faiz belirtilmektedir. Bankaların bu faizi aylık olarak tahakkuk ettirmesi sonucu tüketicileri böylesi sürprizlerle karşı karşıya getirmektedir. Asıl tüketiciyi mağdur eden bankaların bu aylık uygulamasıdır. Bu nedenle bankalar bu uygulamadan birinci derecede sorumludurlar. Hiç kuşku yok ki, bu konuda en doğru kararı yargı verecektir. Tüketici bu aşamada hem 2010 hem de 2009 uygulamasıyla ilgili bankalara taahhütlü dilekçe ile başvurusunu yapmalı ve bankalardan aldığı yanıtı tüketici derneklerimizle paylaşarak hak arama yollarını sonuna kadar işletmelidirler.''




    TÜDEF: KKDF'de bankalar suç işliyor Yorumları