Faili meçhulleri tozlu raflardan indirdiler   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-17-2010 (16:31)   Son Mesaj: 11-17-2010 (16:31)    Cevap: 0    Gösterim: 514  

    11-17-2010

    Faili meçhulleri tozlu raflardan indirdiler

    Faili meçhulleri tozlu raflardan indirdiler


    Şanlıurfa'daki geçmiş yıllara ait faili meçhul cinayetleri birbirinden ilginç yöntemlerle aydınlatan ''özel ekip'', kentte son 10 yıla ait tüm faili meçhul dosyaları da aydınlatmayı hedefliyor.

    AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar'ın kentte atanmasının ardından daha önceki faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için verdiği talimat çerçevesinde Cinayet Büro Amirliği'nde oluşturulan ''özel ekip'', tozlu raflardaki faili meçhul cinayetleri tek tek ele alarak çözmeye başladı.
    İlk olarak yıllardır çözülemeyen faili meçhul cinayetlere yönelik analiz çalışması başlatan ekip, eldeki tüm bilgileri ve delilleri masaya yatırdı. Ekip bu çerçevede son 10 yılda Şanlıurfa'da faili meçhul olarak kalan ve hiçbir görgü tanığının bulunmadığı 8 cinayetle ilgili aynı anda çalışma başlattı.

    -OLAY YERİ VE DELİLLER MERCEK ALTINA ALINDI-

    Asayiş Şube Müdürü Sedat Yorgancı ve Cinayet Büro Amiri Ertuğrul Güler yönetimindeki ekip, olay yeri inceleme, sorgu ve ikna yöntemleri ile insan psikolojisi üzerindeki deneyimlerini sahip oldukları teknolojik imkanlarla birleştirerek, faili meçhul dosyalar içinde beyin fırtınası estirdi.

    Cinayetlerin işlendiği mekanlara tekrar giderek yeni deliller araştıran özel ekip, çektiği fotoğrafları yıllar öncesine ait olay yeri görüntüleriyle karşılaştırarak, yeni delillerin izini sürdü. Her ayrıntıyı defalarca inceleyen ekipler, failin ruhsal ve fiziksel profilini de ortaya çıkarakak çıkarttıkları zanlı listesini yakın takibe aldı.

    Bu çerçevede yaklaşık 8 ay içinde 8 ayrı faili meçhul cinayeti çözen ekip, şimdi de son 10 yıla ait faili meçhul dosyaları tozlu raflardan indirerek, olayların faillerini bulmaya çalışacak.

    -YÖNETİCİLERDEN DESTEK MAKTUL YAKINLARINDAN ZİYARET

    Kentte işlenen cinayetleri birbirinden ilginç yöntemlerle çözerek, kamuoyunun dikkatini çeken ekip, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın ve İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar'dan da büyük destek görüyor. Bu kapsamda özel ekip, Vali Okutan tarafından 2 defa takdir belgesiyle ödüllendirildi.

    Aydınlatılan kimi cinayetler sonrasında maktul yakınları da cinayet bürosuna teşekkür ziyaretinde bulundu.

    Bu şekilde çözülen her faili meçhulün, başka cinayetlerin faillerini telaşlandırıp, yakalanmasına yardımcı olduğunu ve faillerin suçlarını itiraf etmelerinde olumlu etkiler sağladığını dile getiren polisler, kamuoyunda da işlenen suçun, ''yapanın yanına kar kalmayacağı''nın bilinerek, vatandaşların devlete ve polise olan güvenlerinin artmasına kaktı sağladıklarını bildirdi.

    -CİNAYET FAİLİNİ ''SİGARAYI SÖNDÜRÜŞ ŞEKLİNDEN'' BELİRLEMİŞLERDİ-

    Cinayet Büro Amirliği'ne bağlı özel ekibin açtığı ilk faili meçhul dosya 2008 yılında öldürülen Hakkı Küçükoğlu'na (19) aitti.

    Küçükoğlu'na ait cesedin kırsal alanda elleri ve ayakları bağlı olarak bulunduğu ve boğazının da köpekler tarafından parçalandığını belirleyen polis, elde edilen delilleri tek tek incelemeye aldı.

    Görgü tanığı olmaması nedeniyle uzun süre çözülemeyen cinayetin aydınlatılmasında, olay yerinde bulunan bir sigara izmariti etkili oldu.

    ''Sigaranın söndürüş şeklinden'' yola çıkan polis, maktulün en çok gittiği parkı belirleyip, buraya gelen herkese sigara ikram etti.

    Daha sonra söndürülen sigaraları kimseye fark ettirmeden toplayan özel ekip, olay yerinde bulunan sigaranın söndürülüş şekliyle kriminal incelemeye aldığı izmaritleri karşılaştırdı.

    Polisin parkta iletişim kurduğu ve sigara ikram ettiği 200 kişiden, hırsızlık ve gasp gibi çeşitli suçlardan sabıkası bulunan 10'u ''birinci derece şüpheli'' olarak yakın takibe alındı. Polis ekipleri bu kişilerden aldığı kan örnekleri ve DNA sonucuyla olayın failini kısa sürede ortaya çıkardı.

    Yine kentte 3,5 yıl önce boğazları kesilerek öldürülen anne ile oğulunun cinayetini de araştıran özel ekip, olay yerine birçok kez giderek incelemelerde bulunmuş, burada bulunan bir havlu üzerindeki koyu rengi fark ederek, üzerinde kan bulunduğunu tespit etmişti.

    Buradan elde edilen DNA'dan yola çıkan özel ekip, soy bağı tespitiyle gerçekleştirdiği araştırma sonrası cinayetin failini İstanbul'da yakalamıştı.

    Son olarak yaklaşık 3 yıl önce gece yarısı evlerinde kurşunlanarak öldürülen 4 çocuklu çiftin katili de Türkiye'de ilk kez uygulanan ''failsiz tatbikat'' yöntemiyle, 8 ay süren araştırma sonucu bulunmuştu.




    Faili meçhulleri tozlu raflardan indirdiler Yorumları